Paardenbloemenwijn

Voordeel van een bloemenwijn is dat je eigenlijk maar heel weinig hoeft te meten. Omdat ik er ook bananensap bijvoeg (voor wat meer body aan de wijn en een snellere klaring) is het wel handig om te weten hoe zoet dat sap is. Maar zoals je in dit recept zult merken: deze wijn heb ik ook met een hoog inschattingsvermogen gemaakt.

Het recept:

  • 350 gr paardenbloemenblaadjes (alleen de gele!, zorg voor zo min mogelijk groene delen).
  • 1100 gr suiker
  • 25 gram mixacid (gemengde zuren)
  • 1 citroen
  • 2 sinaasappels
  • gistvoeding
  • pectoenzym
  • 600 gr bananen(liefst uit de vriezer)
  • tannine

Pluk de paardenbloemen, het liefst midden op een zonnige dag. Per liter wijn heb je ongeveer een liter (ongeveer 70 gr) gele blaadjes nodig.

Hoe deed ik het:

Ik loste eerst 750 gr suiker, 15 gr zuur op in 2,5 liter water, wat ik op het vuur zette. Toen dit was opgelost heb ik de paardenbloemenblaadjes erbij gedaan en dit mengsel 5 minuten tegen de kook gehouden. Daarna liet ik het afkoelen.

In een andere pan maakte ik kookte ik de bananen in een 1 cm water. Dit heb ik een kwartiertje gekookt. Toen de banensap was afgekoeld heb ik het gezeefd door een fijne doek. Dit banensap heb ik bij de paardenbloemenmensel gedaan. Ik heb de sinaasappels en de citroen uitgeperst en het sap bij de most gedaan. Vervolgens 0,5 gr sulfiet erbij (1 capdentabletje). Deze most heb ik in een gistingsemmer weg gezet, afgedekt met een doek.

Daarna maakte ik een giststarter met 1 liter appelsap, 130 gr suiker en 5 gr gemixt zuur. Zie hier het recept. Toen dit afgekoeld was heb ik er een “alle purpose”-gist bij gedaan en dit weggezet. Als snel sloeg dit aan!

Na 2 dagen heb ik de paardenbloemenblaadjes uit de most gezeefd en de giststarter toegevoegd. Het geheel heb ik in een gistingsfles van 5 liter gedaan. Als snel stond de most lekker de bubbelen.

Na een dag of 4 heb ik de rest van de suiker en het zuur opgelost in 0,7 liter water. Na afkoeling aan de gistende most toegevoegd, evenals een klein beetje gekookt water, om de fles helemaal te vullen.

Binnen een week was de most uitgegist. Het SG was toen 992. De wijn smaakte nog scherp, niet echt lekker. Na 4 maanden was de wijn een stuk zachter van smaak, met een nootachtige smaak. De wijn was kristalhelder en goed om op de fles te doen.

Deze wijn is ook eenvoudig om te zetten in een paardenbloemenmede: vervang dan de suiker door honing. Je hebt dan wel iets meer honing nodig: voor dit recept heb je dan 1100 gr suiker: 0,8= 1375 gr honing nodig.