Identitetstyveri

Identitetstyveri handler om at en annen person får tak i dine personopplysninger, og bruker disse opplysningene til å utgi seg for å være deg. Motivet er vanligvis økonomisk vinning, for eksempel ved at tyven handler på nettet med dine person- og kredittopplysninger, men det kan også være noen som foretar seg noe i ditt navn. Facerape, der noen legger ut noe på Facebook slik at det ser ut som om det kommer fra deg, er et eksempel på en slik form for identitetstyveri.

En alvorligere form for identitetstyveri er dersom identiteten din blir brukt til å skape problemer for deg på andre områder. For eksempel ved å endre adressen din, få utstedt pass, nye bankkort med mer. I så tilfelle kan du havne i veldig kjedelige situasjoner, der du kan bli nødt til å bevise at det ikke er du som har gjort det som er foretatt i skjul av din identitet. Nå skal det nok litt til for å komme i en situasjon som den illustrert i videoen du ser her, hvor en mann blir frarøvet identiteten sin ved hjelp av data han har delt på nett, og en link han ikke burde trykket på.  Men selv om dette er et worst-case scenario understreker det poeneget: vi bør være forsiktige med hva slags informasjon vi deler.

Mange legger frivillig ut mange opplysninger om seg selv på nettet. Dette kan være i form av hjemmesider, på blogger og diskusjonsgrupper, og via sosiale medier som Facebook. Slik informasjon kan misbrukes ved identitetstyveri, ikke minst dersom den settes i sammenheng med informasjon fra arbeidsgiver eller studiested, forskjellige katalogtjenester, skattelister og informasjon fra offentlige etater.

Problemet med identitetstyveri begynner å bli så stort at myndighetene har laget et eget nettsted om dette: Idtyveri.info. Der får du blant annet disse rådene:

Selvportrett av thephotographymuse