Margaretha toe Boecop

(voor 1551 - na 1611)

Margaretha toe Boecop, dochter van Mechteld en Egbert, schilderde ook. Helaas zijn van haar geen schilderijen meer bekend. Wel is er nog een zwart/wit foto van een schildering van de vier Evangelisten uit 1574. Een belangrijke foto, want in twee evangelisten zien we twee discipelen uit de Laatste Avondmalen van Mechteld terug.

De evangelist Mattheus, helemaal links, is gelijk aan de discipel links vooraan op het niet-gesigneerde Laatste Avondmaal van Mechteld. De evangelist Lucas, rechts, is gelijk aan de discipel rechts naast Judas op hetzelfde Laatste Avondmaal. Juist van deze twee discipelen wordt gezegd dat het portretten zijn. Beiden dragen 16e eeuwse gerimpelde boorden onder hun kleding. De houding van Lucas is en variatie op zijn houding als discipel in de beide Laatste Avondmalen.

Het lijkt waarschijnlijk dat het portretten zijn en dat Margaretha haar grootvader toe Boecop en vader Egbert heeft afgebeeld.

© cultuurZIEN, 2019

bron:

  • Liesbeth Helmus, Mechteld Van Lichtenberg toe Boecop (ca. 1520 - 1598), een onderzoek naar haar Piëta, Centraal Museum Utrecht, 1989.