SETT 2023

Under tre dagar i april varje år, samlas lärare från hela Sverige på lärfestivalen SETT (Scandinavian Education Technology Transformation) för att inspireras till ett modernt och innovativt lärande. SETT-dagarna är en av skolsveriges största mötesplatser med kompetensutveckling, inspiration, nätverkande och mycket mer som inspirerats av den stora BETT-mässan som hålls varje år i London.

Under dagarna kan man ta del av över 100 föreläsningar och talare, träffa 150 företag, organisationer och kommuner i utställningen. Fokuset ligger på hur teknik kan förändra och förbättra undervisningen, men portarna är breda, det är mycket annat som har med skolan och förskolan att göra som ryms i programmet.

Årets tema för SETT var Livslångt lärande.

I år fick två förskollärare och sex grundskollärare tillsammans med IKT-pedagog och IKT-samordnare från Svedala kommun möjlighet att åka och ta del av två intensiva dagar med gedigna konferensprogram, kvällsöppet, spännande nyheter och kreativa utställningar.

Mässgolvet var fyllt med spännande montrar och utställningar från företag och organisationer inom utbildningssektorn och utöver mässan erbjöd SETT en mängd inspirerande seminarier och föreläsningar. Föreläsningarna pågick parallellt, så vi fick välja och prioritera, men eftersom vi var många som åkte tillsammans kunde vi delge varandra av föreläsningarna, både på plats och när vi kommit hem.

Trender vi såg som råder nu och framåt var inte helt oväntat AI, som fortsatt är en het skolfråga, både för att det utmanar rådande arbetssätt och för att det möjliggör för lärare att använda AI-verktyg som stöd i sitt arbete både i och utanför klassrummet. Det här är något vi måste diskutera, jobba med, prova på och lära oss att hantera.

Det är många tankar, idéer och intryck man matas med på kort tid och det tar ett tag att processa allt. Vi som fick möjligheten att åka är mycket nöjda över att ha fått möjligheten att utforska det senaste inom teknik och utbildning och vi lämnade mässan med massor av nya idéer och kunskaper om hur vi praktiskt och konkret kan både utveckla oss själva och skolan i nya spännande riktningar. 

Här kan du ta del av några av våra val och prioriteringar av föreläsare i år, men även tankar, insikter och ny inspiration som vi fått med oss från SETT.

OMVÄRLDSSPANING OCH TIPS FRÅN SETT

Riksförbundet Attention är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som adhd, autismspektrumtillstånd (AST), språkstörning och Tourettes syndrom. 


På autism.se  hittar du konkreta tips, material, filmer och artiklar samt en möjlighet att ta del av andra  skolors erfarenheter med arbetet med elever med NPF.

På autism.se kan man även  läsa om intrycksallergi

I Svedala kommun har du som lärare och dina elever tillgång till Creaza.  Logga in med era Google-konton!

Creaza är ett kreativt och engagerande digitalt  verktyg för att göra det möjligt för elever och lärare att arbeta multimodalt genom tankekartor, presentationer, tecknade serier samt redigering av video och ljud. Creaza innehåller unika verktyg, ett stort bibliotek av innehåll och färdiga uppgifter kopplade till olika ämnen och åldrar. 

Här hittar du en spellista med korta instruktionsfilmer för att snabbt komma igång 

Källkritikbyrån är ett projekt för att hjälpa människor att bli självsäkra och medvetna nätanvändare. Här hittar du inspiration och kunskap om källkritik på nätet och vilka det är som luras på den svenska fejkarenan. Vi granskar systematiskt påståenden på nätet och för vidare kunskapen vi har till allmänheten.

Bakom Källkritikbyrån står Åsa Larsson, Linnéa Jonjons och Jack Werner. Tillsammans grundade vi Viralgranskaren på tidningen Metro 2014, ett projekt som bland annat vann Stora journalistpriset och Årets folkbildare.

