Lage skjermdump

Det heter seg at det enkleste ofte er det beste. Ofte kan det være tilstrekkelig å laste ned et bilde til presentasjonen din. Husk imidlertid at du alltid må ta hensyn til opphavsrett.

Bruk av bilder gjør seg ofte godt ved skjermpresentasjoner, og du klarer deg ofte med et enkelt bilde av skjermen. Andre ganger har du kanskje behov for å lage en skjermvideo. Vurder alltid hva du faktisk trenger, og velg den enkleste løsningen som løser det konkrete behovet.

Du kan ta skjermbilder ved å benytte funksjonstastene:

Bildet legger seg i maskinens minne, slik at du kan lime det inn i et annet program ved å trykke tastaturkommandoen CTRL + V 

Vær oppmerksom på at nyere versjoner av Windows har det kommet et eget Utklippsverktøy

Skjermbilde i OS X:

Bildet legger seg som en bildefil, i formatet PNG, på maskinens "skrivebord".

Spesialprogrammer

Et utmerket program for å ta bilder av hele eller deler av skjermen er Skitch. Tidligere fantes dette kun for OS X (Mac), men  selskapet ble kjøpt av Evernote og kan nå lastes ned for en rekke ulike plattformer.

Skjermbildene kan du bruke som illustrasjoner på en nettside i tekstdokumenter, i presentasjoner eller som en del av stillbildefilmer. Vær oppmerksom på at dersom du bruker bilder med tekst i på web, så blir tilgjengeligheten for brukere med spesielle behov mye dårligere enn om du skriver tekst ved siden av bildet.

Skjermbilde i Windows:

Fordelen med et program som Skitch er at du får innebygget en enkel redigeringsfunksjon, som blant annet lar deg tegne piler og skrive på bildene. Dette er gjerne den raskeste måten å lage selvforklarende skjermbilder:

Det eksporterte bildet blir i dette tilfellet slik: