Bk zwevegem: verslag + resultaten

Post date: May 29, 2012 7:48:11 AM

Met 9 stonden we aan de start van het Belgisch kampioenschap jeugd triatlon in Zwevegem. Het zwemmen bleek in 20 °C te gebeuren, zo moest er onmiddelijk besproken worden welke tactische beslissingen we gingen nemen om een wetsuit of niet aan te trekken.

In de eerste reeks stond Lynn Rosschaert aan de start bij de D12. Ze startte zonder wetsuit omwille van de nog korte afstand(+-300m zwemmen). Ze verloor hierdoor wel wat tijd in het zwemmen maar haalde dit ruimschoots in de wisselzone. Zo kon ze als 3de vertrekken met de fiets. Dit bleek ook goed te gaan bij Lynn, ze hield goed stand en kwam als 4de binnen met de fiets. Ondertussen was het zonnetje al goed aan het bakken en liepen de temperaturen al hoog op. Voor velen een ware marteling om te lopen in deze hitte, maar Lynn bleek weinig last te hebben van de hitte en liep met de 3de looptijd naar een mooie en verdiende bronzen medaille!

Bij de H12 stonden we met 3 GLh-atleten aan de start, ook zij zwommen zonder wetsuit. Het zwemmen in open water bleek voor onze GLH-atleten niet goed te verlopen ze kwamen al op meer dan 1 minuut achterstand uit het water. Michiel van Eynde kwam als 13de, Kasper Michiels als 16de en Stef Verrnelen kwam als 21ste uit het water geklommen. Normaal zouden ze mee vooraan moeten kunnen zwemmen. Gelukkig zijn er nog 2 disciplines te gaan en vooral Stef Vernelen bleek over goede fietsbenen te beschikken, hij reed met de snelste fietstijd naar een 6de plaats. Kasper schoof ook nog enkele plaatsen op tijdens het fietsen, Michiel bleek een off dag te hebben en zakte een paar plaatsen weg. In de vlaake zon was het afzien tijdens het lopen, Stef kon nog redelijk stand houden tijdens het lopen maar verloor toch nog enkele plaatsen om als 10de en 1ste GLH-atleet over de meet te lopen. Kasper verbaasde velen door met een 8ste loop tijd nog wat plaatsen op te schuiven en finishte op een mooie 12de plaats. Michiel zakte ook in het lopen helemaal weg en kwam pas als 19de over de eindmeet. Hij had zeker beter gekund indien hij zich beter voelde. Stef had met een minimale training toch een mooi resultaat behaald, wat wijst op een groot talent in sport en kasper is een echte talent in het lopen en aan de rest kan gewerkt worden. Michiel zou hier ook zeker vooraan kunnen meegestreden hebben, maar hij had een slechte dag!

Bij de jeugd B heren(want het zijn al geen kleine jongens meer) stonden onze 4 GLH-atleten met grote verwachtingen van zowel de atleten als van de trainers aan de start. Er moest weeral de keuze gemaakt worden om met of zonder wetsuit te zwemmen. Jarne Verhaegen beslistte op met wetsuit te zwemmen, omdat hij in de wissel toch niets verloor met deze uit te doen. Joni Ceusters daarentegen had geen of weinig voordeel om te zwemmen met wetsuit dus koos om zonder te zwemmen. Marnicq Clarebots bleek ook zonder wetsuit te zwemmen om in de wisselzone sneller te kunnen zijn. Rob Vernelen koos er wel voor om een wetsuit aan te doen. Het zwemmen verliep al zeer goed voor Jarne en kwam met een klein gat(10sec) uit het water. Joni kwam zonder wetsuit als 3de uit het water. Marnicq kwam pas als 15de uit het water gekropen en moest al een gat van 50seconde goedmaken op Jarne. Jarne maakte dan de beslissing om er alleen vandoor te gaan op de fiets, Joni probeerde het gat op Jarne op zijn eentje te dicht maar bleef hangen dus op het einde liet hij zich afzakken om "fris" te kunnen beginnen met het lopen. Marnicq was aan zijn inhaal race bezig op de koplopers en slaagde hier ook gedeeltelijk in, alleen jarne fietste nog sneller als hem. Jarne reed dus nog weg van de concurrentie en met de snelste zwem- en fietstijd, leek hij op weg naar de overwinning. Joni kwam samen met Rens de Boer(NED) en Tibaut Toussaint op 37sec van Jarne de wisselzone binnengereden. Na een inhaaldrace op de fiets kwam Marnicq als 4de van de fiets, maar er moest ook nog gelopen worden. Rob Vernelen die helaas wat ziekjes was de laatste dagen voor het BK, deed wat hij kon en kwam rond de 39ste plaats binnen met de fiets. In een verschroeiende hitte moest er dan nog gelopen worden. Dit bleek Jarne niet te deren en bleef aan een hoog tempo lopen zonder zich te forceren. Achter hem moest Joni als snel lossen in het achtervolgende groepje, gelukkig vond hij zijn 2de adem en kon zich herpakken en liep er terug naartoe. Marnicq had al zijn pijlen verschoten in het fietsen en moest dit bekopen in het lopen, wat normaal één van zijn sterkste discipline is. Rob behield zijn plaats in het lopen, maar zag af door zijn ziekte. Jarne bleef zeer constant lopen en liep met een 2de looptijd naar een overwinning en de belgische titel hij liet zelf de Nederlands Kampioen achter zich, die in Weert nog Jarne geklopt had. Joni kon blijven aanpikken bij Rens de Boer toen Tibaut Toussaint moest lossen en in de sprint verloor hij juist van de Nederlander, zo liep hij toch nog naar een 2de plaats op het BK. Na ook voor hem een zeer constante en sterke wedstrijd. Marnicq moest nog enkele plaatsen toegeven en eindigde op een 8ste plaats bij de Belgen. Voor hem was het geen goede prestatie, maar hij zou zeker het niveau aangekund hebben, moest hij met wetsuit gezwommen hebben. Rob Vernelen werd 41ste en kon niet beter door zijn ziekte de afgelopen dagen.

Op het einde van de dag was het dan nog aan Kaat Van Eynde die bij de Jeugd A dames aan de start verscheen. In het zwemmen kwam ze als 5de uit het water, 3de belgische. Tijdens het fietsen was er een schaduw die steeds in haar wiel bleef en ze kreeg deze er niet afgereden. Ze begon als 3de Belgische met het lopen, het lopen in de hitte was een achter uitputtingsslag. Kaat bleef goed haar tempo lopen, maar op het einde kwamen er helaas nog enkele atleten over haar. Ze eindigde uiteindelijk op een 5de plaats bij de Belgen en in totaal op een 7de plaats. Toch een goede wedstrijd voor Kaat.

Zo konden de trainers tevreden terug kijken met 9 deelnemers en 3 medailles en 1 Belgisch kampioen. Volgend jaar zullen er hopelijk nog meer GLh-atleten starten en hopelijk kunnen ze meestrijden voor de medailles!!

Een dikke proficiat voor iedereen die deelnam in Zwevegem!!

En toch ook wel een extra proficiat voor Jarne Verhaegen met zijn overwinning!