Pedagogiska länkar

Matematik

Combibears
Träna kombinatorik med nallar i en soffa. Passar redan i förskolklass.

Kubus
Bygg klossar i 3D perspektiv.

Multiplikationstabellen
Träna på multiplikationstabellen (Obs! innehåller reklam).
Vi rekommenderar att eleverna använder sidan utan konto.
Om du som lärare skapar ett konto, tänk då på att inte ange elevernas namn som användarnamn.


Matteboken.se
Matteboken.se är ett verktyg för att studera matte här på nätet.
Här hittar du teori, räkneövningar och videolektioner för all matematik på grundskole- och gymnasienivå.


Nomp.se
På Nomp kan du öva på matematik. Du tävlar mot dig själv och samlar poäng och medaljer.
Tjänsten går att använda kostnadsfritt, men då får du inte tillgång till allt material.


Digitala verktyg i matematikundervisningen - Länkar till verktyg och webbplatser för dig som undervisar i matematik
Länkar till verktyg och webbplatser som utgår från boken Digitala verktyg i matematikundervisningen


Webmath
Stöd till lärare och elever,fritt för alla att använda - ingen inloggning krävs. Till varje kapitel finns tester, diagnoser och prov.


Formelsamlingen.se
Formelsamlingen.se är en komplett formelsamling med formler inom matematik, fysik och kemi 


Geogebra.se
Svenska Geogebrainstitutet - En ideell förening där målet är att verka för att öka användningen av GeoGebra i matematikundervisningen. Föreningen tillhandahåller stödmaterial, skriver artiklar och erbjuder kurser.


Desmos - grafräknare online
Desmos tillhandahåller en riktigt bra plattformsoberoende grafräknare. Utöver grafräknaren finns det ett antal aktiviteter för att skapa förståelse för funktioner. 

NO

Bondeniskolan
Här hittar du färdiga lektioner med koppling till läroplanen för samtliga ämnen i årskurs F-6 om djur, växter och det svenska lantbruket. På sidan finns även faktatexter, roliga och lärorika filmer, kluriga quiz samt roliga pyssel. Detta digitala läromedel är gratis och låter eleverna på ett enkelt och roligt sätt lära sig om var maten på våra tallrikar kommer ifrån och varför vi behöver våra bönder. Inget inlogg behövs.


Skraplabbet.se
Här får barn och elever kunskaper om människans påverkan på naturen, men också om skräpets potential som värdefull resurs. Lektionsförslag från förskolan till gymnasiet. Från Håll Sverige rent


Klimatkalkylatorn.se
Få en grov uppskattning på dina utsläpp av växthusgaser. Hur lever du? Och vad kan du ändra?
Framtagit av WWF och Stockholm environment institute.


Naturvardsverket.se
Naturvårdsverket arbetar offensivt för att miljömålen ska uppnås och har överblick över miljöarbetet och hur miljön mår. Man kan kika på allemansrätten och fridlysta arter, försurade sjöar osv.


Livsmedelsverket.se
Vad är ”bra” mat, varför är det viktigt att äta mer vegetariskt, hur man kan hjälpa till med miljömålen genom sitt val av livsmedel, fakta om enskilda livsmedel som frukt och grönsaker.


Ugglansno.se
Ugglans NO är ett digitalt läromedel i NO för åk 7-9


Dinkemi.se
Ett digitalt läromedel i kemi för högstadiet baserat på senaste forskningen inom kemi och hur man utvecklar autentiska och relevanta sammanhang anpassade för undervisning på högstadiet.


Formelsamlingen.se
Formelsamlingen.se är en komplett formelsamling med formler inom matematik, fysik och kemi.


PhET

PhET erbjuder över 100 gratis simuleringar inom matematik, fysik, kemi och biologi. På senare tid har de förbättrat tillgänglighetsfunktionerna i sina simuleringar. Det senaste tillskottet, 'Quadrilaterals', låter eleverna manipulera sidor och visualisera formförändringar. Perfekt för geometri och klassificering av fyrhörningar! 

