Funcionament de Tecnologies 2n ESO

Versión anterior traducida al castellano per HRG-2B13/14

CONTINGUTS

L'assignatura estarà dividida en tres parts: teoria, pràctiques de taller i informàtica

- Es faran "exercicis resum individuals (ERI)" al final de cada mes.

  • La part de pràctiques de taller es farà un dia/setmana a l'aula-taller (seguint les següents normes i requisits).

      • Es treballarà en grups de 3 o 4 persones (o algun de 5 persones en èpoques de grups massificats) per realitzar diferents pràctiques.

- Es podran fer treballs voluntaris extres.

  • Les sessions d'informàtica es faran setmanalment, a l'aula del grup si es disposa d'armari d'ordinadors portàtils o a l'aula d'informàtica (seguint les següents normes i requisits) i inclouran:

- Es podran fer treballs voluntaris extres.

NOTES

Cada mes s'informarà a cada alumne/a de la seva nota, que serà el PROMIG DE TOTES LES NOTES posades fins el final de mes (s'apuntaran en el full corresponent)

Cada trimestre es posarà una nota al botlletí de l'alumne/a, que serà el PROMIG DE TOTES LES NOTES posades fins el dia abans de posar les notes a l'ordinador de l'Institut.

EXPLICACIONS

Explicacions i exercicis de preguntes sobre la part de teoria:

Els continguts teòrics de l'assignatura s'introduiran normalment a l'aula habitual del grup. Aquestos continguts (marcats pel govern) s'introduiran amb els següents tipus d'activitats:

    • Llistat de preguntes sobre el bloc de continguts: el professor presentarà la llista de preguntes dels blocs que podran sortir a l'examen. L'alumnat buscarà les respostes en els apunts digitals.

    • Explicació resum del professor: el professor farà de tant en tant explicacions o un resum d'algun dels temes tractats.

    • Activitats de preparació i exposició d'informació: Els alumnes en parelles podran preparar una exposició o presentació amb suport digital (textos, fotos, videos, ...) sobre un dels temes dels apunts i la presentaran als companys, per la qual cosa obtindran una nota. La resta de companys farà les preguntes que necessiti, i corregiran el que els sembli incorrecte. Les bones correccions (i preguntes) també donaran punts extres.

    • Exercici resum individual (ERI): A final de cada mes es farà un control de les preguntes treballades durant el mes, que complementarà les notes mensuals de teoria obtingudes.

Exàmens obligatoris

A final de cada trimestre (abans de l'avaluació oficial de l'Institut) es farà 1 examen obligatori. Aquest examen es realitza en els ordinadors portàtils o en els de l'aula d'informàtica. El programa informàtic usat per l'examen planteja un conjunt de preguntes sobre els continguts inclosos a l'examen i corregeix automàticament les respostes, indicant la nota tot seguit.

Els continguts són tots els que s'hagin vist des de principi de curs (continguts acumulatius) i les preguntes s'han de contestar amb respostes curtes (1 o 2 paraules, 3 excepcionalment, sense articles ni conjuncions). Els exàmens plantegen al voltant de 100 preguntes obligatòries, i algunes més voluntàries.

Hi ha una versió del programa per fer pràctiques a casa o en temps lliure de classe.

Pràctiques de Taller

Cada trimestre, en grups de 3 o 4 persones (5 en èpoques de grups massificats), es faran pràctiques sobre els continguts de l'assignatura. Aquestos grups canviaran d'un trimestre a l'altre.

Les pràctiques previstes són els seguents:

    • 1r Trimestre: Pràctiques de normes de seguretat, eines, materials, estructures, ...

    • 2n Trimestre: Pràctiques d'operadors mecànics i elèctrics. Construcció d'un "producte" dissenyat en cursos passats.

    • 3r Trimestre: Realització d'un procés tecnològic complet.

Cada trimestre, cada alumne/a haurà d'enviar un correu on setmanalment explicarà, en una o dues línies, el que ha fet en cada sessió de taller. L'actualització (resposta) del correu de pràctiques la pot enviar en els primers minuts del dia d'informàtica o des de casa si ho prefereix.

