Elfried Lohse-Wächtler (1899-1940)

Introducció

Pintora expressionista alemanya, fou considerada “degenerada” pel règim nazi i assassinada al camp d’extermini de Sonnenstein dins del programa “Aktion T4”. Va néixer a Dresden dins d’una família burgesa de la que es va emancipar a 16 anys. Al principi es va guanyar la vida realitzant targetes postals, il·lustracions i bàtiks. Iniciarà *els seus aprenentatges artístics a la Reial Escola d’Arts i Oficis i l’Acadèmia d’Arts de la seva ciutat. L’any 1919 entra en contacte amb el Grup de Secessió de Dresden (Otto Dix, Otto Griebel…). 

L’any 1921 Elfriede es va casar amb el pintor i cantant d’òpera Kurt Lohse, amb qui viurà una vida matrimonial difícil. El 1926 va ingressar a la Unió de Dones Artistes i Amigues de l’Art d’Hamburg i al cap de dos anys ja participava en algunes exposicions de la “Neue Sachlichkeit” (Nova Objectivitat). El 1929 va patir una crisi nerviosa a conseqüència de les dificultats econòmiques i sentimentals que travessava la seva vida, per la qual cosa va ser internada a l’hospital d’Hamburg. Allà farà la seva famosa sèrie “Retrats de Friedrichsberg”, un conjunt de 60 dibuixos, la majoria són retrats d’altres pacients.

Després de la recuperació i la separació definitiva del seu marit, Elfriede va experimentar una etapa molt creativa, de la que destaquen quadres del port d'Hamburg i dels entorns obrers i de prostitució de la ciutat, així com diversos autoretrats. Tot i la seva participació en algunes exposicions i algunes vendes, l’artista va viure en la pobresa més extrema.Tornarà a la casa paterna i l’any 1932, ingressada al sanatori, se li va diagnosticar esquizofrènia. Malgrat tot, continuarà el seu procés creatiu realitzant retrats i treballs d’artesania. Elfriede no va voler ser esterilitzada, i per això se li va denegar la sortida del sanatori. Tanmateix, però, l’any 1935 va ser sotmesa a una esterilització forçada. El trauma d’aquesta intervenció va acabar definitivament amb la capacitat creativa i el 1940 fou internada al centre d’extermini on va ser assassinada. L’any 1994 va néixer una fundació que porta el seu nom, “Förderkreis Elfriede Lohse-Wächtler”, per rehabilitar la persona i l’obra artística d’aquesta pintora oblidada durant molt de temps.

Extra bonus 1: Aktion T4: va ser un programa d'eugenèsia creat i executat pels metges del règim nazi. El programa consistia a suprimir malalts incurables, adults que no eren fèrtils, discapacitats físics o mentals, homosexuals, etc.

Extra bonus 2: Sonnenstein: era un centre d'extermini de l'Alemanya nazi ubicat a l'antiga fortalesa del castell de Sonnenstein, a prop de Pirna, on s'havia establert un hospital el 1811. Entre 1940 i 1941 els nazis van utilitzar la instal·lació per exterminar unes 15 000 persones, procés que fou etiquetat com a «eutanàsia». La majoria de les víctimes patien trastorns psicològics i discapacitat intel·lectual, però també incloïa els reclusos dels camps de concentració. 

Extra bonus 3: Batik: és una tècnica d'estampat tèxtil, una tela o teixit de cotó lleuger, sobre el qual hi ha uns dissenys estampats de més d'un color. Originari de l'Àsia, s'ha estès arreu del món. A Nelson Mandela li encantava portar-ne.

Extra bonus 4: Art degenerat (“Entartete Kunst”) és el terme que va usar el règim nazi per a designar qualsevol forma d'art que considerava producte d'una ment pervertida i que no corresponia a l'ideal nazi d'una imatge ben feta i figurativa que retratés l'heroisme ideal o la confortable vida quotidiana. Destaca l’exposició que es feu a Munic l’any 1937.

Autoretrats

Retrats

Paisatges

Altres

Lissy, autoretrat (1931)

Material complementari

Kurt Lohse

Sanatori de Pirna-Sonnestein

Aktion T4

Bàtik