Kapitel 9. Barn med särskilt stöd

Läs om förskolornas analys

Om det genom uppgifter från förskolans personal, ett barn eller ett barns vårdnadshavare eller på annat sätt framkommer att ett barn är i behov av särskilt stöd, ska förskolechefen se till att barnet ges sådant stöd. Barnets vårdnadshavare ska ges möjlighet att delta vid utformningen av de särskilda stödinsatserna. (Svensk författningssamling (SFS), 8 kap. Förskolan)

Antal barn som föranlett upprättande av handlingsplan av förskolechef

Barn som tillfälligt eller varaktigt behöver mer stöd och stimulans än andra ska få detta stöd utformat med hänsyn till egna behov och förutsättningar så att de utvecklas så långt som möjligt.

I förskolornas analys framkommer att samarbetet med Resurscentrum är en framgångsfaktor i arbetet med att ge alla barn stöd och stimulans i sin utveckling. ”Under hösten har vår kompetens på förskolan utökats med en specialpedagog från Resurscentrum, som är hos oss varannan onsdag. Denna fördelning och nya organisering av RC s personal har bidragit till en ökad utveckling och trygghet i vårt gemensamma arbete med barnen”. En förskolechef lyfter också fram personalens kompetens och förhållningssätt som gör att de flesta barns svårigheter bemöts och hanteras med extra anpassningar som bidrar till en positiv utveckling. Flera förskolor tar upp TAKK (tecken som alternativ och kompletterande kommunikation) som används av många pedagoger. Utbildning och påbyggnad i TAKK genomförs kontinuerligt i Resurscentrums regi. Andra arbetssätt som beskrivs i analyserna är anpassningar av miljön och att dela upp barnen i mindre, väl sammansatta grupper. Några barn behöver stöd i form av egen resurspersonal, i andra fall utformas stödet som förhöjd personaltäthet i den aktuella gruppen. En förskolechef lyfter färre barn på avdelningen som ett sätt att anpassa verksamheten. Betydelsen och de positiva effekterna av den utökade kontakten med Resurscentrums specialpedagoger (och i något fall logoped) är återkommande i förskolornas analyser.

Utvärdering av det särskilda stödet

Förskolorna ger också en samstämmig bild av hur det särskilda stödet regelbundet följs upp tillsammans med vårdnadshavarna. Insatserna utvärderas i kontinuerliga möten och samtal där vårdnadshavare, pedagoger, förskolechef och ibland även specialpedagog medverkar. Vårdnadshavarna är delaktiga i upprättande och revidering av barnets handlingsplan. I aktuella fall deltar också externa parter, exempelvis barnhabiliteringen.