Kickboksen

Hieronder lees je meer over het onderdeel Kickboksen

KICKBOKSEN

ALGEMEEN

Klik op het pijltje voor meer info

Geschiedenis van het kickboksen

In Thailand wordt kickboksen, dat daar Muay Thai heet, al eeuwenlang beoefend. Het is daar een echte verdedigingskunst en is de nationale sport. Het werd er ook in het leger gebruikt. Het is er net zo populair als hier voetbal.

Begin jaren zestig kwam Muay Thai ook naar andere landen in Azië, o.a. naar Japan. Daar werd het kickboksen genoemd. Het waaide over naar Amerika en vandaar ook naar Europa.

In 1975 werd deze sport door drie Nederlanders, Jan Plas, Peter van de Hemel en Jan van Looijen, in Nederland geïntroduceerd. Ze hadden in Tokio hun training gevolgd.

Wat is kickboksen?

In kickboksen worden er technieken uit het boksen gebruikt, maar het is veelzijdiger dan dat. Je mag je vuisten, knieën en benen gebruiken. Dus trappen zijn ook toegestaan. Er mag getrapt worden naar het hoofd, het lichaam en de bovenbenen. Anders dan in het oorspronkelijke Muay Thai zijn elleboogstoten niet toegestaan. Technieken uit het taekwondo en karate zijn er ook in terug te vinden.

In het kickboksen zijn alle verschillende stoten en trappen met elkaar te combineren. Er zijn directe stoten, hoekstoten en opstoten. De trappen zijn lowkicks, trappen naar het lichaam, naar het hoofd en de afhoudtrappen. Het is belangrijk al deze technieken goed te leren beheersen.

Wedstrijden kickboksen

Bij wedstrijden kickboksen zijn er drie verschillende manieren waarop de wedstrijd kan plaatsvinden. De trap- en stoottechnieken die toegepast worden, zijn bedoeld om punten te scoren. Dit wordt semi-contact of pointsfighting genoemd.

Bij light contact wordt er doorgevochten totdat de tijd voorbij is of een van de vechters knock-out is. Bij full contact gaat het ongeveer hetzelfde, behalve dat het er harder aan toe gaat. Er gaat dan vaker iemand knock-out.

Kickboksen om fit en sterk te worden

Maar kickboksen is ook een ontzettend leuke sport om als hobby te doen, waarop je je richt op je eigen doelen. Je wilt een goede conditie opbouwen, sterke spieren krijgen en een fit lijf. Kickboksen is een goede workout, waarbij je heel je lichaam gebruikt.

Of je wilt graag afvallen? Tijdens een kickbokstraining kun je tussen de 400 en 750 calorieën verbranden. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe fanatiek je bezig bent. Maar als je je goed inzet, en de oefeningen in een hoog tempo doet, is je kickbokstraining een gecombineerde cardio- en krachttraining.

Kickboksen is daarnaast ook nog eens goed voor je mentaliteit. Je wordt er weerbaar van, leert tegenslagen te overwinnen en het geeft een goed gevoel jezelf te kunnen verdedigen.

TECHNIEKEN

Bij het kickboksen gebruik je zowel je vuisten als je benen. In de meeste gevallen gebruik je de scheenbenen voor het trappen, maar ook de hiel kan effectief gebruikt worden. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van je knieën.

De kickbokslessen zijn veilig omdat er gebruik gemaakt wordt van allerlei kickboksspullen die het lichaam van jou en dat van je trainingspartners beschermen.

STOTEN

Kickboksen is gedeeltelijk ontstaan uit het boksen. Mede door deze oorsprong wordt er nog steeds gebruik gemaakt van normale bokshandschoenen tijdens de les. Hieronder omschrijven we de verschillende stoottechnieken.

Jab

In een (kick)bokshouding sta je met 1 been voor en 1 been achter. Wanneer je met je linkse voet voor staat, sta je ook met je linker vuist dichter bij je tegenstander, bokszak of trainingspartner. De jab is een snelle directe stoot met de hand die het dichtst bij de tegenstander is. Deze wordt meestal gebruikt aan het begin van een ‘combinatie’ van stoten.


Rechtse directe

De meeste vechters die rechtshandig zijn staan met hun linkse been voor. Het rechtse been en de rechtse hand hebben daarmee de mogelijkheid alle zwaai-, draai en stootkracht te gebruiken voor maximaal effect. Met de rechtse directe strek je je arm totdat die bijna helemaal recht is en daardoor kun je de meeste kracht verplaatsen.

