Kapitel 10. Utvecklingsområden i förra rapporten

Läs om förskolornas analys

Främjade av utvecklingsområden som tidigare identifierats i huvudmannens kvalitetsarbete.

Förskolornas analys av hur man lyckats främja de gemensamma utvecklingsområdena visar att ett flertal insatser genomförts. Många förskolor beskriver att man arbetat med utveckling av användandet av digitala verktyg, pedagogisk dokumentation (barnens kunskapsutveckling), kollegialt lärande och professionalism. Samsyn, en gemensam grund, dela-kultur och samarbete är begrepp som kopplas till utvecklingsarbetet i allmänhet och det kollegiala lärande i synnerhet.

Förskolorna beskriver i sina analyser olika tänkbara förklaringar till de egna utvecklingsområdena. Ökad tillgång till digitala verktyg och en förestående utökning i digitaliseringsuppdrag i förskolans läroplan lyfts fram av ett flertal förskolor, som uttrycker behov av ytterligare satsningar på kompetensutveckling för pedagogerna. Även de reviderade målen kring matematik, naturvetenskap och teknik lyfts fram som förklaring till utvecklingsbehov som anknyter till förändringar i det nationella uppdraget. En förskola lyfter fram att man har många nya kollegor och en förskola beskriver i sin analys att det saknas samverkansformer och mötesplatser för pedagogiska diskussioner.

Utveckla det kollegiala lärandet

De prioriterade insatser som förskolorna beskriver i sina analyser visar på ett flertal gemensamma områden. Många förskolor tar upp behov av fortsatta kompetensutvecklingsinsatser inom pedagogisk dokumentation, digitalisering och professionsutveckling. Flera förskolor lyfter också satsningar för att utveckla det kollegiala lärandet och öka den språkliga medvetenheten men även naturvetenskaplig ämnesutveckling.