Autodenunț / Autodenuncia

30 dic 2017 23:17

Sursa principală de informație pentru tema "auto-denunțarea": Autodenuncia.

Traducerea art 179 CPP de Chile făcută de admin

Quien hubiere sido imputado por otra persona de haber participado en la comisión de un hecho ilícito, tendrá el derecho de concurrir ante el ministerio público y solicitar se investigue la imputación de que hubiere sido objeto.

Orice persoană căreia i s-a impus (în vreo formă) de către o altă persoană, participarea la comiterea vreunui unui act ilicit, are dreptul să se prezinte înaintea ministerului public și să solicite anchetarea impunerii căreia i-a fost obiect.

Dacă respectivul minister public refuză să acționeze conform procedurii, persoana afectată de acea reclamată impunere poate face apel la autoritățile ierarhice superioare acelui minister, cu scopul a i se revizui respectiva speță.

Si el fiscal respectivo se negare a proceder, la persona imputada podrá recurrir ante las autoridades superiores del ministerio público, a efecto de que revisen tal decisión.

In bazinul informational românesc găsești informații de genul că "Mai bine stai cuminte că . . . nu știi cu cin' te-ncurci.

E de la sine înțeles (zic eu), că în caz de auto-denunț și tu (sau, mai întâi de toate, tu) te supui judiciarului, in vederea examinării.

Câteva opinii romanești privind "auto-denunțul" găsim aici, apăsând pe linkul "Avocat net. Autodenunț".

Codul romanesc de procedură penală, art 223, zice la articolul "Denunț"

"Denunțul este încunoștiințarea făcută de către o persoana sau de către o unitate la care se referă art. 145 din Codul penal, despre săvârșirea unei infracțiuni.

Denunțul trebuie sa conțină aceleași date ca și plângerea.

Denunțul scris trebuie sa fie semnat de denunțător,iar în cazul denunțului oral, acesta se consemnează într un proces verbal de către organul în fata căruia a fost făcut".

In bazinul informational romanesc nu am găsit eu, vreo referință expresă la termenul auto-denunț, dar nu văd de ce ar fi nevoie, dat fiind faptul că auto-denunțul este tot un denunț, un denunț în care, și tu (ca denunțător) faci parte din subiectul de analizat.

Unul dintre cele mai rasunatoare auto-denunțuri din Romania, a fost cel pus în practica, in domeniul politic, de Elena Udrea

Eu lucram al meu cu multi ani inainte sa il puna Elena Udrea pe al ei pe masa, si m-a facut cumva invidios, pentru ca nu am fost eu primul, dar uite ca eu, nici azi nu am reusit sa-l lansez la apa pe al meu.

C'est la vie!

Elena Udrea a adus în sprijinul auto-denunțului ei, câteva "Jurnale personale", jurnale care ar fi ajutat foarte mult investigației (dacă erau meseriași care sa știe ce sa facă cu ele), în astfel de cazuri.

Eu, la cazul meu, aduc mult mai multe date decât s-a văzut ca a putut aduce Elena Udrea, și mult mai certificate.

In afara de asta, datele prezentate de mine arata ca nu sunt eu o "excepție" ci ca toți colegii (colegi ce pot fi, la nevoie, citați de organele competente) sufereau același tratament.

La cazul meu, eu aduc anexate un sir de date în paralel, date care se controlează și se certifica, una pe alta.

Atâta doar că în cazul meu, e vorba de luat în calcul un întreg compus din 28 de tari, în timp ce cazul Udrea a fost de vreo 28 de ori mai simplu ca al meu, tocmai prin prisma faptului că deficitarul sistem pe care il reclam eu, este format din 28 de entități diferențe, in timp ce Elena Udrea a avut de înfruntat doar sistemul unei singure tari, cea natala

Grea misiunea ei, nici vorba ca nu a fost (sau ca nu este) grea, dar nici cu a mea nu-mi e rușine.

Nu știu sigur dar, bănuiesc, ca pentru a se re-apleca Parlamentul și Consiliul UE asupra specificei Legislații UE a Tahografului, cred ca e nevoie ca solicitarea pentru o asa treaba sa vina din partea unui număr substanțial de tari membre (bănuiesc ca 50% + 1), adică solicitarea asta sa vina, concomitent, de la cel putin 15 state membre UE.

