Google for Education - tips och inspiration

Prenumerera på Youtubekanalen och få tips och inspiration hur du kan använda Google for Education i din undervisning (på svenska)

Gå även med i chattgruppen för mer tips och idéer om Google verktygen.

Vad är appar och vad är tillägg?

Appar
Appar i Chrome är webbplatser eller webbapplikationer.  Apparna i Chrome Web Store stöds bara på Chromebook och fungerar inte på andra datorer. De fungerar som fristående program och har en egen ikon.
När du använder en app öppnas den i ett separat fönster eller flik. 

Tillägg:
Tillägg är små program som anpassar och förbättrar Chrome-webbläsaren och eller ger extra funktioner i olika tjänster. Tilläggen kan du installera från Chrome Web Store. Tilläggen visas som ikoner bredvid adressfältet och ger snabb åtkomst till specifika funktioner.

Exempel på tillägg är uBlock Origin (annonsblockerare till Youtube)  och AppWriter.

Saknar du en app eller ett tillägg?
Kontakta IKT-pedagog Ir Valgeirsdottir
Tel: 0722-540500
eller mail: ir.valgeirsdottir@svedala.se

Tips till Googe Dokument

Röstinmatning - Skrivprata

Du kan skriva med rösten i Google Dokument

Rullgardin i Google dokument

En funktion i Google Dokument gör det möjligt att använda rullgardin i texten. Rullgardin betyder en knapp där du kan välja bland olika alternativ. Funktionen skulle kunna användas till exempel i text där eleverna ska välja bland olika ord, eller där man ställer en fråga som eleverna får svara på genom att välja olika alternativ. Använd t. ex för att rösta, fråga, som exit-ticket, en snabb koll eller tipsrunda.

Visa  eleverna hur man gör så kan de göra glostest till varandra där man ska sätta in rätt glosa i en mening.

Förutom att ha olika ord som alternativ, kan man även välja olika färger och även infoga emoji.

För att använda rullgardin i Google Dokument klicka på infoga – rullgardin.

Tips till Google Presentationer

Skapa digitala stenciler

Visste du att du kan skapa digitala stenciler utifrån dina analoga?

(Om stencilen är i PDF måste den omvandlas till bild, JPG eller PNG. Detta kan man göra via t. ex: https://www.adobe.com/se/acrobat/online/pdf-to-jpg.html)

Klicka här för instruktion att skriva ut

Extra! 

Vill du även lägga in ljud i din stencil?

Använd Advania Voice för att läsa in din stencil
(Logga in med din Google-adress och titta på Om för att snabbt komma igång)

Övriga tips i Googles verktyg

Läsläge - Ta bort distraktioner på en webbsida 

De här är en funktion som finns i Chrome och hjälper dig att:

Markera den text du vill läsa, högerklicka och välj Läsläge, eller klicka på sidopanelen uppe i högra hörnet i din Chrome webbläsare och välj läsläge i rull-listen.

Dra sedan i reglaget för att förstora den lättlästa delen. Välj gärna även att visa i helskärmsläge för att skala bort änne fler distraktioner.

Escape Room är ett spel som du skapar utifrån en story och här är det upp till eleverna att samarbeta för att lösa en serie av utmaningar och uppdrag för att lyckas komma i mål.  Det passar i alla ämnen och bygger på samarbete, problemlösning och motivation. Ett Escape room kan man göra både analogt, digitalt och genom att blanda båda. Det kan vara en del i den löpande undervisningen eller ett sätt att stämma av kunskaper,

Här kan du ta del av hur man skapar ett Escape Room med hjälp av Googles verktyg

Med Screencast-appen i Chromebooken kan du spela in och dela lektioner och demonstrationer med en transkription. Du kan använda transkriptionen för att söka i, trimma och översätta screencaster. 

Läs mer här

Om vill ge flera elever samma kommentar kan du spara kommentaren och använda den igen. Kommentarsbanken är kopplad till ditt Google-konto, så du kan öppna den på vilken dator som helst. Eleverna kan se din feedback som kommentarer när du har skickat tillbaka deras arbeten. 

Här kan du läsa hur man gör

Organisera din Drive

Om du organiserar din Drive hittar du ditt material lättare. 

Visa dina elever hur man skapar mappar i Drive. För att ändra färg på mapparna markerar du mappen, klickar på de tre prickarna och väljer organisera. Döp sedan gärna mapparna efter ämen så blir det lätt att hitta rätt.

Visa sedan hur man skapar ett dokument i mappen. Dvs att om du t.ex. ska skapa ett dokument i ämnet Engelska är det en bra idé att först öppna mappen för att sedan skapa dokumentet. Då hamnar dokumentet rätt från början.

Nytt i Google for Education VT 2024

Interaktiva frågor för YouTube-videor 

Lärare kan nu lägga till frågor till YouTube-videor som tilldelats i Classroom, vilket gör passivt tittande till aktivt deltagande. 

Med interaktiva frågor kan lärare lägga till flervalsfrågor, öppna frågor och sanna/falska frågor i en YouTube-video. Eleverna kan svara på frågorna när de tittar på videon och de får omedelbar feedback på sina svar. Detta gör att eleverna kan lära sig av sina misstag och bedöma sin förståelse av materialet. 


Skapa interaktiva övningar med inbäddade resurser som eleven kan använda som stöd

Inspelningsfunktion i Presentationer

Spela in din presentation och dela med eleverna eller låt eleverna spela in sin presentation.