De herontdekking van 'Onze Congo'
Deze website is geen volledige studie van het Belgisch kolonialisme of een uitvoerige beschrijving van het kolonialisme; hiervoor verwijzen we naar de uitvoerige literatuur die hierover reeds gepubliceerd werd. In het kader van deze website focussen we op concrete voorbeelden en figuren die de relatie illustreren tussen Congo en Halle.
Belgisch-Congo werd de facto bestuurd werd door de drie-eenheid van 'Koning-Kerk-Kapitaal':
de koloniale staat (bestuur, administratie, leger),
de katholieke kerk (de missies met de missionarissen) en
de bedrijven (zoals de Société Générale).
Deze koloniale machine vormde de essentie van het kolonialisme. Dit drieledig schema hanteren we als referentiekader en kapstok voor de casussen op deze website.
Noteer wel : we moeten een onderscheid maken tussen de persoonlijke balans van de vele mensen die werkzaam waren in Congo en de balans van het gehele kolonialisme.
17 januari 2019 : start van het project Dekoloniseer Halle
Halle : de juiste tijd om te starten met dekolonisering
Mondiaal thema
Lokaal thema
Verborgen verleden
Dekolonisatie is een werkwoord
Hedendaagse zoektocht naar een nieuwe toekomst
Lokaal & digitaal
Verhaal van duurzaamheid
Proces : Ontdekken - Leren - Veranderen
Dynamische beweging
Stap voor stap en in dialoog
Concrete activiteiten
Vragen bij de start van het project Dekoloniseer Halle
“Onze Congo, het koloniaal geheugen van Halle onthuld ?"
Kolonialisme leidde tot een Europese dominantie van de hele wereld en dit ging gepaard met een pseudo-wetenschappelijke theorie over de verschillen tussen de zogenaamde rassen. Dit vergoelijkte het kolonialisme en leidde tot een uitgesproken maar meestal onbewust superioriteitsgevoel. Bij nogal wat mensen is er op dit vlak een blinde vlek : men is zich van geen kwaad bewust.
Dekoloniseren is de zoektocht naar zowel de mythes en clichés in onze kennis over het koloniaal verleden als het diepgaand graven naar de invloed en de impact van koloniale denkbeelden op onze huidige samenleving. Dit is uiteraard een complex en langdurig proces.
"Naar nieuwe leerervaringen en veranderingsprocessen in Halle ?"
Met “Onze Congo, het koloniaal geheugen van Halle onthuld” willen we lokaal het bewustzijn hierover vergroten en stappen stimuleren in het lokaal proces van dekolonisering. Exemplarisch is dat ondanks het belang van Afrika voor Europa in het algemeen en Congo voor België in het bijzonder vinden we daar slechts anekdotes van terug in Vlaamse schoolboeken en cursussen. We verkeren nog steeds in een staat van ontkenning wat de relatie met Congo en ons koloniaal verleden betreft. Het gebrek aan eerbetoon aan Lumumba - één van de meest charismatische en iconische leiders uit de onafhankelijkheidsperiode van de 20ste eeuw - illustreert die ontkenning.
De creatie van “Onze Congo, het koloniaal geheugen van Halle onthuld” is een manier om de complexiteit van het thema dekolonisatie aanschouwelijk en begrijpbaar te maken. Het project “Onze Congo, het koloniaal geheugen van Halle onthuld” is een lokale dynamische strategie die aanzet tot leer- en veranderingsprocessen inzake dekolonisering van het collectief geheugen, van de openbare ruimte en van het woord.
Met ‘Dekoloniseer Halle’ willen we mensen betrekken bij het breed lokaal maatschappelijk project van dekolonisering.
‘Dekoloniseer Halle’ is een mix van lokaal burgeronderzoek en burgeractivisme.
Enerzijds verwijst 'Onze Congo' naar het in kaart brengen van het koloniaal verleden van stadsgenoten in Congo.
Anderzijds is 'Onze Congo' ook een metafoor die staat voor de oude mindset waarmee wij vandaag nog rondlopen. Een oude mentaliteit waarin een koloniaal mens- en wereldbeeld diep is ingeslepen.
Op onze weg naar de toekomst gaan we deze achterhaalde patronen en denkbeelden moeten loslaten en afleren willen we echt vooruitkomen. Bijbrengen van kennis en historisch besef blijft belangrijk zodat we leren hoe heden en verleden in elkaar haken.