Kapitel 2. Utveckling och lärande

Läs om förskolornas analys

Förskolan ska utmana och stimulera alla barns nyfikenhet och begynnande förståelse för språk och kommunikation samt matematik, naturvetenskap och teknik. (Läroplan för förskolan Lpfö 98)

Stimulans och utmaning för barnen i deras utveckling och lärande så att de får möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar

Förskolechefen har som pedagogisk ledare och chef för förskollärare, barnskötare och övrig personal i förskolan det övergripande ansvaret för att verksamheten bedrivs i enlighet med målen i läroplanen och uppdraget i dess helhet. I förskolornas analys beskrivs genomgående verksamheter som utgår från barnens intressen och behov. Pedagogernas observationer av barnens lek och lärande och även föräldrars inflytande bildar underlag för det tematiska arbetet. Förskolorna lyfter också fram arbete i mindre grupper där barnen ges utrymme att prata, uppleva och utforska liksom den lekfulla formen som framgångsfaktorer. TAKK (Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation) och bildstöd anges som goda exempel på rutiner och arbetssätt för att omfatta alla barn i verksamheten. Förtroendet mellan barn och vuxna, barn och barn samt att barnen är trygga i sin miljö beskrivs av flera förskolor ha stor betydelse för barnens lärande.

Det framkommer av förskolornas analys att språk, matematik, naturvetenskap och teknik finns med i den dagliga verksamheten på ett naturligt sätt. Vidare uttrycks att en avgörande faktor är pedagogernas ämneskunskaper och att det finns en diskrepans mellan de olika ämnena. En förskola konstaterar att kunskaperna kring språkande och språkutveckling är större än i naturkunskap. Långsiktiga kompetensutvecklingsinsatser inom NTA (Natur och Teknik för Alla) och Äventyrspedagogik beskrivs av flera förskolor bidra till ett lärandeklimat präglat av inspiration och nyfikenhet.

Vad kan göras bättre?

Förutom behovet av ämnesinriktad kompetensutveckling inom naturvetenskap och digital teknik tar förskolorna upp förskollärarens ansvar för undervisningen som ett utvecklingsområde. För att säkerställa god kvalitet i verksamheten behöver förskollärarna tillsammans med arbetslagen systematiskt diskutera verksamhetsplanerna. Vad behöver vi utveckla i arbetslaget? Vad kan vi bli bättre på? Vad har vi missat?