Tome - skapa presentationer med hjälp av AI

Tome är en AI-driven presentationstjäns som låter användare skapa presentationer från grunden med hjälp av AI och andra smarta verktyg. 

Tjänsten erbjuder ett antal funktioner för att göra det enklare för användare att skapa och redigera presentationer, inklusive en röstbaserad skrivfunktion som låter användare tala in texten istället för att skriva den, samt en AI-drivna bildsökning som kan hjälpa användare att hitta passande bilder att använda i sina presentationer. 

Med appen (till iPad och Android) kan du skanna in matematiska problem. Appen bryter ner problemen och visar alla steg i uträkningen. 

Google Keep är en app inom Google-familjen där man enkelt kan skapa kom-ihåg listor, snabba anteckningar, länkar, bilder och annat man vill ha sparat. Enkelt sagt post-it lappar med lite mer avancerade funktioner i digital form. Google Keep finns i webbläsaren Chrome på datorn och som app till de mobila enheterna. Man kan skriva text med fri hand (både i datorn och i appen) och teckna bilder. Det finns även en funktion i Google Keep där du kan fotografera text och få den uppläst eller redigeringsbar. Självklart som med andra Google-appar kan du dela dina anteckningar i Keep med andra. Anteckningarna kan man sortera med färgmärkning eller med en etikett. Sökfunktionen fungerar i Keep lika bra som i alla Google appar. 

Kika på den här filmen för inspiration

Symbla är en app för tidig läs- och skrivinlärning och språkstimulans. Appen innehåller många färdiga övningar som är fullt anpassningsbara. Du kan också själv skapa helt nya övningar.  Kommer snart!

Från och med 15/12-2022 ingår Clio i Gleerups utbildning AB

Buhobox grundades av två skolkuratorer från Karlstad. I mötet med barn och unga som utvecklat psykisk ohälsa såg de att det saknades verktyg och metoder som hjälpte elevhälsan att arbeta förebyggande. Genom erfarenheten av elevhälsoutveckling och arbete med skolnärvaro såg de ett behov av att rikta fokus på arbetet med tillhörighet och gemenskap. Buhobox är en verktygslåda som inte bara innehåller digitala verktyg utan metoder och arbetssätt för att öka studiero och trygghet i klassrummet. 

Digitala lektioner är en öppen digital lärresurs från Internetstiftelsen. Du hittar färdiga lektioner inom olika ämnesområden för alla stadier i grundskolan. 

LegiLexi är en icke vinstdrivande stiftelse med visionen att alla barn ska lära sig att läsa.

Stiftelsens digitala tjänster och produkter för att följa elevers läsutveckling  är helt kostnadsfria att använda och har utvecklats i nära samarbete med svenska läsforskare. 

Sidan jagharläst.se är skapad för att ge lärare och elever en gemensam plattform för att öka läsandet på fritiden och framförallt uppmuntra eleverna till lustfyllt läsning under loven. Jagharläst.se vill på ett roligt, enkelt och inkluderande sätt motivera barn att läsa utanför skolan.  

Spilloteket är ett kreativt utbildningscentrum för hållbar utveckling som använder sig av spillmaterial från Jämtlands industrier i allt sitt görande och tänkande. Det är en kreativ plats för dialog, innovationer och lärande. Vi jobbar med norm- och banbrytande lösningar med de Globala målen för hållbar utveckling som utgångspunkt. Vi utmanar varandra att sluta ta resurser från planeten och i stället tänka en gång till, nyttja befintligt material, låta det få en ny skepnad eller funktion. Människor besitter kreativa superkrafter och vi frigör dem med hjälp av spillmaterial. Vår strävan är att barn och unga ska höras mer i samhällsdialogen, kunna påverka på riktigt och synas i det offentliga rummet. Vi vill att barn och unga ska känna att de inte förbereder sig för livet utan att de lever och är delaktiga just nu.  

