Fruit en groenten

Het fruit dat je gebruikt is natuurlijk de basis van alles. Slecht fruit kan nooit een topwijn opleveren. Je kunt allerlei fruit gebruiken. Zelf gebruik ik graag fruit, wat ik zelf pluk in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan rozenbottels, bramen, vlierbessen, sleedoorns, peren, enz. Maar als je geen zin hebt om te plukken of gewoon graag ander fruit gebruikt dan kun je ook op de markt fruit kopen. Zo kun je vaak goedkoop aan aardbeien, mango's, ananassen enz. komen.

Mocht je een leuke tuin hebben, dan kun je natuurlijk ook zelf fruit kweken. Kruisbessen, frambozen, zwarte bessen en aalbessen zijn gemakkelijk zelf te kweken. Zelf heb ik al ene aantal jaren een perenboom in de tuin, waar ik voldoende peren vanaf haal om wijn van te maken. Ook sommige druivenrassen zijn prima in Nederland te kweken. Gebruik dan wel wijndruiven, zoals de Dornfelder of de Müller Turgau. Maar er zijn er meer te vinden. Het bekende druivenras "glorie van Boskoop" is een eet-druif. De wijn die je hiervan maakt is naar mijn ervaring niet erg lekker.

Laat je creativiteit maar gaan. Sommige combinaties zijn ook heerlijk. Denk bijvoorbeeld aan vlierbessen-bramen. Of aan framboos-aardbei. Probeer gewoon dingen uit. En als jij het lekker vindt, is het lekker. Nog leuker is als anderen het ook lekker vinden!

Gebruik zo rijp mogelijk fruit, maar niet te rijp. Hoe rijper het fruit, hoe meer suiker. Wat het lastig maakt is dat elk type fruit een andere zuurgraad heeft en dat ieder soort fruit een andere concentratie suiker heeft. Je zult dus altijd moeten meten hoeveel suiker en zuur de most bevat. Dan kun je uitrekenen hoeveel zuur en suiker je nog moet toevoegen. Zie hiervoor de sg-tabel en lees ook de pagina's over meten en berekeningen.

Overigens: het is makkelijker je eerste wijntje bijvoorbeeld te maken van vlierbloesem. Van deze bloemen kun je echt heerlijke wijn maken. En het is heel erg makkelijk. Zo makkelijk dat er bijna niets fout kan gaan. Het is makkelijk omdat je eigenlijk niets hoeft te meten. In bloemen zit geen suiker en geen zuur. Dus je moet alles zelf toevoegen. Zie hiervoor de tabellen.

Groenten

Van groente is het soms ook mogelijk wijn te maken. Bieten geven een heerlijke rode wijn. Verder zijn pastinaakwijn, wortelwijn, aardappelwijn en nog veel meer mogelijk! Zoek maar eens op groentenwijnen op internet!

Een bijzondere aandacht moet ik toch even vragen voor rabarberwijn. Iets lastiger te maken, vanwege de heel hoge zuurgraad van deze plant. Wel 16 gram per liter terwijl een wijntje genoeg heeft aan ongeveer 6 gram per liter. Bij het recept van rabarberwijn staat uitgelegd hoe je hiermee kunt omgaan.

Rabarber geeft een heerlijke, licht roze zomerwijn! Een aanrader!