Publisere video på Youtube

Det første du må gjøre er å opprette en brukerkonto hos Google. Har du en Gmail-konto fra før kan du benytte denne. Den sammen påloggingen kan du bruke for å logge deg på Blogger.com.

Opplasting

Første steg er å laste opp de klippene du vil publisere. Videoklippene kan være ganske store, så her lønner det seg å sitte på en relativt rask Internett-linje.

Logg deg på YouTube, klikk på “last opp” og hent de aktuelle filene. Du kan i og for seg hente filene direkte fra kameraet, dersom dette er koblet til datamaskinen med en USB-kabel, men det lønner seg gjerne å flytte filene til datamaskinen først og deretter laste de opp.

Filene kan trekkes over fra filutforskeren og rett over i nettleservinduet. Alternativt klikker du på “Velg filer fra datamaskinen” og finner fram til de aktuelle filene.

Youtube endret nylig grensesnitt. Den nye filopplasteren ser slik ut:

I det videoen er lastet opp kommer du til en side side som ser noenlunde slik ut:

Her er det flere ting verd å få med seg. Du finner linken til videoen på YouTube – på den siden kan du hente nødvendig kode for å “embedde” videoen på en annen nettside, f eks i en blogg.

Informasjon om videoen

I feltene til venstre legger du inn tekstinformasjon. Det holder å fylle ut tittelfelte. Vi anbefaler at dere gir videoene noenlunde selvforklarende navn. Legger dere inn en mer omfattende beskrivelse øker det sjansen for at andre finner videoen deres gjennom søk.

Du trenger ikke gjøre noe med “Personvern” og “Lisens” medmindre du ønsker å gjøre videoen mindre tilgjengelig, eventuelt utilgjengelig for andre (“Privat”). Dersom du vil la andre bruke det aktuelle klippet i sine videoer må du hake av “Attribusjonslisens for Creative Commons”. Dette er en lisens hvor du frasier deg alle økonomsike rettigheter.

Mer informasjon om dette, og hvorfor det faktisk kan være lurt, finner du i artikkelen “Lisenser”. Du kan også lese hva YouTube skriver om dette:http://www.youtube.com/t/creative_commons.

Når du har fylt ut den informasjone du ønsker kan du trykke “Lagre”, nede til høyre.

Innbygging / Embedding

Neste skritt blir å finne “embedkoden”. Denne finner du på siden til den aktuelle videoen, eller ved å trykke “Innbygg”, øverst på opplastingssiden (gjelder den nye opplasteren):

Du kan deretter tilpasse koden etter behov:

Innbygg på andre nettsider

Koden vi får oppgitt ser ved første øyekast temmelig komplisert ut. Dette er den såkalte “embed”-koden, og vi trenger egentlig ikke gjøre så mye mer enn å kopiere denne:

<iframe width="500" height="369" src="http://www.youtube.com/embed/ilVjotol9OM?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Her brukes <iframe>-taggen for å sette inn en avspiller på en annen nettside. Vi ser at størrelsesforholdene dels er angitt i piksler (bredde 500 og høyde 369 piksler), videre finner vi adressen til avspilleren.

Du trenger ikke bekymre deg dersom du synes koden ser forvirrende ut. Når du skal publisere videoen på bloggen din er det eneste du trenger å passe på at fanen “HTML-kode” er aktiv. I motsatt fall kommer du til å få opp den koden du limer inn som tekst i bloggen, noe som er noe ganske annet enn å vise fram selve videoen.

Trykker du publiser kan du straks sjekke ut din egen video, publisert på eget nettsted :)

Redigere med YouTube

YouTube har en egen redigeringsfunksjon, som lar deg sette sammen klipp på en enkel måte. Mer informasjon finner du også på YouTubs hjelpesider.

Du finner redigeringsfunksjonen via oversikten over videoene dine, eller du kan trykke deg fra fra opplastingssiden:

Du kommer til en side der du kan gjøre en del grunnleggende endringer på det aktuelle klippet. disse forklarer vi ikke i detalj – her kan du fint eksperimentere på egenhånd:

Redigere sammen flere klipp

På adressen http://www.youtube.com/editor finner du “Redigeringsbehandler for video”. Dette grensesnittet er i sin helhet nettbasert, noe som selvsagt setter en del begrensninger. Dette er på ingen måte et verktøy for avansert redigering, men vi kan få gjort brukbare ting på kort tid og med enkle midler.

Dine egne klipp kommer opp til venstre, og du kan trekke disse ned på tidslinjen i bunn av skjermen:

Du kan også søke opp videoer som andre brukere har delt med en Creative Commons lisens.

Straks klippet er plassert på tidslinjen kan du justere det på ulike måter. I første omgang nøyer vi oss med å beskjære det, og klikker på “saksen” ved det aktuelle klippet:

Inn- og utpunkt settes ved å trekke i de skraverte feltene. Her er det vanskelig å redigere skikkelig presist.

Når du er fornøyd med resultatet trykker du “Publiser” oppe til høyre.

YouTubes annoteringsfunksjon

Annoteringer (kommentarer i videoen) er et ganske kraftig verktøy som kan brukes for å berike YouTube videoer.

Legg imidlertid merke til følgende begrensninger:

Slik får du enklest tilgang til å legge inn og redigere kommentarer i en video:

Alternativt kan du starte kommentarredigering fra videoens visningsside ved å velge kommentarer i panelet over videospilleren:

Redigering av kommentarer. her er den gule boksen lagt inn med en henvisning til en link. Dette er ikke helt optimalt, siden vi helst vil kunne klikke direkte, men en løsning til å leve med. Kommentarfunksjonen er imidlertid svært velfungerende nå er linker til videoer på YouTube.

Som vi ser nede til høyre i skjermbildet ovenfor, så er det mulig å legge inn linker på kanppene og kommentarene. Med noe spesielle unntak kan imidlertid ikke disse linkene gå til sider utenfor YouTube.

Du finner informasjon om hvordan du får tilgang til kommentarsiden, i artikkelen ovenfor.

 Hvis du vil legge til en kommentar, beveger du musa til panelet for kommentaregenskaper til høyre. Deretter klikker du på Legg til kommentar. Du kan velge blant fem typer kommentarer:

 Lag snakkebobler som dukker opp med teksten. 

Fremhev deler i en video. Når brukeren fører markøren over disse delene, vises den angitte teksten.

Opprett forgrunnsbokser med tekst.

Stopp videoen midlertidig i en angitt tidslengde. Funksjonen er fjernet fra YouTube

 

               Lag et tekstoverlegg som tittel på videoen din.

           Lag en etikett som forteller om og navngir en bestemt del av videoen din.

Når du har valgt hvilken type kommentar du vil sette inn, kan du tilpasse kommentarene ytterligere med følgende fremgangsmåte:

 Bakgrunnsfarge.

2. Du kan også endre tidsperioden for når kommentaren skal vises, og legge til koblinger til andre videoer, spillelister, kanaler og 

abonnementsforespørsler.

Merk: koblinger til bestemte tidspunkter er ikke nødvendigvis presise. Kodingene som brukes for direkteavspilling av videoer har vanligvis hovedrammer hvert andre sekund, og det er bare mulig å koble spilleren til hovedrammer.

3. Når du er ferdig å tilpasse kommentaren, må du lagre den. Deretter kan du publisere den når du vil.

Om vi vil ha inn linker til eksterne sider kan vi imidlertid legge disse i feltet for beskrivelse av selve videoen. For å kunne legge inn denne informasjonen må vi klikke oss inn på sider hvor vi kan redigere informasjon om videoen.

Å legge inn linker i feltet for beskrivelse fungerer relativt godt, så lenge antallet linker ikke blir for stort. Skal vi embedde videoen på en nettside kommer imidlertid ikke denne informasjonen med. I slike tilfeller kan vi legge linkene på nettsiden, i tilknytning til der hvor vi plasserer videoen.

Resultatet blir i dette tilfelllet slik:

Slik innebygger du videoer i andre nettsteder eller blogger:

Du kan også tilpasse din egen innbyggbare spiller ved å klikke på innbyggingskoden. Når du klikker på innbyggingskoden, utvides feltet nedenfor koden. Her kan du velge blant følgende alternativer for tilpasning: