rollingstones-hitlijsten

Rolling Stones - hitlijsten

De Stones is verreweg de meest succesrijke groep aller tijden wat betreft behaalde punten in de Nederlandse Top 40. Ze haalden ruim 11.000 punten, veel meer dan b.v. de Beatles, die niet verder komen dan 9.000 punten. De Stones hebben ook in vele decennia grote hits gescoord, iets wat niet veel popgroepen kunnen zeggen.

In Nederland hebben ze 5 nummer 1-hits gescoord.

De Rolling Stones hebben ook in de Nederlandse Top 2000 van Radio 2 vele hitnoteringen:

Wist je dat ....

The Stones klagen op 21/6/66 liefst 14 hotels aan in New York wegens discriminatie+ zij werden de toegang geweigerd vanwege hun lange haren.

The Stones geven op 18-1-73 een benefietconcert in Los Angelos voor de slachtoffers van de aardbeving op 23-12-72 in Nicaragua. De show bracht 200.000 dollar op,daarnaast schenkt Mick Jagger zelf nog eens 150.000 dollar. De zanger is erg betrokken bij deze natuurramp, omdat zijn vrouw Bianca uit Nicaragua komt.

19th nervous breakdown kwam in Nederland op de 2e plaats. Mick nam dit nummer mede wegens het grote succes van Yesterday van the Beatles op.

2000 light years from home

Niet heel erg succesvolle single van het Rolling Stones album Their Satanic Majesties Request uit 1967, de bloeitijd van de psychedelische sound. Mick Jagger kreeg het idee voor het nummer toen hij vast zat op verdenking van drugsbezit.

After Math; de eerste LP die geheel is geschreven door Jagger/Richard zelf.

Albums op nr. 1

De Rolling Stones behalen liefst 12x de nummer 1-positie in de Nederlandse album top. Dat is ongeëvenaard. Let it bleed uit 1969 is de eerste nr. 1 albumnotering. Exile on main street is de enige album in Nederland van 1969 - 1995 die op nr. 1 binnen komt.

Angie (4 weken nr. 1) is de laatste nr. 1-hit van de Stones (heruitgave van Paint it black uitgezonderd) en de enige ballad van de groep die de hoogste positie bereikte. Na Lady Jane uit 1966 is Angie een van de weinige acoustische nummers van the Stones. Velen denken dat het nummer over de vrouw van David Bowie gaat. In werkelijkheid kwam Keith Richard met de titel Angie (de dochter van Keith heet Angela). Jagger maakte de tekst af. Op piano is Nicky Hopkins te horen.

As tears go by is door Mick en Keith in 1964 voor Marianne Faithfull geschreven en op 26-10-65 door Mick Jagger opgenomen, waarbij hij wordt begeleidt door een strijkkwartet. De andere leden van Rolling Stones doen niet mee. Het bereikte, samen met de dubbele A-kant. Het is een van de eerste nummers die Mick Jagger en Keith Richards schreven. Stonesmanager Andrew Oldham gaf het nummer aan de toen nog niet bekende Marianne Faithfull, die hij op dat moment ook onder zijn managementshoede had. Zij nam het nummer op in 1964, origineel bedoeld als B-kant maar de platenmaatschappij besloot het een A kant te maken. Faithfull scoorde haar eerste hit.

The Rolling Stones namen As Tears Go By een jaar later op. Faithfull werd Mick Jagger's vaste verkering in 1966. Hun tumultueuze relatie eindige 3 jaar later maar in die tijd hielp ze wel met het schrijven "Sister Morphine" en gaf Jagger het boek dat hem inspireerde tot het schrijven van Sympathy For The Devil.

Brown sugar (2 weken nr. 1) is een omstreden nummer omdat het gebruik van heroine zou verheerlijken en/of racistisch zou zijn. The Stones zwijgen over de werkelijke betekenis van de plaat maar de ophef over ‘Brown Sugar’ zorgt in ieder geval voor veel publiciteit en daardoor wordt het nummer ongekend populair. Het werd de eerste hit op hun eigen label Rolling Stones Records, met de beroemde tong-en-lippen-logo.

Het werd in 1971 de eerste Rolling Stones nummer 1-hit in bijna vier jaar (‘na We Love You / Dandelion in 1967)’.

De opnamen voor ‘Brown Sugar’ beginnen in 1969 als de groep aan de slag gaat in de beroemde Muscle Shoals-studio’s. Het nummer wordt afgemaakt in een Londense studio in 1971. ‘Brown Sugar’ staat op het album Sticky Fingers dat in Nederland in juni 1971 verschijnt en maar liefst 12 weken op nummer 1 staat.

Emotional Rescue’ staat op het gelijknamige album dat in juli 1980 in Nederland verschijnt. Een week nadat het album Emotional Rescue verschijnt, stijgt het naar nummer 1 waar het vier weken zou blijven staan. Het is het zesde nummer 1-album voor de Stones, waarmee ze veruit de meest succesvolle band in de Nederlandse albumlijst worden.

De voorbereidingen voor het album beginnen in 1978. Dit keer maken ze geen gebruik van studio’s in Europa maar trekken ze zich terug in Hollywood, naar de RCA-studio’s waar ze al eerder platen hebben gemaakt (Satisfaction, The Last Time). Is die plek eerder zo inspirerend voor de groep geweest, het lukt de bandleden op dat moment niet om er songs te schrijven. Er wordt zelfs besloten het opgenomen songmateriaal niet uit te brengen. Dan maar ergens anders naar toe en de band verkast naar de Bahama’s (Compass Point Studios) waar ze een deel van Emotional Rescue opnemen. Het is bekend dat deze opnamesessies gekenmerkt worden door ruzies, voornamelijk tussen Mick en Keith. De jongens zitten elkaar voortdurend in de weg en maken ruzie over de kleinste dingen. Maar toch lukt het de Stones een album te maken met tien songs. De release van het album zou nog een aantal maanden op zich laten wachten, Keith Richard houdt de boel namelijk een beetje op. Hij heeft een song geschreven (‘All About You’) en weet niet zeker of het wel van hem is. Keith vermoedt dat het ergens op lijkt wat hij eerder heeft gehoord. De Stones proberen dit uit te zoeken en dat kost tijd. Als het album met vertraging verschijnt, wordt Keith toch beschuldigd van plagiaat. Zijn nummer blijkt te lijken op het nummer ’Sexy Sadie’ van de Beatles (van hun White Album uit 1968). Keith heeft dus toch gelijk gehad.

Exile on main street. Het 1e album in Nederland dat op nr. 1 binnen komt. Het blijft er overigens maar 1 week op staan.

Get off of my cloud wordt op 5-9-65 in Hollywood opgenomen. In USA kwam deze single uit met als b-kant The singer nog the song, terwijl in Europa deze single als b-kant "I'm free" had.

Jumping Jack Flash

Mick Jagger en Keith Richards hebben de hele nacht in Keith’s woonkamer rondgehangen. Bij dageraad hoort Mick de voetstappen van de boomlange tuinman Jack. “Wat is dat?”, vraagt hij. “Jack”, zegt Keith, “Jumping Jack.” “Flash”, zegt Mick.

Lady Jane

Over wie Jane in dit nummer is, gaan twee verhalen de ronde. De eerste versie is dat het nummer gaat over Jane Seymour, de derde vrouw van Koning Henry VIII en een van de weinige vrouwen die geëxecuteerd werd, maar overleed bij de geboorte van zijn enige zoon. De andere mogelijkheid is dat het nummer gaat over Jane Ormsby-Gore, een Britse vrouw waar Mick Jagger een poosje mee scharrelde.

Mick Jagger zei er zelf over : "Lady Jane is een song met een raar verhaal. Ik weet werkelijk niet wat het allemaal om gaat. De namen zijn in ieder geval allen historisch, maar ik was me er niet van bewust dat alles in elkaar paste binnen dezelfde tijdsperiode".

Let it bleed/Sticky fingers

In 1969 staan de Stones voor het eerst op albumnummer 1 in Nederland met het album Let It Bleed dat in München wordt opgenomen. Oorspronkelijke werktitel is Sticky Fingers, maar deze wordt veranderd in een woordspeling op Let It Be van The Beatles: Let It Bleed. ‘Gimme Shelter’ en "You can't always get what you want" staan op dit album dat in januari 1970 twee weken op nummer 1 staat.

Let's spend the night together

Marianne Faithfull beweert dat Mick Jagger dit nummer schrijft na hun eerste nacht samen. Veel radiostations in Amerika weigeren het te draaien of piepen het woord 'Night' weg. Sommige draaien alleen de B-kant van de single:'Ruby Tuesday'.

Als de Stones het nummer willen spelen in de Ed Sullivan Show grijpt Ed Sullivan in. 'Either the song goes, or you go.' Ze spreken af de tekst aan te passen naar 'Let's spend some time together'.

Paint it, black (3 + 4 weken nr. 1) is een broeierige plaat, die volgens de leden zelf "dodenplaat"werd genoemd. Brian Jones speelde sitar, een primeur in de popmuziek.

In eerste instantie was het nummer een rustig soul-nummer, gezongen uit het standpunt van een depressieve man, die wil dat alles in zijn leven in zwart verandert, net als zijn eigen humeur. Tijdens oefensessies werd het nummer sneller, en kwam het kenmerkende sitarspel van Brian Jones erbij. Ook voegde Mick Jagger nog een tekst toe waarin een man rouwt om zijn dode vriendin.

Deze single is de grootste hit van de Stones en verscheen 2x op nr. 1. Reden om deze plaat opnieuw uit te brengen waren; het werd gebruikt als titelsong in de tv-serie Tour of Duty, het stond op de verzamel cd met de grootste hits van de Stones in 1990 en de Stones kwamen in 1990 naar Nederland voor concerten. Mede hierdoor scoorden de Stones in de zomer van 1990 liefst met 6 albums in de Album Top 100, een absoluut Nederlands record. (mijn nr. 1 van alles).

Satisfaction (5 weken nr. 1), met een legendarische gitaarsolo van Keith Richard. Keith had moeite om in slaap te komen en tokkelde wat op zijn gitaar, waarbij plots de kenmerkende gitaarriff uit zijn vingers kwam. Hij nam het op een cassetterecorder op en liet het de volgende dag aan de bandleden horen. In eerste instantie wilde Keith dit nummer als b-kantje gebruiken, Mick vond het ook niet geweldig, maar de andere Stones en managers vonden het een a-kant (terecht).

Het werd de eerste Amerikaanse nr. 1 hit (en ook de eerste Top 40 nr. 1-hit, nadat het 4 weken op nr. 2 stond achter Help van de Beatles) van de groep. Ook in 1970 (nr. 19) en in 1990 (nr. 18) werd de single nog een keer uitgebracht in Nederland. Volgens velen de ultime Rolling Stones-single.

Sympathy for the devil met Mick in de rol van een duivel die zijn publiek uitdaagt op een Afrikaans getint ritme, alsof het een duistere voodoo-dans is. Het was aanvankelijk niet op single uitgebracht (het zou te lang zijn) maar kwam in 1973 toch in de hitlijsten terecht (was al gemaakt in 1968) nadat Radio Veronica een speciale Stonesdag hadden georganiseerd. Het nummer werd gedraaid met een abrupt en lelijk eind om de plaat korter te maken.

Start me up. Op 24-08-1995 wordt het nieuwe besturingssyteem Windows 95 gelanceerd met Start me up. Bill Gates van Windows betaalde 12 miljoen dollar om dit nr. te kunnen gebruiken.

We love you/Dandelion (2 weken nr. 1). Paul McCartney en John Lennon zongen mee op We love you. Dandelion ging over Keith's dochter.

You can't always get what you want is de b-side van Honky tonk women. Het Londense bach-koor speelde een belangrijke rol in de combinatie met koorzang, orgelspel en de stem van Mick.

(laatst bijgewerkt op 26-12-19)