Nätsmart

Stiftelsen Aktiv Skola upplyser barn och vuxna om de problem som unga stöter på i dagens samhälle – både i skolan och på nätet. 

Aktiv Skola har utbildningsmaterial kring områdena droger, grooming, hälsa, miljö och mobbning. Här finns material anpassat för alla årskurser och du som lärare eller pedagog avgör vad som passar just din klass bäst.

Nätsmart på lätt svenska, handlar om barns och ungas utsatthet på nätet och riktar sig till årskurs F-3, till barn med olika funktionsvariationer och till barn som inte förstår svenska så bra. 

Faktaavsnitt varvas med filmklipp och fördjupningsfrågor. Den kan genomföras individuellt, tillsammans med vuxen eller som en gruppuppgift i skolan. 

Handledning hittar du här

Om svåra ämnen som är nödvändiga att prata om för att förebygga och stoppa brott

Här hittar du utbildningsmaterial som är framtagna av polisen och Polismuseet. Du får lektionsupplägg, övningar, personliga berättelser och filmer. 

Målet med Lajka är att ge barnen ökade verktyg, kunskap och förståelse för hur nätvardagen påverkar individen och samhället på olika sätt. De verkliga vinnarna med Lajka är eleverna. Det är vi vuxna som har försett eleverna med mobiler och ändlöst internet. Och det är vi vuxna som måste hjälpa eleverna att forma hur dessa ska hanteras på bästa sätt. Nätet består av många lockelser och konkurrerar med annat som också är viktigt i ungas liv. Med mer kunskap kan unga göra bättre välinformerade val och på så sätt kan Lajka hjälpa unga människor att skapa ett hälsosammare liv på nätet. 

Sexualbrott mot barn på nätet

En föreläsning för skolpersonal som innehåller kunskap om:

Föreläsare: Caroline Engvall, författare och journalist specialiserad på sexualbrott mot barn på nätet. Caroline har skrivit flera böcker om barn i svensk sexhandel: 14 år till salu, Skamfläck, Skuggbarn, Virtuell våldtäkt och deckarna Ärren vi bär, Judasvaggan, Dockleken, Kyrkan, Välgöraren, Platinavargen, Blodskam och Sorgebarn. Caroline är aktuell med boken ”Fällan – en reportagebok om nätsexbrott mot barn i Sverige”. 

Caroline är också författare till succébarnboksserien ”Nollan och nätet” (läsålder 7-10 år) och ”Nollan och nätet JUNIOR” (ålder 3-6 år) Caroline driver flera projekt som hjälper barn som utsätts för brott på nätet, bland annat utbildningsmaterial, hjälpsajter, poddar och tv-dokumentärer samt utbildningssatsningen Safe selfie academy. Hon är 2018 års Elise Lindqvist-pristagare, 2021 års Karin Söder-pristagare, Årets Mama, har engagerat riksdag och regering i frågan samt blivit engagerad av Drottning Silvia och prinsessan Sofia att prata om ämnet, både privat och för Childhood Foundation. 

Emma Carlström, förstelärare i Örebro med speciell kompetens om arbete mot digitalt våld. Driver Instagramkontto @kunskap_gladje_trygghet och bloggar på Pedagog Örebro. 

Jag tror jag är lite kär i dig är en film om grooming. Filmen handlar om Nadja, en helt vanlig tonårstjej. I filmen träffar hon en kille på nätet, först flörtar de och skickar oskyldiga meddelanden till varandra, men William vill snart mer. Jag tror jag är lite kär i dig skildrar hur lätt det är att manipuleras och hur snabbt en situation som från början verkar oskyldig kan övergå till ett sexuellt övergrepp.

Ta del av utbildningsmaterialet från Aktiv Skola kring grooming

Safer Internet Day 2024 - Barns och ungas liv på nätet: Vad vet vi och vad behöver göras framåt?

Vad berättar unga kring livet på nätet och vad tycker de behöver göras? Hur arbetar olika aktörer för att stärka barns och ungas rättigheter i deras digitala vardag? 

Syftet med webbinariet är att ge aktuell kunskap, väcka tankar och skapa ett framåtsyftade samtal om barns och ungas liv på nätet. Webbinariet äger rum på Safer Internet Day. Safer Internet Day är ett kunskapsfrämjande event som har firats internationellt i över 20 år, och syftar till att uppmärksamma barn och ungas trygghet på nätet. 

Läs om Svedalas barn- och elevhälsas insatser kring “Nätsmart”. Syftet med materialet är att hitta en balans mellan hur nätet påverkar eleverna och deras dagliga behov såsom sömn, relationer, rörelse med mera.