Språk

Glosor.eu
Glosförhör på nätet


Spellycat
Ett enkelt glosspel där du tävlar mot dig själv. Du behöver varken logga in eller ladda ner något, Spellycat är ett smart glos-verktyg redo att användas i webbläsaren 


Varldensbibliotek.se
Gratis och enkel tillgång till e-böcker och e-ljudböcker på olika språk.


Barnensbibliotek.se
Välkommen in på Barnens bibliotek! Här hittar du som är barn en massa boktips, info om författare och böcker, pyssel- och skrivtips och roliga tävlingar!


Litteraturbanken.se/skolan
Litteraturbankens Skola är en kostnadsfri resurs för lärare och elever, bibliotekarier och alla litteraturläsare, innehållande dikter, noveller och romaner av svenska klassiska författare.


Oxfordowl.co.uk
Oxford Owl är en webbresurs med e-böcker som går att läsa både via datorn och lärplattan. Här kan eleverna läsa och lyssna på böcker på engelska. Till många böcker finns det också uppgifter att arbeta med.


Learnenglishkids
En webbresurs för elever runt om i världen som lär sig engelska som andra språk. Sidan vänder sig till elever upp till 12 år och ansvarig är British Councils, en organisation som specialiserat sig på internationell utbildning. Webbplatsen har en mängd fria resurser att använda både i skolan och hemma.


British Council
Öva engelska, hör- och läsförståelse, skrivförmåga, muntlig förmåga, samt grammatik och ordkunskap. Man kan själv välja nivå,
oavsett vilken förmåga man arbetar med.


Svenska.se
Svenska.se är en samlingsplats för språkresurser från Svenska Akademien. Här finns de tre ordböckerna SAOL, SO och SAOB samt Svenska Akademiens grammatik (SAG). Du kan alltså söka i tre ordböcker på en gång

LegiLexi är en icke vinstdrivande stiftelse med visionen att alla barn ska lära sig att läsa.

Stiftelsens digitala tjänster och produkter för att följa elevers läsutveckling  är helt kostnadsfria att använda och har utvecklats i nära samarbete med svenska läsforskare. 

Inlästa läromedel, lättlästa böcker, filmer och guider på flera språk,  

Inläsningstjänst finns som kommunlicens för grundskola och gymnasiet i Svedala Kommun. 

Umeå kommun bjuder på en sammanställning av material för flerspråkighetsarbete.Här finns sagor, aktiviteter, bildstöd och annat som kan vara värdefullt i vårt arbete, så att alla barn lyckas. Visst material är specifikt för de som arbetar i Umeå kommun men en hel del kan vi ha glädje av. Både för förskola och skola.

Textäventyr är en gratis resurs framtagen av Göteborgsregionen i syfte att uppmuntra till kreativt skrivande och ökad läslust. Med hjälp av tjänsten kan man skapa sina egna trådade äventyr som låter läsaren själv välja vilken väg berättelsen ska ta. Den digitala tjänsten är helt gratis att använda och kräver ingen inloggning, vilket gör att det är enkelt att komma igång med skapandet! 

Läs mer om hur det fungerar här

Programmering

Code.org
Onlinelektioner i programmering.


Kodknäck
Tips på undervisningsupplägg i programmering.


Programmera Mera
Programserie om programmering.


Digitala lektioner
Lektioner om programmering.


Kodboken.se
Kodboken är sajten för barn, lärare och pedagoger som vill börja med programmering och digitalt skapande


Scratch
Med Scratch kan du programmera dina egna interaktiva berättelser, spel och animationer. Scratch är utformad speciellt för åldrarna 8 till 16, men används av människor i alla åldrar.


