Anna Leporskaya (1900-1982)

Introducció

Polifacètica artista soviètica de les primeres avantguardes, ja que fou pintora, dissenyadora, muralista, artista gràfica…. Va rebre força premis (Honored Artist of the RSFSR, Repin State Prize…). Combinarà, principalment, el món del disseny i la creació pictòrica, a més de treballar la pintura de porcellanes.

Del primer àmbit, entre d’altres, destaca per fer el disseny del pavelló rus de l’Exposició Universal de Nova York de 1939 i la tomba d’Alexander Nevski de 1942.

En el camp de la pintura, moltes de les seves obres es mostren a l’emblemàtic museu moscovita de la Galeria Tretiakov. Anteriorment, una part important havien format part de la col.lecció privada del mecenes i col.leccionista grec George Costakis.

Però, sobretot cal destacar que va estar molt vinculada a Kasimir Malèvitx, el gran pintor suprematista, ja que fou alumna seva i assistent des de 1924 fins a la mort de l’artista el 1935. També serà la responsable de crear el registre autoritzat de les obres de Malèvitx i durant força anys guardarà l’arxiu i una part rellevant de dibuixos del mestre.

A més, va participar en una de les versions del famós Quadrat Negre de Malèvitx. Ella mateixa va explicar: “Ens va dir de pintar a sobre i nosaltres vam pintar”. També per mitjà de Malèvitx coneixerà al que serà el seu futur marit i també artista, Nikolai Sechinym.

Extra bonus 1: Segons sembla, un vigilant avorrit del museu en el seu primer dia de treball va afegir amb bolígraf uns ulls a l’obra Tres figures. Això va succeir al Ieltsin Center de Moscou a finals de 2021. Ara l’obra està en procés de restauració.

Extra bonus 2: Si comparem algunes de les seves obres amb les de Malèvitx, podem veure unes clares influències, oi? Només veient l’obra les Tres Figures ja en tenim prou.

Tres figures (1932-1934)

Galeria Tretiakov, Moscou

Relacionat

Obres

Kasimir Malèvitx