Till skolor erbjuder Spilloteket läromedel, fortbildningar och skolaktiviteter. Allt i linje med kursplanerna och med fokus på att låta lärandet genomsyras av hållbarhet, kreativitet och delaktighet för både elever och pedagoger. Välkommen att ta del av våra erbjudanden!

Spillotekets läromedel är kostnadsfria!

Ta hjälp av en yogautövande drake för att reglera elevernas röstläge i klassrummet.

Här finns även andra klassrumsaktiviteter att utforska.

BOKTIPS

Första tiden som lärare: min guide för en trygg start

I Första tiden som lärare delar Maria Wiman med sig av sina bästa råd och beprövade knep till dig som är ny i yrket. Läs om hur du kan lägga upp lektioner, hantera konflikter, bygga relationer och mycket mer. Allt förmedlat med humor, värme och massor av konkreta exempel, från en lärare som alltid står på elevernas sida. 

Creepypasta -Spökhistorier från internet

Boken kom ut 2014. Året därpå blev den en podd. Nu är Creepypodden en av Sveriges absolut största.

"Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå" : om myter på nätet, fejkade berättelser och vikten av källkritik 

Vad gör internet med vår verklighetsuppfattning? Genom att granska påhitt, rykten, legender, propaganda och lögner berättar Jack Werner om nätets påverkan på sanningen och vad vi kan göra för att genomskåda den virala lögnen.

INSPIRERANDE FÖRELÄSNINGAR

Maria Wiman

Maria Wiman, framstående lärare, kolumnist och författare med ett öra mot marken. Hon undervisar i svenska och samhällsorienterade ämnen på Skapaskolan i Huddinge och blev år 2019 utsedd till Sveriges bästa lärare av Handelskammaren. 

Maria Wiman hade fyra stycken föreläsningar på SETT. En av dessa med titeln “Skolan är som en jävla skokartong!” Och så kan vi väl inte ha det?

Eleverna är inte bara framtiden – de är också nutiden! Hur gör vi skolan relevant och meningsfull för våra barn här och nu? Hur uppmuntrar vi till ett lärande som får ringar på vattnet och spiller över? Och hur rustar vi våra barn för en i dagsläget ganska osäker framtid? I denna föreläsning pratar Maria om hur vi med demokratiska verktyg i klassrummet kan fostra framtidens samhällsmedborgare. Här får ord som meningsfullhet, relevans och motiverande undervisning konkret innebörd. Med båda benen på klassrumsgolvet är Marias föreläsning konkret och förankrad i den alldeles vanliga verkligheten. “Skolan är som en jävla skokartong”, sa en av Marias elever en gång. Och kan vi väl inte ha det? 

Krönikor av Maria Wiman

Podden Hej Skolan

Catarina Player-Koro 

Lärares arbete i en post-digital skola

Catarina Player-Koro, professor i pedagogiskt arbete vid Högskolan i Borås och docent vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession vid Göteborgs Universitet. Catarina har studerat effekterna av skolans digitalisering i över 20 år och besitter en bred kunskap av hur digitala plattformar påverkar skolan, undervisning och lärande. 

Hur flätar vi samman det digitala och det analoga på ett bra sätt i undervisningen? Catarina Player-Koro har forskat på effekterna av skolans digitalisering i många år. Var med och få insikter om hur digitala verktyg påverkar lärandet och vilka utmaningar undervisningen i den post-digitala skolan står inför. 

Här kan du läsa mer om Catarina Player-Koro 

Micke Hermansson

Grej of the day och presentationsteknik 

Micke är föreläsare, författare och före detta lärare. År 2010 fick han en idé som totalt kom att vända upp och ner på allt: hans struliga klass, hans eget liv – och på sikt även på hur 100.000 tals pedagoger världen över idag faktiskt bedriver sin undervisning.

Mickes idé kring mikrolektioner fick namnet GREJ OF THE DAY – GOTD. Sedan 2015 har konceptet spridits som en löpeld såväl inom Sveriges gränser som utomlands.

