Kapitel 8. Rektors ansvar och pedagogiskt ledarskap

Läs om skolornas analys

Som pedagogisk ledare och chef för lärarna och övrig personal i skolan har rektorn det övergripande ansvaret för att verksamheten som helhet inriktas mot de nationella målen. Rektorn ansvarar för att skolans resultat följs upp och utvärderas i förhållande till de nationella målen och kunskapskraven. Rektorn har ansvaret för skolans resultat och har, inom givna ramar, ett särskilt ansvar för elevinflytande, säkerställa läromedel av god kvalitet, undervisningen i olika ämnesområden samordnas så att eleverna får möjlighet att uppfatta större kunskapsområden som en helhet, kontakt mellan skola och hem, personalen får den kompetensutveckling som krävs, skolans internationella kontakter etc. ( Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011)

Rektorn ansvarar för att eleverna når kunskapsmålen

Det är rektorn som ansvarar för att eleverna når kunskapsmålen och enligt läroplanen finns det en stor potential i att höja elevers resultat genom att skolledare systematiskt följer upp elevernas resultat och lärarens arbetssätt på enhetsnivå. Som exempel nämner en rektor följande: "Vi har jobbat med våra utvecklingsområden främst motivation. "Betyg och bedömning leds av förstelärarna på vår skola. Syftet är att tillsammans se hur vi kan arbeta med att all bedömning ska gynna inlärning. Prov och tester ska vara till eleverna, gynna deras inlärning, utgöra en punkt att jobba vidare ifrån. Prov för att "kolla" kunskap för betygssättning ska minimeras". En viktigt fråga är: Kan en rektor utöva pedagogiskt ledarskap vid en skola utan förstahandsinformation kring vad som pågår i klassrummet? Rektorerna skriver i sina analyser att de gör klassrumsbesök. En rektor skriver "klassrumsbesöken är genomförda och det är ett viktigt inslag ur många aspekter. Ett besök i verksamheten ger input inom många områden inte bara en bedömning av den enskilde pedagogen". En annan rektor skriver att "besök i verksamheten gör jag dagligen, riktade besök gör jag utifrån frågeställningar pedagogen har själv och som vi sedan följer upp och diskuterar tillsammans. Jag arbetar med aktuell forskning som grund för mitt ledarskap, där förhåller jag mig till den kunskap som finns i området, så att besöken är utvecklande och främjar verksamheten." I min rektorsutbildning ingår uppgifter där klassrumsbesök krävs. Det kan handla om elevinflytande, tidsanvändning, bemötande och fördelningen av lärartid". Rektorerna uppger vidare exempel som "jag vill vara den närvarande rektorn som finns där för såväl elever, pedagoger som föräldrar. Jag vill också vara den synliga rektor som ser, lyssnar och ger feedback".

Lärares kompetens, förmåga och engagemang

I rektorernas analyser kan man se tendenser till att att de har många att samtala med och och en majoritet av rektorerna önskar samtala med andra rektorer om hur de gör som ledare. En rektor lyfter problematiken med att arbeta med och för likvärdigheten såväl skolor som klassrum emellan; "det finns också en svårighet att som skolledare belysa och arbeta med problemen kring lärare som överpresterar - och dem som underpresterar - i det pedagogiska arbetet".