Silenci
Silenci
Anna Pastor “El Periódico” Dissabte, 22 de març del 2014
1 - T'asseus al cotxe, si és que en tens, arrenques i engegues la ràdio. Entres a casa, si en tens, i encens la televisió gairebé sense ni haver-te tret l'abric. Surts a fer esport i et poses els cascos per escoltar música. Decideixes anar a menjar fora, i al teu voltant escoltes com sonen múltiples melodies que compassen el moviment d'una altra multitud de telèfons mòbils. T'atures de peu dret a la meitat d'un cèntric carrer, i el clàxon dels cotxes rebota a cada rajola de la vorera. Entres en una botiga i la música impedeix que la sang t'arribi al cervell, que fa estona que s'ha bloquejat pel volum. Quan tornes a sortir al carrer busques refugi en una tranquil·la parada d'autobús. Al teu costat, un xaval s'ha entestat a compartir amb tu, i amb tothom qui passa, els seus gustos musicals.
2 - Arriba l'autobús. Hi puges, respires i quan creus que ho has aconseguit... algú situat just al seient del darrere intenta parlar amb la seva germana, que està de vacances en una altra ciutat, amb tal nivell de decibels que si pengés el telèfon seguiria sentint-la sense cap mena de problema. Arribes a la feina i durant tota la jornada, fins i tot quan tots els teus companys encara no s'hi han incorporat, t'acompanya el brunzit que generen les desenes d'ordinadors i els aparells de l'aire condicionat.
3 - El silenci s'ha convertit en un dels béns més preats de la vida moderna. Tant, que una empresa ha decidit començar a vendre bitllets de tren als seus clients per a vagons «silenciosos». Allà no podrem parlar per telèfon, per exemple. Diuen que la nova mesura pretén respectar el descans dels que vulguin optar per dormir i la concentració dels que triïn treballar. Busquem silenci i en aquesta recerca fugim dels altres.
4 - L'altre dia li preguntava a una amiga, mare de dos nens petits, quan va ser l'última vegada que havia estat almenys 15 minuts en total silenci. Sense interrupcions. Sense interferències. Sense fer res. Sense consultar el telèfon ni el correu. Sense haver d'encendre alguna cosa al teu voltant. Només recordava haver passat aquest temps sense soroll sota l'aigua de la piscina, perquè fins i tot a la dutxa aconseguia sentir els seus fills que reclamaven la seva atenció.
5 - El silenci que sembla haver desaparegut de tot arreu per culpa de la velocitat amb què estem esprement la vida. El silenci que et situa, t'orienta i fins i tot et permet veure-hi amb molta més claredat. El silenci que busques perquè et falta i del qual fuges i t'incomoda quan alguna cosa falla. El silenci. Xhhhhh…
Comprensió lectora
1 - Des del punt de vista del contingut, observem tres parts molt clares. Quines són? Què les marca?
Els paràgrafs 1 i 2 formen la primera part del text. En ells l’autora fa una enumeració dels múltiples sorolls que ens envolten.
Els paràgrafs 3 i 4 reivindica el silenci, tot posant l’exemple dels vagons de tren silenciosos i del silenci que regna sota l’aigua
En el paràgraf 5 se subratlla la importància del silenci. Tot i que en certs moments pot ser incòmode, és essencial per viure, per pensar, per ubicar-nos dins de nosaltres mateixos i del món
Cada part comença precisament amb la paraula que dóna títol al text: silenci
2 - Explica el significat d’aquestes frases.
“Al teu costat, un xaval s'ha entestat a compartir amb tu, i amb tothom qui passa, els seus gustos musicals.” (paràgraf 1)
Que té la música tan alta que la senten tots els del seu costat
“Busquem silenci i en aquesta recerca fugim dels altres.” (paràgraf 3)
Els altres són portadors de soroll (parlen per telèfon, posen música, xerren en veu molt alta…), per això quan necessitem silenci, ens n’allunyem
“El silenci que busques perquè et falta i del qual fuges i t'incomoda quan alguna cosa falla.” (paràgraf 5)
Hi pot haver moments a la vida de saturació i estrès, en els quals agraeixes el silenci. Però n’hi pot haver d’altres de soledat o depressió en què el silenci és difícil de suportar. ja que voldries paraules, gent, sons... companyia, al teu voltant.
3 - Redacta cinc frases que resumeixin el contingut de cada paràgraf
1 - El nostre dia a dia està ple de sorolls - Vivim envoltats de sorolls - No ens podem deslliurar del soroll que sempre ens envolta
2 - Vivim envoltats de soroll, fins i tot als llocs que no haurien de ser sorollosos per se com ara la feina o l’autobús
3 - En una civilització envoltada de soroll, el silenci és un bé preuat.
4 - És difícil aconseguir uns minuts de silenci
5 - El silenci és imprescindible per pensar i “pensar-se”
4 - Ara fes un resum del text d’unes 80 - 100 paraules
Treballem el text
1 - Escriu un altre connector per les dues oracions condicionals d’aquest fragment i escriu també un sinònim de gairebé
“T'asseus al cotxe, si és que en tens, arrenques i engegues la ràdio. Entres a casa, si en tens, i encens la televisió gairebé sense ni haver-te tret l'abric”
posat que, cas que / quasi (no existeix quasibé)
2 - Omple el quadre amb les següents categories gramaticals
3 - Paràgraf 4 Complement directe i complement indirecte de “preguntava”
C.D - quan va ser la’última vegada que havia estat…
C.I. - a una mare...
4 - triïn - la dièresi a la segona i - Quin temps verbal és? Flexiona’l - Present de subjuntiu
tri ï, tri ïs, tri ï, triem, trieu, tri ïn
5 - Paràgraf 1 - Escriu un sinònim de les paraules marcades amb negreta
gustos preferències, aficions, inclinacions, estils, simpaties
xaval noi, jove, xicot, xiquet
clàxon botzina
t’atures et detens, et pares
busques cerques
6 - Quin és el subjecte d’aquests verbs?
intenta (p. 2) algú (situat just al seient….)
han incorporat (p.2) els teus companys
recordava (p.4) ella,(subj, el·líptic que es refereix a l’amiga)
falla (5) alguna cosa
7 - Per què porta accent béns i telèfon (p. 3)
8 - Escriu d’una altra manera els següents connectors
Només (p. 4) tan sols, sols, únicament
perquè (p.4) ja que, atès que, a causa que, (per bé que equival a tot i que, malgrat que)
si (p.2) - encara que, tot i que, malgrat que
9 - Paràgraf 2
- “hi” i “la”- Són pronoms. A quina paraula es refereix? Quina és la seva funció sintàctica?
- algú, altra, la seva, condicionat - Categoria morfològica (tipus de paraules)
- Categoria morfològica dels “que” que trobem a les tres primeres ratlles.
conjunció - pr. relatiu - conj.
10 - Al teu costat, un xaval s'ha entestat a compartir amb tu, i amb qui passa, els seus gustos musicals.
T'acompanya el brunzit que generen les desenes d'ordinadors i els aparells de l'aire condicionat.
Funció sintàctica dels sintagmes en negreta
CRV S CD
CD S CD S
11 - Categoria morfològica de les paraules en negreta del paràgraf 2
Arriba l'autobús. Hi (pronom) puges, respires i quan creus que (conjunció) ho has aconseguit... algú (pronom indefinit) situat just al seient del darrere intenta (verb) parlar amb la seva (determinnant indefinit) germana, que (pronom relatiu) està de vacances en una altra (determinant indefinit) ciutat, amb tal nivell de decibels que (conjunció cosecutiva) si (conjunció condicional) pengés el telèfon seguiria sentint-la (pronom) sense cap mena de problema. Arribes a la feina i durant tota la jornada, fins i tot quan tots els teus companys encara no s'hi han incorporat, ( verb) t'acompanya el brunzit que generen les desenes d'ordinadors i els aparells de l'aire condicionat.(adjectiu)
Verb prear o preuar, que vol dir valorar