Programmera mera och Programmera mera 2.0
Lekfull och lustfylld programserie som riktar sig till nybörjare inom programmering. Fokus ligger inte på att lära sig skriva kod eller programmeringsspråk utan på själva tankesättet. Här finns även lärarhandledning.


Programmera med Bamse Serier i undervisningen.se
Ett material där Bamse, Skalman, Nalle-Maja lär eleverna koda på ett kul och lustfyllt sätt.


Digitala Lektioner
Lektioner om programmering. 


SO

Seterra
Seterra hjälper dig att lära dig alla typer av namngeografi - länder, flaggor, svenska landskap, hav, delstater och städer.


Lilla aktuellt
Aktuella nyheter anpassade för barn.


Learning corner
Eu:s samling av undervisningsmaterial. Här finns information, lektionsupplägg, spel, strömmande media, för grundskola och gymnasiet.


Mediekompass
För undervisning om medier, journalistik, pressfrihet och källkritik. Färdiga lektionsplaneringar för grundskola och gymnasiet. Innehåller även en skrivarskola, och nutidskryss.


Globalis
Globalis är en interaktiv världsatlas och ett digitalt uppslagsverk. Målet med Globalis är att visa på likheter och skillnader i världen och på vilka sätt olika händelser påverkat utvecklingen. Framtagen av Svenska FN-förbundet


Sveriges historia
Sveriges historia är en digital undervisningsresurs för skolan. Här kan lärare hitta inspiration till historielektionerna och elever få tillgång till material som utgår från historiska föremål. Webbplatsen drivs och förvaltas av Statens historiska museer.


So-rummet.se
En gratis digital lärresurs för skolans samhällsorienterade ämnen.


Levande historia
Forum för levande historia


Riksdagen
Lär dig hur Sverige styrs och hur demokratin fungerar.


Konsumentverket
Utbildningsmaterial inom konsumentkunskap.


Pengalabbet
Pengalabbet är ett undervisningsmaterial i privatekonomi för grundskolans årskurser 4 – 6, men kan också användas för äldre barn.  


Svinnrik
Svinnrik är ett utbildningsmaterial riktat till hem- och konsumentkunskapslärare på högstadiet. Syftet med initiativet Svinnrik är att uppmärksamma kopplingen mellan matsvinn, hållbarhet och privatekonomi. Läromaterialet består av övningsuppgifter, utmaningar och kortare föreläsningsfilmer på temat matsvinn och privatekonomi som kan användas i undervisningen. 


Koll på cashen
Koll på cashen är ett brett utbildningsmaterial om privatekonomi för gymnasieskolan. Materialet är fem filmer med tillhörande lärarhandledning som är anpassat till undervisning i samhällskunskap årskurs 1. Materialet är framtaget utifrån läroplanen GY11.

Koll på cashen är ett samarbete mellan Finansinspektionen, Konsumentverket och Kronofogden.


Google - Arts and Culture

Google Arts & Culture är en onlineplattform som erbjuder tillgång till virtuella turer, högupplösta bilder och information om konstverk och kulturella platser från hela världen. Det är ett fantastiskt verktyg för att utforska och lära sig om konst, historia och kultur på ett interaktivt och engagerande sätt.

Några exempel på hur man kan använda tjänsten:

Arts & Culture innehåller mycket mer än text och statiska bilder. Med hjälp av Googles Street View-teknik kan du gå på virtuella turer genom museernas lokaler – och i många fall finns det även audioguider till utställningarna.

Tjänsten går att nå via webbläsaren, men mest utbyte får du genom att ladda hem Arts & Culture-appen. Du kan då använda lärplattans kamera för att se tavlorna i verklig storlek i din egen miljö med hjälp av AR-teknik (augmented reality, förstärkt verklighet).

Det finns det även en spelavdelningen, som innehåller spel och interaktiva tjänster kring konsten.

