Kapitel 5. Förskolan och hemmet

Läs om förskolornas analys

Förskolans arbete med barnen ska ske i ett nära och förtroendefullt samarbete med hemmen så att varje barn får möjlighet att utvecklas efter sina förutsättningar. (Läroplan för förskolan Lpfö 98)

Samarbetet med hemmen och ge föräldrarna möjlighet att påverka verksamheten

I förskolornas analys finns en samstämd bild av struktur, tydliga processer och ett medvetet förhållningssätt för att skapa relationer och ett gott samarbete med hemmen. Flera analyser visar på hur detta grundläggs redan vid den föräldraaktiva inskolningen och värdet av skickliga, engagerade pedagoger betonas. En förskola lyfter tydlig information om verksamheten och en god dialog redan innan inskolningen som framgångsfaktorer. I näst intill alla analyser lyfter förskolorna fram den dagliga kontakten som central och värdefull för samarbetet med vårdnadshavare, ”bemötande och innehåll i samtalen vid de dagliga mötena skapar det förtroende vi vill ha”, ”genom dagliga samtal och vid utvecklingssamtalen får vi kännedom om varje barns intresse och behov”.

Vad kan göras bättre?

Ett utvecklingsområde som framkommer i förskolornas analys är hur nya digitala verktyg såsom Förskoleportaler och Facebook kan skapa möjligheter för "samarbete och information" Förskolorna uttrycker också behov av att utveckla ett mera professionellt språk för att samtala med föräldrarna om undervisningen och verksamhetens innehåll, men också för att stärka kunskap och didaktik för professionella möten. Dokumentationen av det enskilda barnets lärande och utveckling förs fram som ett område som de flesta förskolor behöver fördjupa och arbeta vidare med.