Kapitel 1. Barns lärande och delaktighet stimuleras

Barns lärande och delaktighet stimuleras

Nämndsmålet är uppfyllt. Uppföljning av målet görs med stöd av BRUK (Bedömning, Reflektion, Utveckling, Kvalitet), som är Skolverkets verktyg för självskattning. Resultatet av självskattningen uppgår till 3,4. Målet för självskattningen är uppnått vid 2,5 på den 4-gradiga skala som används.

Skälet till resultatet som förskolan når är att det finns välutbildade pedagoger, en gemensam vision samt en kultur som präglas av delaktighet och vilja att utvecklas. Förskolornas analyser pekar även på betydelsen av att arbeta systematiskt med utvecklingsarbetet och att ta tillvara barns tankar och idéer. God kommunikation med vårdnadshavare om förskolans arbete understryks också. Inom ramen för arbetet med att stimulera barns lärande och delaktighet kommer utveckling att ske avseende pedagogisk dokumentation, professionsutveckling samt digitalisering. En förskola skriver att "Det är viktigt att se sammanhanget mellan inflytande, lärande och demokrati i mötet med barnen". "Numera kan varje enskilt barn följa sitt eget lärande i form av sin personliga portfolio. Pedagoger är här som ett bollplank med varje enskilt barn så att de själva kan se och reflektera över sin egen utveckling", skriver en annan förskola. "Förskollärarens undervisningsansvar och uppdrag blir allt mer påtagligt vilket är något vi måste arbeta aktivt med, vi behöver också arbeta mer med IT och digitalisering", lyfter en annan förskola fram i sina analyser

Som framgångsfaktorer i arbetet lyfter förskolorna fram delaktighet, kompetensutveckling, utmana varandra och att ta tillvara varandra erfarenheter i arbetet. Även digitala verktyg nämns som framgångsfaktor liksom att barnen själva kan följa och reflektera över sin utveckling, med pedagogerna som bollplank. Betydelsen av att utmana barnen under hela dagen och ser alla situationer som lärandesituationer understryks. Det kollegiala lärandet och samarbete bedöms också som en framgångsfaktor jämte övningsförskola samt kontakten med MAH och senaste forskning.

Vad kan göras bättre?

När det gäller förbättringsområden lyfter förskolan fram betydelsen av kontinuitet i verksamheten, tydlig gemensam struktur för det gemensamma arbetet för att nå uppsatta mål. Även dokumentation, kollegialt lärande samt utveckling av arbetet med digitala verktyg understryks i detta avseende. Som förbättringsområde anger förskolan och utveckling vad gäller att släppa in barnen i planeringen av verksamheten och samsyn kring förskollärarens undervisningsansvar och uppdrag enligt Skollag och Läroplan.