Emmers

Kunststof emmers

De kunststof emmer moet geschikt zijn voor levensmiddelen. De eerste emmer die ik gebruikte was een emmer waar ooit 10 liter mayo in gezeten had. Die kun je soms gratis krijgen bij de snackbar. Wel heeft zo'n emmer een fors nadeel: het is een smerig karweitje om hem goed schoon te krijgen. Als dat gelukt is heb je echter wel een gratis emmer, geschikt geschikt voor levensmiddelen. En hoewel wijn vooral een genotmiddel is, behoort het bij de levensmiddelen.

Mayonaise-emmers zijn trouwens ook erg handig om een emmer-zeef van te maken. Je hebt hier 2 dezelfde emmers voor nodig. Een emmer laat je zoals hij is. Met de andere ga je knutselen.

Heel handig is om een centimeter of 8 a 9 onder de dikke rand (waar vaak het hengsel in vastgemaakt is) rondom een lijn te trekken. Op die lijn snijd je de onderkant van de emmer eraf. Het mooi hiervan is dat je de ring, die je overhoudt, precies in de andere emmer kunt zetten. Als je vervolgens een stuk kaasdoek ertussen klemt, heb je een prachtige pulpzeef. Als je de deksel er dan nog op diet, kun je fruitvliegjesvrij de pulp laten uitlekken.

Op diverse sites wordt uitgelegd hoe je zelf zo'n zeef kunt maken. Dit is er een: http://wijnmaker.blogspot.nl/2008/03/bouw-een-emmerzeef-building-bucket.html.

Zoek je op het woord "filteremmer" dan kom je er diverse tegen. Ook met horregaas en dergelijke.

In het deksel van emmers kun je een gat maken met een speedboor van 16 mm. Daar past precies een siliconen aansluitplug in, waardoor je de emmer kunt gebruiken voor de eerste gisting. Zie foto.

Postbode-elastiek

Elastieken zijn handig. Dat weet natuurlijk iedereen. Elastiek is ideaal om een theedoek mee op een emmer vast te maken. Je klemt daarmee de theedoek op de emmer. Ideaal voor de eerste (pulp-)gisting, waarbij er nog zuurstof bij de wijn mag komen. Je kunt ook naar de naai- en fourniturenwinkel gaan en daar elastiek kopen.