Cam greu de obținut o asa concomitență.

Dar eu, în momentul în care, la început de an 2008, am văzut ca toată așteptarea mea, tot sacrificiul pe care l-am făcut (emigrând și indurând orice), pentru a ajunge să îmi recapăt identitatea ca persoană, într-o lume în care "bunei credințe" să i se răspundă cu "bună credință", mi-am dat seama de cursa în care am căzut, că nu mai aveam cale de întoarcere, și ca cea mai buna soluție este sa încerc sa ma mențin (ca un călăreț la rodeo ) cât pot mai mult timp posibil, pe postul de munca pe care îl ocupam, și să încerc a lăsa cât mai multe "amprente" posibil, ale trecerii mele (pentru ca uneori mi se părea că în condițiile date, greu voi scăpa viu din asa încleștare), si astfel sa creez posibilitatea unor eventuali "arheologi" sa reconstruiască din datele ce as putea lăsa în urma mea, "filmul partidei" cât mai în întregul ei, cât mai aproape de ceea ce se întâmplă în realitate, pentru ca măcar pentru alții, mai târziu, sa se obțină o îmbunătățire a condițiilor de munca si de trai, din acest sector de activitate.

Am înțeles atunci, văzând ca sunt condus, nu spre a respecta legea, ci a simula respectarea ei, ca de ceea ce am fugit, slabe sanse sa scap.

Colegii mei, unii înțelegând, alții ne-înțelegând ce fac, s-au complăcut în simulare. Dar cum sa te complaci, când dincolo de tot si de toate, simulezi de fapt . . . in loc sa o faci, ca trăiești.

Cand nu înțelegi ca viata iti e furata, nu înțelegi, si poate nu te doare.

Dar când înțelegi asta, nu ai cum, ca om, sa accepți sa te prefaci ca trăiești, pentru ca nu ai doua vieți, spre ați permite sa risipești una din ele, ci ai doar una singura.

Prefer sa mi-o pierd oricum altfel, dar nu prin înșelare, nu prin prostire, nu prin dusul cu bombonica, nu prin dusul de nas.

In ultima instanta, acțiunea mea nu cauta altceva decât ca specialiștii domeniului (legislatori, avocați, reprezentanți ai autorității publice), punând cap la cap datele ce le prezint, sa explice cum putea un subiect juridic al "Dreptului (Codului, Legislației) Muncii", sa își respecte condiția de "subordonat juridic" dar să și aplice figura juridica numita "ne-executare de ordin", adică în momentul în care patronul (organul ierarhic superior), secondat de pleiada sa de asistenți juridici, emite instrucțiuni de lucru, inferiorul ierarhic (angajatul) sa fie cel care sa analizeze dacă ordinul de lucru emis, îndeplinește sau nu cerințele legale și sa fie el, subordonatul juridic, cel care sa decidă (deși nu este echipat juridic atribuțiuni de control) ce ordin sa execute și ce ordin, nu.

In timp ce legislația laborală stabilește condiția de subordonare a angajatului, în timp ce legislația UE a tahografului stabilește "organului ierarhic superior" obligația de a emite acele ordine legale care sa conducă la un "produs final" care sa se încadreze in limitele maxime stabilite de lege, deci, după ce stabilește asta, aceeași Normativa vine si spune că de fapt, răspunderea pentru "produs final incorect" (rebut) sa fie împărțită intre "organul ierarhic superior" si "subordonatul juridic".

In fapt, din 2006 șoferul profesionist a fost convertit într-o specie de "mașină cu comandă după program" in care patronul introduce niște date.

Desi legea nu ii permite patronului sa introducă ordine de lucru care sa ducă la un parcurs în timp mai lung de 540 minute dintr-o "zi legala de lucru", patronul "umfla" datele introduse în program, știind ca cel care va fi penalizat nu este el ci . . . "unealta".

Pentru ca angajatul, prin contractul individual de munca, vinde angajatorului sau, cinci calupuri rigide, și nu flexibile, de timp, asa cum vinde și strungarul, și frezorul, și orice alt fel de angajat, iar restul calupului de timp (15 ore) este o proprietate pe care nimeni nu are dreptul a o viola.

Ma opresc aici (pentru ca altfel nu mai termin niciodată) si voi continua după ce voi expedia prin posta cele sase "memorii USB" pregătite, către cele sase destinații alese: Ministerul Muncii din Romania, Spania, Franța și Germania plus Parlamentul UE, plus Consiliul UE.

Am ales aceste destinații din mai multe raționamente, dar mai ales din acelea ca mai înainte de orice, șoferul profesionist este subiect al "Dreptului (Codului, Legislatiei) Muncii" si abia mai apoi, subiect al altor materii juridice.

Articolul 10 (Constitutia spaniola)

Demnitatea persoanei, drepturile inviolabile care ii sunt inerente, libera dezvoltare a personalității sale, conformitatea cu legea și cu drepturile celorlalți, constituie fundamentul ordinii politice și al păcii sociale.

Normele privind drepturile fundamentale și libertățile pe care Constituția le recunoaște vor fi interpretate în conformitate cu Declarația Universală a Drepturilor Omului și cu tratatele și acordurile internaționale privind aceleași materii, ratificate de către Spania.

Am vorbit mai sus de "cumul informational", si folosesc aceasta imagine ca pe o "figura de stil" care sa sugereze . . . la ce ma gandeam.

Îmi pica bine acest dialog, care confirma negru pe alb (ca sa vadă alții, ca eu știam asta prea bine), ca angajatorul este bazat pe faptul ca angajatul pe post de șofer profesionist, nu risca sa se auto-denunțe, pentru că un auto-denunț te poate înfunda mai mult decât erai afundat la momentul apelării la aceasta "figura juridica".

Pentru ca un auto-denunț sa aibă vreo cât de mică șansă de succes, șoferului profesionist i-ar trebui, la momentul auto-denunțului, un cumul de date complete, neîntrerupte, pe cel putin 4 luni.

Dar nimeni nu poate și lucra și firma tot ce lucrează, pentru ca este imposibil sa faci in acelasi timp, o singura persoana activitatea a doua persoane.

In afara de asta, poți filma degeaba ani, pentru ca nu știi dinaintea faptei, ci de-abia după implinirea ei, ce ai patit.

Este ca în raportul dintre paznic (in cazul nostru, șoferul, care incearca sa isi păzească drepturile sale, si hot (in cazul nostru, angajatorul, care cauta sa i le "dijmuiască", sa i le diminueze..

Hotul nu ataca când se așteaptă paznicul, ci ataca când socotește el, când ii vine lui bine, când il poate surprinde pe cel ce cauta a-și păzi avutul, iar atunci, in șoferie - unde "rezultatele muncii" sunt niște "obiecte abstracte" (niște "curse făcute deja) și nu concrete, ca în strungărie (unde piesele sunt "obiecte concrete") - de unde sa mai scoți tu probele necesare ca sa iti dovedești dreptatea?

Pentru ca în șoferie, probele astea sunt (își au sălașul) în gândul tău (ca angajat), și în gândul angajatorului tău (ca beneficiar al deja efectuatelor curse făcute de tine.

In cazul strungarului (ca sa dau un exemplu) obiectele disputei (rezultatul muncii sale) este si in gândul sau, și în gândul angajatorului sau, dar și pe o masa, intre cei doi, ca obiecte concrete si nu abstracte.

Cum știe orice șofer, a apela (în domeniul asta) la "auto-denunț", prezintă un risc enorm de mare, acțiunea fiind sensibil egala cu sinuciderea. De aceea, e bine sa înțelegem ca chestia asta nu este o joaca, si trebuie sa o tratam cu toata seriozitatea.

Pentru mai complete detalii, nu evita sa mergi pe "pagina principală" al prezentului site, unde in partea ei inferioară găsești o "audio-video-prezentare"

> > > GO TO THE MAIN PAGE <> IR A LA PAGINA PRINCIPAL <> MERGI LA PAGINA PRINCIPALĂ

Azi, 29.01.2018, am găsit în facebook (în grupuri la care sunt participant, in cazul acesta "Firme rău platnice/Șoferi neserioși", cazul lui "Sebastian-Cristian Ursan" si o foto (pe care am descarcat-o si am adus-o aici, alături, o "captura de display de whatsapp", in care se vede, printre elementele dialogului, si întrebarea, care ar suna: "Ei, și ce faci, te auto-denunți?"