Kapitel 9. Kompetensutveckling för verksamhetens personal och rektor

Läs om skolornas analys

Rektorn har inom givna ramar, ett särskilt ansvar för att personalen får den kompetensutveckling som krävs för att de professionellt skall kunna utföra sin uppgifter. (Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011)

Kompetensutveckling som genomförts för utifrån verksamhetens utvecklingsbehov.

Vad beträffar kompetensutveckling, är det viktigt att se det som ett fortgående process, inte som ett enstaka, avslutad projekt eller som akutinsatser för att klara omedelbara brister eller behov. Framträdande i skolorna analyser är de ser ett "fortsatt behov av att utveckla pedagogernas digitala kompetens". Digital kompetens är ett viktigt inslag i läroplaner, kursplaner och ämnesplaner och flera skolor lyfter fram att det utifrån verksamhetens behov har valt att prioritera digitalisering, betyg och bedömning och läxor utformade på rätt sätt.

Det framkommer också att nya läroplaner för fritidshem och förskoleklass har medfört kompetensutveckling skett det senaste halvåret. Det är viktigt med en väl planerad och strukturerad verksamhet på fritidshemmet. Ett sätt att omsätta styrdokumenten i praktiken är att skriva pedagogiska planeringar som svarar på frågorna Vad? Hur? Varför? I analyserna framkommer också betydelsen av svensklyftet. Några övriga exempel på kompetensutveckling som återges är aktuell forskning av Williams, Nottingham, Dweck m.fl. Kollegialt lärande kopplat till metodikutveckling inom IT och skrivande. Kollegialt lärande och metodutveckling i samspel mellan specialpedagog och undervisande lärare. Eftersom en skola är övningsskola ska merparten av lärarna delta i handledarutbildning för att möta de lärarstuderande på bästa sätt. En skola uppmärksammar att de genomfört kompetensutvecklats inom området särskilt begåvade barn.

Vad kan göras bättre?

Flera skolor uttrycker extra anpassning och särskilt stöd som ett kollegialt utvecklingsområde. Även nyanländas lärande, framför allt för F-3. Digitaliseringen är återkommande och det blir allt fler datorer och surfplattor i skolan och användningen ökar i samtliga skolämnen. En rektor uppger att "vi rektorer saknar att delta i kompetensutveckling där vi nätverkar med skolledare från andra kommuner och verksamheter. Det kommer ständigt nya områden och nya riktlinjer som vi behöver ta till oss och bli ägare av". Det framgår också att "hälsoklimatet skapas av ledare och medarbetare tillsammans. Därför behöver vi fortbildas i hur vi hur vi möter skol- och arbetsstressen". Andra exempel som lyfts fram av rektorer är "lösningsfokuserat arbetssätt för alla yrkesgrupper i verksamheten, systematisk kvalitetsarbete för fritidshemmen och bedömning, betyg och lärande för skolan".