Bruk av kart på nettet

I juli 2013 endret Google grensesnittet, dvs du kan i en periode velge å benytte den såkalte “Maps Engine Lite”. Denne gir noen andre muligheter enn tidligere, men du kommer inntil videre godt i havn med den gamle versjonen av Google Maps.

Over tid er det fjernet en god del funksjoner fra Google Maps. Tidligere kunne du legge inn bilder og videoer i kartet, men dette er ikke lenger mulig. Mulighetene for de som benytter karttjenesten via programkode, f eks bygget inn i en app, har imidlertid blitt bedre enn tidligere.

Opprette et nytt kart

Først må du opprette en Google konto. Deretter går du til maps.google.com og logger på med ditt brukernavn og passord.

Du kommer til en velkomstskjerm, der valget gir seg litt av seg selv:

Forsiden gir osgå et raskt overblikk over hva som funnes av funksjoner: 

Jeg trykker “Nytt kart” og kaller kartet mitt for “Rensessansemalere”:

“Mappeikonet” gir tilgang til en meny, hvor du blant annet kan slette det aktuelle kartet og du kan hente ut HTML-koden som du kan bruke for å embedde (inkludere) kartet på en annen nettside, f eks i en bloggpost.

Punkter, linjer og former

Du har i utgangspunktet kun to tegneverktøy.

Punkter, linjer og former kan endres på ved å klikke på dem, og fra i punktene som kommer til syne.

Du kan legge inn tekster på alle objektene. Linker med fullstendig adresse (http://...” blir klikkbare, men du kan ikke skrive HTML-kode i tekstfeltene. Dette var mulig i tidligere versjoner av Google Maps.

Kartet lagres automatisk når du gjør endringer. Det betyr at du ikke har mulighet til å angre de endringene du gjør.

Del kartet med andre

Fra denne dialogboksen styrer du både hvorvidt kartet skal være synlig og hvem som eventuelt skal ha tilgang til å redigere eller få se en begrenset visning. Funksjonen er den samme som for andre Google-dokumenter.

Utseende

Muligheten til å gi kartet et eget utseende har vært tilgjengelig for avanserte brukere, men nå er dette også kommet som et valg i editoren. Riktignok kan vi bare velge mellom noen forhåndsdefinerete karttyper, men disse ni alternativene gjør at vi kan finne noe som står noenlunde godt til det nettstedet hvor vi vil bruke kartet.