Marbäcks fritids 231117

Digital kompetens på fritids

Vad kan ni ha mig till? 

Träffar gärna er i arbetslagen när ni ska planera ett nytt tema. 

Hör av er om ni vill ha en specifik app, så skjuter jag ut den till er. Vill du bara testa en app, kan du ladda ner den från apps@works.

Grundutbud av appar är framtaget utifrån ett pedagogiskt perspektiv och enligt förskolor och skolors önskemål. När du laddar ner en app från Apps@work försvinner en licens, om du raderar appen från din lärplatta eller telefon går den tillbaka till Apps@work och någon annan kan ladda ner den. Tänk därför på att bara ha de appar du och dina elever använder. 

Digitalt mikroskop

Tema Pokemon

ChatterPix Kids

Green Screen

Advania Voice

Advania Voice används för att spela in rytmer och sånger med syftet att lära sig texten, och går även att använda för att spela in en podcast eller en berättande text. Många vittnar att deras lärande har underlättats med hjälp av en ramsa eller en melodi i kombination med texten som ska pluggas. Reklambranschen har länge använt musik som ett verktyg för att nå ut med sitt budskap – sitter du kanske just nu och nynnar på en reklamslinga? 

Med Advania Voice krävs heller inga tekniska eller musikaliska förkunskaper vilket gör verktyget enkelt att använda – det är bara att sätta det i händerna på barnen eller eleverna! 

Logga in med ditt google-konto! Advania Voice är byggd för Chromebooks så alla filer sparas direkt i Google Drive så du kan få tillgång till dem överallt via ditt Google-konto. 

Tips! Spara din inspelning och infoga i en Google presentation för att skapa en digital berättelse med ljud.

Se ett kort videoklipp:

Programmering

Fota karaktärer, miljöer ur sagan och/eller barnens teckningar för att leka, återberätta eller skapa en ny saga. Med appen Puppet Pals HD Director's Pass kan man använda eget material eller använda det som finns i appen. 

Man väljer miljöer och figurer och sen är det bara att: 

Allt kan sen sparas i en film som man t. ex kan visa med projektorn eller dela på Unikum.  

Här hittar ni en lathund

Filmskapande

Stop-motion animation handlar om att rikta en kameran (lärplattan) mot ett objekt och genom flera sammansatta bilder skapa en illusion av rörelse. Objektet rör sig ju inte på riktigt men det ser ut som det.

Du kan jobba med vilket material som helst: lera, färg, leksaker, frigolit, kartong, papper, frukt, möbler eller kanske någon vätska, exempelvis saft. Du kan förändra bilden genom att flytta, klämma, rita, äta, pressa, måla, lägga till eller ta bort.

Stop-Motion animation är användbart i många sammanhang och det är ett fantastiskt sätt att arbeta med tema, språk, samarbete, finmotorik, röda tråden och inte minst med källkritik.

Är allt vi ser på film sant? Om barnen får skapa egna filmer får de själva vara producenter och lura ögat. Alla kan göra animationer, det gäller bara att anpassa materialet till målgruppen.

Här finns en lång version för dig som aldrig testat.

Och en kort version för dig som behöver friska upp minnet lite.