Presentasjonsteknikk

Sist endret 24. juli 2014

Se og hør først på hva Leif Harboe, forfatter av Grunnleggende digitale ferdigheter for elever, har å si om hvordan du jobber med presentasjoner:

En presentasjon har større muligheter for å bli god dersom:

Nedenfor finner du bilder av fire skjermsider som presenterer det samme faktum på ulike måter. Det som presenteres som tekst er redusert til et minimum. Ytterligere detaljer og bakenforliggende forklaringer tas i den muntlige delen av presentasjonen. dette gjelder både når du presenterer for en forsamling og når du lager en presentasjon som et grunnlag for skjermvideo.

I noen tilfeller kan vi med fordel presentere et skjermdump av saken.

I andre sammenhenger er vi gjerne bedre tjent med å spisse fremstillingen, slik at det faktum vi vil poengtere kommer tydelig frem.

Hvilke av eksemplene som blir vist i presentasjonen som fungerer best vil selvsagt avhenge av sammenhengen de settes inn i. Ofte vil vi presentere en skjermvideo på en nettside sammen med skrevet informasjon, men vi må huske på at brukerne kan komme til å se videoen løsrevet fra denne sammenhengen. 

Ofte kan det derfor være lurt å gjengi sentral informasjon i skrift. Dette gjelder særlig dersom du senere skal gi ut presentasjonen i form aven "handout", eller dersom du skal brukes den som grunnlag for et skjermopptak. Husk bare på å bruke så få ord som mulig, og fremhev det som virkelig er vesentlig.

Communicating Science to Nonscientists

En ganske lang presentasjon, men  Jean-luc Doumont kommer her inn på en rekke forhold av betydning for den som skal presentere. Han har gitt ut en bok, men du kan også laste ned en 16-siders pdf som supplerer noe av det vi tar opp her.

Informasjonsgrafikk som ordsky

Les om dette i en egen artikkel om ordskygenaratorer