Vuvox

OBS! Vuvox ble lagt ned i 2013, etter å ha vært i drift i en årrekke. Slik skjer dessverre fra tid til annen på weben.

Vuvox.com er en tjeneste som lar deg sette sammen interaktive tidslinjer og collager. Tjenesten har litt til felles med Glogster, men baserer seg på en noe annen presentasjonsform og tilbyr flere automatiserte funksjoner.

Vuvox Express

Første skritt er å benytte den varianten som kalles “Express”. Denne lar deg velge mellom flere maler og vise informasjon via såkalte RSS-feeder (Les mer om RSS og Atom). Disse finner vi i tilknytning til de fleste publiseringstjenester, og de er beregnet for "syndikering" av innhold.

Jeg finner et av mine Picasa nettalbum og kopierer linken til RSS-feeden. Denne ser slik ut: https://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/johHiB/albumid/5441387033191242081?alt=rss&kind=photo&hl=no

Her oppstår et lite problem i forhold til Vuvox. Picasa benytter nemlig protokollen "https" (sikker kobling), et adresseformat som Vuvox ikke håndterer. Dette løses imidlertid enkelt, simplethen ved å stryke s-en.

Vi kan velge mellom ulike maler, og kan bestemme hvor mange bilder som skal vises, men ellers er det ikke mye vi kan påvirke.

Fordelen med denne måten å gjøre det på, dvs å hente syndikert innhold via en RSS-feed er at innholdet i slideshowet blir dynamisk. Når jeg legger til et bilde i albummet blir dette lagt til feeden slik at bildet vises i slideshowet.

Jeg velger her et enkelt slideshow og trykker “I’m done!”. Jeg sendes så til en side der jeg kan se resultatet og hente ut “embed”-koden:

Her velger jeg visning i full bredde:

Det gir denne “embed”-koden som HTML (les litt om HTML):

<object width="100%" height="386"><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="flashvar" value="controller=autohide"/><param name="movie" value="http://www.vuvox.com/presentations/04e0a6b8c4.swf"/><embed src="http://www.vuvox.com/presentations/04e0a6b8c4.swf" flashvars="controller=autohide" allowFullScreen="true" type="application/x-shockwave-flash" width="100%" height="386"></embed></object>

Her brukes <object>-taggen for å sette inn en Flash-avspiller på nettsiden. Vi ser at størrelsesforholdene dels er angitt i piksler, dels i prosent (bredde 100% og høyde 386 piksler), videre finner vi adressen til avspilleren og noen parametre som styrer denne.

Du trenger ikke bekymre deg dersom du synes koden ser forvirrende ut. Så lenge du sørger for å lime inn koden med fanen “HTML-kode” aktiv, så fungerer dette fint. Du kan justere høyden på “vinduet” som settes inn, f eks ønsker jeg en høyde på 400 piksler og må da endre denne verdien to steder i koden:

<object width="100%" height="400"><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="flashvar" value="controller=autohide"/><param name="movie" value="http://www.vuvox.com/presentations/04e0a6b8c4.swf"/><embed src="http://www.vuvox.com/presentations/04e0a6b8c4.swf" flashvars="controller=autohide" allowFullScreen="true" type="application/x-shockwave-flash" width="100%" height="400"></embed></object>

Deretter limer jeg dette inn i editoren til bloggen – pass på at fanen “HTML-kode” er aktiv. I motsatt fall kommer du til å få opp den koden du limer inn som tekst i bloggen, noe som er noe ganske annet enn å vise fram slideshowet.

Resultatet blir et enkelt bildespill / slideshow i bloggen. En minimalistisk løsning uten noe fiksfaks, men ganske velfungerende. Om du ønsker det kan du velge mer komplekse maler, som gir mer interaktivitet, eller du kan benytte Vuvox Studio (se nedenfor).

Vuvox Collage

Neste nivå er å sjekke ut Vuvox Collage – http://www.vuvox.com/collage – en funksjon som lar deg sette sammen interaktive panoramaer. Her har du mye mer kontroll enn i Vuvox Express.

Også her kan vi la systemet forsøke å gjøre jobben automatisk. Dette kan være et alternativ dersom vi ikke har tid til annet, men i dette tilfellet velger jeg å sette sammen presentasjonen manuelt:

Også her velger jeg å begynne med bilder fra Picasa nettalbum. Grensesnittet er ganske enkelt, du tar tak i bildene du vil bruke og trekker dem inn på arbeidsflaten. Der kan du plassere og maniupulere bildene:

En anvendelig opsjon i Vuvox Collage er muligheten til å legge inn såkalte hotspots – trykkbare felt, som fungerer som pekere, med link til eksterne ressurser:

Et visuelt verktøy er såkalt “Cutout”, som lar meg klippe ut et “vindu i et bilde, for å kunne vise det som ligger i laget bak. Dette verktøyet aktiverer du ved å klikke på saksen under et markert bilde på publiseringsflaten:

Jeg kan legge til lyder og tekster:

Videoklipp kan ikke hentes fra en ekstern tjeneste, men må lastes opp til Vuvox.

Under fanen “library” finner du en del grafiske elementer. Jeg opplever ikke disse som veldig nyttige, men de er raske å ta i bruk:

Når du er noenlunde fornøyd trykker du “Publish” oppe til høyre. Jeg velger alternativet “Make this Collage Public”, siden jeg jo vil embedde dette panoramaet på bloggen min. Dette fungerer deretter på samme måte som vist for Vuvox Express, ovenfor.

Resultatet blir som dette:

Vuvox Collage representerer på mange måter en mellomsjanger, fordi vi setter i gang en avspilling, som for en video, og applikasjonen viser deretter fram panoramaet ved å skyve det fra høyre mot venstre. Resultatet blir en slags video / stillbildefilm, men der mulighetene for å legge inn pekere og videoklipp gjør dette til noe eget.

Vuvox Studio

Vuvox studio lar oss lage ulike slideshow, men med mer konotroll enn i Vuvox Express.

Her velger jeg å arbeide med de samme bildene som i forrige eksempel. Jeg har valgt ut 13 bilder og strukket disse over til “Storyboard”. De 13 bildene danner er gruppe, som jeg kan sortere innbyrdes:

Når jeg har gjort utvalget går jeg videre til selve editoren. Her kan jeg velge mellom forskjellige maler og gjøre tilpasninger:

Når vi publiserer ser grensesnittet litt anderledes ut, men essensen er den samme: vi skal ha tak i embed-koden

Dette blir seende slik ut på bloggen: