Concep

Concep Font Jordà, 49 anys

Entrevista feta per l’alumnat de Català 1 Matí i Català 3

1. Quants anys tens?

Tinc 49 anys, aquest any en faré 50.


2. On vius?

Visc a Tavèrnoles, un poble molt petit entre Folgueroles i Roda de Ter. Visc a pagès.


3. Tens fills?

Tinc dos fills, un noi i una noia.


4. Tens germans?

Tinc un germà i una germana. En total som tres.


5. Què fas en el teu temps lliure?

En el meu temps lliure m’agrada molt llegir i acompanyar els meus fills en les seves activitats. El meu fill juga a hoquei i la meva filla fa patinatge.


6. A què et dediques?


Soc infermera de pediatria. Treballo a dos CAP (centre d’atenció primària), no a l’hospital. 


7. Per què vas decidir fer aquesta feina?

Perquè a mi m’agrada ajudar. Però no volia ajudar de qualsevol manera, volia ajudar bé, donar una ajuda professional, posar-hi ciència, estudis. 

Crec que tan important és curar la pell com curar el cor i el cap, els pensaments…


8. Què t’agrada de la teva feina?

M’agrada molt la meva feina.  Jo treballo amb nens i nenes sans i amb les seves famílies. M’agrada molt veure com creixen. Primer ploren, després parlen, caminen…, quan fa molts anys que treballes és molt maco perquè els nens que havies tingut abans ara són els pares.


9. I què no t’agrada?

El que no m’agrada gens és el poc temps que puc dedicar als infants i a les famílies. A mi m’agrada molt parlar i escoltar i no sempre puc donar el temps que jo voldria.


10. Quants anys portes treballant en aquesta feina?

Fa 28 anys que treballo d’infermera. Vaig acabar la carrera el 1995, el segle passat. Vaig treballar 6 anys en un hospital.


11. Quantes hores treballes cada setmana?

Treballo 35 hores a la setmana i faig dues guàrdies de 24 hores al mes (nits o caps de setmana).


12. Quants anys has d’estudiar per ser infermera?

Són estudis universitaris. Necessites el batxillerat o un grau superior i entrar a la universitat. Has d’estudiar 4 anys. Després es pot estudiar dos anys més una especialitat. Com els metges fan el MIR, nosaltres fem l’IIR (Infermera Interna Resident). Però no es pot deixar d’estudiar mai, és molt important estudiar.


13. Quina relació hi ha entre la teva feina i el feminisme?

Jo crec que hi ha molta relació. La meva feina ha estat sempre, fins ara, una feina “femenina”. Per sort, ara això està canviant i ja anem trobant nois que fan infermeria. En canvi, si parlem de metges, durant molts anys costava molt trobar dones metge. Ara, en canvi, és una feina que s’està feminitzant, hi ha moltes més dones que homes. 


14. Quins són els teus plans de futur?

Ara mateix els meus plans de futur és mantenir la feina, millorar-la, fer-la millor i més accessible. La societat evoluciona i, per tant, la feina també. Una infermera no ha de deixar mai de formar-se.

Com a plans personals, veure créixer els meus fills i volar. Soc molt familiar. Estic contenta amb la feina i la família.


15. Com hem de cuidar un nen que sigui cec?

Hem de tenir clar que els nens i nenes cecs no hi veuen. Molta gent quan troba una persona amb discapacitat visual li parlen més alt, i les persones amb discapacitat visual hi senten molt bé i són molt sensibles. El més important és demanar “Et puc ajudar?” 


Ells i elles no aprenen mirant, sinó que aprenen tocant. Existeixen museus especials on les obres es poden tocar. És diferent aprendre quan no has vist mai o aprendre quan ja has vist com són les coses. 

També hi ha persones que no han vist mai i després poden veure. Aquestes persones han de tornar a aprendre moltes coses.


16. Com podem fer baixar la febre a casa?

La febre és un símptoma, no cal tractar el símptoma si no el què provoca aquest símptoma. Si el nen o la nena està bé, no s’ha de tractar ni amb paracetamol ni amb ibuprofèn. Quan la febre és molt alta i hi ha una malaltia l’objectiu no és fer que desaparegui la febre, sinó que baixi.


17. Per què es canvia el calendari vacunal?

Les vacunes es canvien per millorar. L’última millora és que des de l’any passat es vacunen els nens del papil·loma, fins ara ja es feia amb les nenes, però hem vist que els nens transmeten la malaltia, i per això és interessant i important vacunar-los. La idea és que els canvis ens portin millores.