Kapitel 5. Värdegrund i fritidshem och skola

Läs om skolornas analys

Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling ska prägla verksamheten. Ingen ska i skolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning, ålder eller funktionsnedsättning eller för annan kränkande behandling. Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den ska framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden och ge möjligheter till sådana. (Skollagen 2010:800)

Nästan 3500 elever går varje dag till förskoleklass, skola eller fritidshem i Lomma kommun. Verksamheterna ska främja alla människors lika värde. Nedanstående resultat i våra undersökningar visar elevers upplevelse att skolornas arbete: I vår enkät som har besvarats av 2948 elever har vi en fyrgradig skala använts där man skattar sig från 1-4, 1 är lägst och 4 är högst.

I januari 2017 ställdes följande fråga till våra elever: upplever du att människors lika värde är en del av skolans arbete?

I januari 2017 ställdes följande fråga till våra elever: upplever du att olika åsikter och olika syn på saker är tillåtet i skolan?

Skolans värdegrund och uppdrag

På våra skolor kan vi konstatera, att det utifrån enkätresultatet, finns ett mycket aktivt arbete kring demokrati- och värdegrundsfrågor. Det finns också utrymme för förbättringar på enskilda skolor. Resultatet hänvisas till att det finns en kultur i våra skolor som till stor del främjar människors lika värde och omtanke. Skolorna skriver om att värdegrunden genomsyrar verksamheterna och att det i våra skolor finns ett gynnsamt klimat som förefaller till stor del vara ett resultat av ett konsekvent värdegrundsarbete som inriktats på likabehandling och främjande av goda relationer samt motverkande av kränkningar. Skolorna skriver också om att det systematiska kvalitetsarbetet och identifierade av förbättringsområden har lett till åtgärder.

Den primärt viktigaste orsaken till resultatet vid skolorna förefaller vara som en rektor uttrycker "Ett medvetet arbete med att alla är accepterade som de är". Utifrån resultatet framstår det tydligt att det finns en genomgående medveten tanke om att vi arbetar för en skola för alla. En skola skriver att "våra ledord är att "vi gör varandra bra" och att det finns "barn med särskilda rättigheter" och inte barn med särskilda behov". En skola pratar om kunskapssyn kopplat till människosyn och diskuterar ofta "normen", vad är den här och hur ser det ut på andra ställen. Elevhälsans arbete lyfts fram och deras förebyggande arbete jämnar ut skillnader och ger möjligheter att lyckas. I flera skolors analyser beskrivs framgångsfaktorer som synliga lärare. Som exempel nämns: "Vi har en öppen och tillåtande kultur som präglas av samarbete. Nolltolerans mot mobbning och kränkningar är tydligt kommunicerad". "Varje arbetslag har ansvar för att "rastvakta" när elever från deras klass har rast. Det innebär utökad rasttillsyn samt att personal som känner eleverna kan arbeta förebyggande. I omklädningsrummen i samband med idrott finns vuxennärvaro och i åk 4-6 som fungerar "extra ögon" som kamratstödjare".

Vad kan göras bättre?

Enkätresultatet påvisar att det finns elever som upplever att människors lika värde inte är en del av skolans arbete. Likaså finns det utrymme att bli ännu bättre på att arbeta med alla elevers åsikter i och utanför undervisningen, även om resultatet generellt är högt. Det finns en medvetenhet bland skolor och fritidshem att ha ett fortsatt aktivt värdegrundsarbete och ha en tydlig plan för värdegrundsarbetet för alla årskurser. I så gott som samtliga skolor framhålls på olika sätt vikten av att bibehålla och vara medvetna om vad vi gör och vad som fungerar. I sammanhanget lyfter en skola att "vi behöver bli bättre på dela-kultur inspirera andra med våra positiva erfarenheter". Skolorna skriver också om rutiner för likabehandlingsarbetet. Det viktigaste utvecklingsområdet här är att förankra våra rutiner kring hanteringen av inträffade kränkningar och att kommunicera dessa så att elever, vårdnadshavare och personal känner sig trygga med dessa.