Kapitel 3. Fritidshem sammansättning och storlek

Läs om skolornas analys

Huvudmannen ska se till att elevgrupperna har en lämplig sammansättning och storlek och att eleverna även i övrigt erbjuds en god miljö. (Skollagen 2010:800)

Elevgruppernas sammansättning och storlek och hur det påverkar varje barns utveckling och behov av omsorg och trygghet

Skolornas nulägesbild är varierande huruvida gruppstorlekarna på fritidshemmen är tillfredsställande i förhållande till personaltäthet. En skola lyfter t.ex. fram att det finns stora elevgrupper, speciellt i åk 3. Detta medför svårigheter när det gäller att att ägna varje barn den uppmärksamhet de behöver och erbjuda lugn och ro på fritids på eftermiddagen. För stora grupper kan även medföra att personalens uppsikt inte räcker till. En rimlig slutsats är därmed att vi behöver kontinuerligt kartlägga och analysera elevgruppernas sammansättning och storlek med utgångspunkt i vad som är lämpligt med hänsyn till elevernas behov. Detta för att kunna säkerställa att fritidshemmen erbjuder en god kvalitet. I analyserna framkommer också sårbarheten i samband med sjukfrånvaro bland personal. "Det uppstår snabbt problematiska situationer då personal av olika anledningar är frånvarande och det inte finns vikarier att tillgå", menar en skola.

Vad kan göras bättre?

Flera skolor lyfter att fritidshemmen har utvecklat ett systematiskt kvalitetsarbete med årshjul och sociogram, vilket blir ett viktigt kvalitetsverktyg inför framtiden. Ett framträdande resultat i analyserna är utmaningen att skapa ett likvärdighet bland fritidshem och att bibehålla det goda arbetet som redan finns. I analysen är det också uppenbart att fritidshemmen lätt hamnar i skuggan av grundskolan på ett sätt som negativt påverkar fritidshemmet. Flertalet skolor lyfter vikten av att fortsätta utvecklingen av det systematiska kvalitetsarbetet för fritidshemsverksamheten. Den reviderade läroplanen innebär också ett förändrat arbetssätt och synsätt för fritidspedagogerna, ett arbete och process som påbörjats i fritidshemmen.

Till sist kan vi bli bättre på att tydliggöra elevernas inflytande på fritidshemmen. Detta kopplar tillbaka till skolan där delaktighet och inflytande har identifierats som ett utvecklingsområde i Lomma kommun.