Google Earth

Skapa interaktiva och engagerande lektioner som gör det möjligt för eleverna att utforska världen på ett innovativt sätt. Här kan man skapa virtuella fältresor till platser runt om i världen som kanske inte är möjliga att besöka fysiskt.  Google Earth ger eleverna möjlighet att utforska jorden genom interaktiva kartor, 3D-visningar och geografiska platser. Det kan hjälpa till att förbättra deras förståelse för världsgeografi, länder, städer, bergskedjor, floder och olika typer av terräng. 

Eleverna kan utforska platser relaterade till historiska händelser, som till exempel antika civilisationer, viktiga slag eller historiska monument. Genom att använda Google Earth kan lärare visa eleverna olika ekosystem, naturreservat och miljöhot runt om i världen. Det kan användas för att diskutera klimatförändringar, hållbarhet och miljöfrågor. 

Google Earth är även synkad med Google Drive. 

Strömmande media

Urplay
Gratis streamingtjänst från UR.

Svtplay
Aktuella program från SVT.

Sveriges radio
Aktuella nyheter och program från Sveriges radio.

Struktur

Skapa struktur i klassrummet med den här "allt i ett" whiteboarden.

Här kan du:

Obs! Det går inte att spara sina tavlor i gratisversionen, men när man kommit igång tar det bara någon minut att skapa en


En digital samarbetsyta. Padlet är en onlinetjänst där du kan skapa en digital skrivyta för att samla länkar och idéer som du delar. Du kan komma åt den när som helst och från vilken enhet som helst. Du kan välja att skapa en skrivyta för varje ämne eller för varje grupp elever. 

Som lärare behöver du skapa ett konto och logga in men dina elever behöver inte logga in för att vara med och bidra.

Kollaborativt klassrumsarbete

En digital samarbetsyta. Padlet är en onlinetjänst där du kan skapa en digital skrivyta för att samla länkar och idéer som du delar. Du kan komma åt den när som helst och från vilken enhet som helst. Du kan välja att skapa en skrivyta för varje ämne eller för varje grupp elever. 

Som lärare behöver du skapa ett konto och logga in men dina elever behöver inte logga in för att vara med och bidra.

Uppslagsverk och lexikon

Nationalencyklopedin – NE.SE

I Svedala kommun så har vi abonnemang på Nationalencyklopedin. Detta innebär att du som pedagog och elev har tillgång till deras tjänster automatiskt från kommunens nätverk.  För att komma åt tjänsten hemma skapar man ett personligt konto.

Riksarkivet.se

Svenskt biografiskt lexikon


Skbl.se/sv

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon


Biography.com

Information om kända personer i den engelskspråkiga världen


Svenska.se 

Svenska Akademiens ordböcker


Lexin

Lexikon för femton minoritetsspråk i Sverige


Encyclopedia.com

Gratis engelskspråkigt uppslagsverk och ordbok med bilder, fakta och videofilmer


Britannica.com

Engelskspråkigt uppslagsverk.

Spel

Santa Tracker

Olika spel från Google

Odd One Out

Kan du gissa vilken bild som är Ai-genererad?

Google Arts and Culture - Spel

Google Arts & Culture är en onlineplattform som erbjuder tillgång till virtuella turer, högupplösta bilder och information om konstverk och kulturella platser från hela världen. Det är ett fantastiskt verktyg för att utforska och lära sig om konst, historia och kultur på ett interaktivt och engagerande sätt.

Några exempel på hur man kan använda tjänsten:

Men Arts & Culture innehåller mycket mer än text och statiska bilder. Med hjälp av Googles Street View-teknik kan du gå på virtuella turer genom museernas lokaler – och i många fall finns det även audioguider till utställningarna.

Tjänsten går att nå via webbläsaren, men mest utbyte får du genom att ladda hem Arts & Culture-appen. Du kan då använda lärplattans kamera för att se tavlorna i verklig storlek i din egen miljö med hjälp av AR-teknik (augmented reality, förstärkt verklighet).

Funbrain

Olika spel