Hoekstoot

In tegenstelling tot een ‘jab’ of een ‘rechtse directe’ strek je niet je arm uit, maar buig je hem tijdens de stoot. Vanaf de zijkant draai je de arm zo, dat wanneer je de bokszak of tegenstander raakt met een draaiende beweging, de arm als het ware in een hoekvorm staat (een hoek van tussen de 80 en 120 graden). Dus met een gebogen elleboog.

Opstoot

In de standaard bokshouding houd je beide handen naast of tegen je kin. Wanneer je een opstoot maakt, laat jij je hand wat zakken en draai je vanuit je heup de stoot van onder naar boven richting het hoofd van de tegenstander.

Trappen

In de training draag je scheenbeschermers om zowel jezelf als je trainingspartner te beschermen. De bovenkant van je onderbeen, (dus midden tot boven scheenbeen) zijn het hardst en hebben daardoor ook het meeste effect.

Lowkick

Low kick betekent letterlijk een lage trap. Dus een trap waarmee je je tegenstander op de bovenbeen trapt. Een lowkick blokkeer je met je scheenbeen.

Middle kick

Buikspieren kunnen vaak heel wat stoten en trappen verduren net zoals bovenbenen. De lever is echter een orgaan die niet zoveel wordt beschermd door spieren, waardoor een linkse trap naar het lichaam vaak in de buurt van de lever komt, en vaak voor een technische knockout zorgt. Dezelfde trap naar het lichaam kan ook met het rechter been uitgevoerd worden. Deze trap blokkeer je met je arm/elleboog.

Highkick

De naam zegt het al. De trap (hoog) naar het hoofd wordt meestal uitgevoerd met het achterste been. De trap zwaait dan draaiend omhoog zodat de voet de zijkant van het gezicht raakt.

Je kunt echter ook een voorwaartse trap naar het lichaam of naar het hoofd geven.

Afhoud trappen

Om je tegenstander uit balans te brengen of op afstand te houden kun je voorwaartse trappen geven naar het lichaam. Je gebruikt hiervoor vaak het voorste been die je eenvoudig vanuit je heup naar voren schopt.

Stoot technieken aanleren

Stoot en Traptechnieken basis

MATERIAAL / Bescherming

Bij het kickboksen gebruik je verschillende stoot en trap technieken. Om jezelf en je trainingspartner te beschermen maak je gebruik van verschillende beschermers. En niet te vergeten een kickboks broekje. (klik op het pijltje voor meer info)

Bokshandschoenen

Bij het kickboksen gebruik je dezelfde handschoenen als bij het boksen. Deze handschoenen zijn voor volwassenen meestal 14 of 16 oz. Hoe zwaarder je bent, des te zwaardere (en dikkere) handschoenen je wilt gebruiken.

Bandage

Wanneer je een stoot geeft, of een stoot blokkeert met je handschoen zal er een bepaalde belasting op je pols komen. Bandage lijkt een beetje op verband. Door middel van het wikkelen van bandage rond je knokkels en pols ontstaat er een stevige vuist. De vingers en knokkels worden op deze manier ook nog eens extra beschermd.

Gebitsbeschermer

Om zowel je lippen als je tanden te beschermen kun je gebruik maken van een gebitsbeschermer. Wanneer je deze koopt moet je hem eerst nog ‘pas maken’ door hem in warm water te verwarmen en rond je tanden te vormen. Zo valt hij niet telkens uit je mond.

Kruisbeschermer (tok)

Een tok is een kruisbeschermer die men niet gebruikt tijdens het boksen. Kruisbeschermers zijn er zowel voor mannen als voor vrouwen.

Scheenbeschermers

Zoals in de basistechnieken voor het kickboksen wordt beschreven maakt men bij kickboksen ook gebruik van scheenbeschermers. Niet alleen is dit prettiger voor je trainingspartner, maar ook wanneer de tegenstander een lowkick blokkeert met zijn scheenbeen.

Kickboks broekje

Om je alle bewegingsvrijheid te geven tijdens het trappen en knieën bestaan er speciale kickboksbroekjes. Deze zijn heel licht, en hebben wijde pijpen. Ze worden zowel tijdens de training als in wedstrijden gebruikt.

Tijdens een kickbokstraining zul je ook een t-shirt gebruiken om je zweet op te vangen. Want zweten zul je doen!

LINKS voor meer uitgebreide info

https://www.nkfbond.nl/