Laika

Page start up on 28.01.2021_16.51 (UTC+1 / Paterna, España)

Fuente documental / Sursa documentară: Laika - Wikipedia.> 33.729 bytes (versión en rumano / versiune în română = 23.323 bytes).

Nava a fost echipată cu un sistem de susținere a vieții constând dintr-un generator de oxigen și dispozitive pentru prevenirea otrăvirii cu oxigen, cunoscut și sub numele de efect Paul Bert, și pentru a absorbi dioxidul de carbon. A fost adăugat un ventilator, proiectat să se activeze când temperatura cabinei depășea 15 ° C, pentru a menține temperatura animalului. S-a furnizat suficientă hrană (sub formă de jeleu) pentru un zbor de șapte zile, iar câinele a fost echipat cu o pungă pentru colectarea deșeurilor. În plus, un ham a fost conceput pentru a fi așezat pe animal, astfel încât nu existau lanțuri care să restricționeze mișcările acestuia atunci când stau, în picioare sau culcat; întrucât în ​​cabină nu mai era spațiu pentru a se întoarce. Un EKG a monitorizat ritmul cardiac, iar instrumentele suplimentare au măsurat ritmul respirator al câinelui, tensiunea maximă și mișcările.

Laika a murit la câteva ore după lansare din cauza supraîncălzirii, care a fost probabil cauzată de un eșec al sustinătorului uzinei R-7, care face parte din sistemul termic al navei spațiale, separându-se de sarcina utilă. Moartea sa nu a fost dezvăluită până în 2002; în schimb, s-a raportat pe larg că a murit în a șasea zi, că a rămas fără oxigen sau, așa cum a susținut inițial guvernul sovietic, a fost eutanasiată înainte de epuizarea oxigenului. Experimentul a arătat că este posibil ca un pasager viu să supraviețuiască, fiind pus pe orbită și suportând microgravitația, deschizând calea zborurilor spațiale umane și oferind oamenilor de știință unele dintre primele date despre modul în care organismele vii reacționează la mediile zborurilor spațiale. După Laika, URSS a mai trimis în spațiu încă doisprezece câini, dintre care cinci s-au întors în viață pe Pământ.

Timbru românesc din 1959 (coincidenta cu anul de nastere al admin) având în imagine pe Laika (pe timbru apărând înscrisul „Laika, primul călător în Cosmos”).

Estampilla rumana de 1959 (coincidencia con el año de nacimiento del admin) con la imagen de Laika (la leyenda dice «Laika, primera viajera al Cosmos»)

Columna 2.

La 11 aprilie 2008, autoritățile ruse au dezvăluit un monument la Laika. Acest mic monument în cinstea sa a fost construit în apropierea centrului militar de cercetare din Moscova care a pregătit zborul lui Laika în spațiu. Are figura unui câine care este așezat deasupra unei rachete.

El traje espacial original que usó Laika. Se exhibe en el Museo Memorial de la Cosmonáutica de Moscú.

Costumul spațial original purtat de Laika. Este expus în Muzeul Memorial al Cosmonauticii din Moscova.

Véase también / A se vedea si:

- Animales en espacio / Animale in spatiul cosmic.

- Monos en espacio / Maimute in spatiu;

- Perros callejeros de Moscú / Caini ai strazii (maidanezi) in Moscova.

- Vuelo espacial tripulado / Zbor cosmic cu echipaj.

- Tripulación / Echipaj .