En els dos primers trimestres, l'alumnat explicarà resumidament què ha fet i si ha aprés alguna cosa nova. En el 3r trimestre, l'alumne/a explicarà el que ha fet un dia, i el que pensa fer en la següent sessió de pràctiques de taller, sempre de manera resumida.

Treballs voluntaris de pràctiques de taller.

De manera voluntària es poden fer més treballs, a l'aula-taller, en grups de 4 persones, o a casa, en grups lliures. Tots els treballs fets s'hauran d'explicar als companys de classe. Els treballs fets a classe tendran més punts. Dels treballs fets a casa, si es graven en video, tendran major nota que si no es veu com s'han fet.

Tant per als treballs voluntaris com per als obligatoris es poden escollir altres opcions de les proposades.

Mini-activitats d'informàtica

Cada setmana, a l'aula d'informàtica, es proposarà una petita activitat que cada alumne/a haurà de fer i entregar individualment. Aquesta activitat setmanal donarà part dels punts mensuals de treball. A més a més, voluntàriament, els alumnes que desitgin guanyar punts extres, podran fer una explicació escrita de com s'ha de fer l'activitat.

Els alumnes que sàpiguen fer la mini-activitat la setmana inicial, de manera autònoma sense ajuda del professor, rebran un punt extra. Els alumnes que no sàpiguen fer una activitat concreta, la deixaran per la setmana següent, on un company supervisat pel professor o el mateix professor l'explicarà al grup. Passada un setmana més, els alumnes que no l'hagin enviat tendran una penalització d'1 punt de la nota.

Treball de teoria obligatori

  • Al llarg de les sessions de teoria s'obtindrà una nota del treball fet a classe, obtinguda fonamentalment de les preguntes fetes setmanalment i dels ERIs mensuals.

Treballs voluntaris d'informàtica

- A més del treballs obligatoris, es podran fer altres treballs voluntaris relacionats amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (informàtica).

Nota mensual de Funcionament Diari

Al començament de cada mes s'assignaran dues notes a cada alumne/a: una de comportament i una altra de treball.

La nota inicial de comportament serà de 10 punts als alumnes que assisteixin regularment a classe. Els punts de comportament es retiraran per falta d'assistència o puntualitat injustificada, comportament incorrecte, incompliment de les normes d'ordre i seguretat, etc. Podran recuperar-se punts en casos de comportament exemplar.

La nota de treballs començarà amb 0 punts i recollirà la puntuació de les miniactivitats d'informàtica, la recerca i presentació d'informació a les sessions teòriques, i també d'activitats voluntàries. També farà pujar la nota mensual el fet de participacions extres en les explicacions teòriques.

La nota de cada mes serà el promig de les dues anteriors.

Nota trimestral de Pràctica de taller

Les pràctiques de taller es valoraran individualment, per parelles o per grups, segons el tipus d'activitat. La nota de pràctiques del trimestre serà el promig de les pràctiques realitzades al llarg del trimestre.

El treball de procés tecnològic que s'ha de fer en el 3r trimestre tendrà una nota de 0 a 40 punts obtinguda del promig dels tres apartats que s'han de presentar: Avantprojecte (20%), Maqueta o prototipus (50%) i Projecte tècnic (30%). Com el treball es fa en grup, la nota es repartirà entre cada component en funció del % de participació, indicat pels propis alumnes, supervisat pel professor (% màxim d'un dels component = 40%). S'ha d'indicar per escrit el % de participació en el propi treball.

Nota trimestral de Treball d'Informàtica

Si es fan treballs en parelles tendran una nota de 0 a 20 punts que es repartirà en funció del grau de participació, indicat pels propis alumnes, supervisat pel professor (% màxim d'un dels component 75%). S'ha d'indicar per escrit el % de participació en el propi treball.

Nota d'examen trimestral obligatori

Serà la nota que indiqui el programa usat per corregir les respostes, entre 0 i 10 punts.