Congo-mythen doorprikken 

Bezoek van vrijdag 1 november tot en met zaterdag 30 november 2019 de installatie 'Mythen Doorprikken'.


Interactieve installatie over de kleuren van de waarheid die vanuit een dekoloniaal en antiracistisch perspectief de hardnekkige mythen over ‘onze’ Congo onderzoekt.  Met een open blik op de wereld nodigt deze installatie uit om de eigen beperkende eurocentrische overtuigingen los te laten. Expo in het kader van het stadsproject ‘Dekoloniseren is een werkwoord’. Locatie : Averechts, Kardinaal Cardijnstraat 3 te Halle. De toegang is gratis.

De waarheid ? De waarheid komt tot stand en tot groei in de strijd met de leugen, het doorprikken van mythen en te graven in de geschiedenis. 

De bezoekers maken kennis met een caleidoscopische portrettenwand waarmee ze een stoutmoedige expeditie langs onbekende paden beleven of een landschap ontdekken waarin ze doelbewust verloren lopen.   De wand bulkt van de vele links en verwijzingen, rode draden en grondthema’s, verhaallijnen in zwart-wit en in kleur, knipogen en voetnoten.

In de installatie is er ook aandacht voor ‘Tien keer meer geschiedenis’, het project van The Black Archives waarin ze een nieuwe visie op de wereldgeschiedenis presenteren waarbij het louter Europees perspectief wordt losgelaten. Welke geschiedenis hoort in elk schoolboek thuis?


Het ontrafelen van de band kolonisatie-Halle zal op een opvallende en visuele manier worden gepresenteerd.  Het lopende Brown Paper-project Follow The Money wordt aangevuld met objecten die de rijkdom aan grondstoffen van Congo illustreren. Misschien komt je les chemie daarbij ook nog van pas. Verbaas je over waar de bodemschatten van Congo in Halle zijn terug te vinden. 

Waarom is het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Halle zwart ?