Ta del av Ulrica Elissons gedigna bank med microlektioner

Lyssna på Podden Pedagogisk Psykologis intervju med Micke Hermansson, om  presentationslyftet - Knep för ökat engagemang.

Adam Palmquist

Ett digitalt arbetssätt – Organisationens väg till det livslånga lärandet

Adam Palmquist är en doktor i tillämpad informationsteknologi med inriktning mot lärande och en legitimerad gymnasielärare med omfattande erfarenhet inom skolutveckling. Han har bidragit till utvecklingen av lärandemiljöer vid flera organisationer, inklusive Magelungen Utveckling och Kunskapsskolan. Dessutom har han fungerat som rådgivare inom arbetsplatslärande för flera industriföretag, såsom SKF, Stena och LKAB, och hjälpt dem att implementera organisatoriskt lärande.

För närvarande är Adam forskare vid Nord Universitet i Norge, där han också är klusterledare för Tools & Infrastructure i forskningsprogrammet EXCITED (NORWEGIAN CENTRE FOR EXCELLENCE IN IT EDUCATION). Adams forskning fokuserar på hur utformningen av lärandeteknologi påverkar individernas acceptans, adoption och dagliga användning av IT-verktyg, vilket är avgörande för att möjliggöra meningsfullt lärande med hjälp av dessa verktyg.

Patricia Diaz och Camilla Askebäck Diaz

F - i alla ämnen - Digital studieteknik

Camilla är IT-pedagog på Alviksskolan i Stockholm. Lärare, utbildningskonsult och författare. Utsedd till Sveriges bästa lärare 2016 och Guldäpplepristagare 2019. Camilla är certifierad APLS samt MIEE. 

Patricia är doktorand på KTH inom lärarutbildning och digitalisering, gymnasielärare i spanska och engelska, föreläsare och författare. Har programlett UR:s “Lärlabbet” och fick Guldäpplets Jubileumsutmärkelse 2021. 

Här fick vi tips på digitala verktyg, webbsidor och appar som är tänkta att bidra till F i alla ämnen… Låter det konstigt? Inte alls! F som i till exempel förenkla, fördjupa och förgylla. Eller fokusera, förklara och förankra. Eller finna och forska. Och ibland även förvirra och försvåra. För att inte nämna betydelsen av fysisk aktivitet! Eller sammantaget alla F – förbättra! I varje del ges exempel på olika digitala resurser som kommer göra dina elever till ett proffs inom digital studieteknik!

Tillsammans är de “Digitala Diaz” och har tidigare haft uppskattade föreläsningar på SETT 

Läs mer på deras hemsida digitaladiaz.se

Martin Howe

En arbetsplats för alla – hur då?

Martin Howe, mellanstadielärare med stort intresse och mycket god erfarenhet av att nyttja teknikens möjligheter för en mer tillgänglig och inkluderande verksamhet. Som ett bevis på framgångsrikt arbete tilldelades Martin Guldäpplet 2022. Idag arbetar Martin som utvecklare i Borlänge kommun med uppdraget att inspirera, utbilda och stötta elever och kollegiet i arbetet med digitala verktyg. 

Hur kan mindset och verktyg ge nya möjligheter och skapa förutsättningar för dig och dina elever att nå längre? Genom att nyttja möjligheterna att kombinera de traditionella arbetsmetoderna med moderna verktyg kan du på ett effektivt sätt skapa en varierande och spännande undervisning som även bidrar till en tillgänglig och inkluderande verksamhet – för alla. Vid denna föreläsning ges du konkreta tips och idéer på hur du kan utveckla din undervisning och dina arbetsmetoder, både ur ett elev- och lärarperspektiv. Vad är mest avgörande tror du, tillgången till verktygen eller din inställning till att använda dem? Innehållet i föreläsningen berör bland annat följande delar: Hur kan du som lärare tänka kring val av metoder och verktyg för att erbjuda en tillgänglig och inkluderande undervisning? Hur når du som lärare framgång genom mer smarta och effektiva arbetssätt?

Kika in på Martins sida här