Algoritmer är egentligen bara ett tjusigare ord för en lista med instruktioner som ska utföras i en viss ordning. Mycket av det vi gör idag kan ses som algoritmer, vi har bara inte kallat det för att följa en algoritm. Vi klär till exempel på oss i en viss ordning, sjunger rörelsesånger och tvättar händerna. Till och med hela dagen på förskolan följer en viss ordning.
Algoritmens tre gyllene regler gäller för alla programmeringsspråk. Koden måste vara exakt, fullständig och i rätt ordning.
Leta efter algoritmer i er vardag och fundera vad som händer om det inte följs, hoppar över något steg, eller gör saker i omvänd ordning. Då är det tydligt för barnen hur knasigt det blir.
Förslag:
Om vi torkar händerna först av allt och tar tvålen sist
Om vi gör ett recept baklänges
Om vi tar på oss de tjocka vantarna före alla andra kläder?
Om vi berättar en saga men börja med slutet
Här kan du läsa mer om algoritmer.
När man arbetar med programmering är det bra att läsa sig en del av de olika begreppen som finns. Inom förskolan och skolan är det viktigt att vi använder oss av korrekta ord och begrepp , precis som vi gör vi gör annars, när vi t. ex säger cirkel istället för ring och kvadrat och rektangel istället för fyrkant.
Kod: Språk som datorn förstår
Kommando: Enskild tydlig instruktion som ska utföras efter varandra i rätt ordning
Sekvens: Serie kommandon som ska utföras efter varandra, först sen sist. En sekvens är ett avsnitt av en kod.
Algoritm: Sekvenser av kommandon. En tydlig instruktion för att utföra ett visst arbete eller uppdrag
Villkor: Hjälper datorn att fatta beslut. Om detta händer gör så här, annars gör så här.
Loop: När datorn ska upprepa saker. Ofta berättas hur många gånger något ska upprepas. Ibland ska det upprepas tills något annat händer.
Är du nyfiken på programmering så rekommenderar jag dig att titta och lyssna på programmen nedan. Titta själv och/eller tillsammans med barnen. Är man nybörjare tycker jag att dessa lika gärna kan fungera i ett fortbildningssyfte.
Lekfull tv-serie om programmering för barn som är nybörjare i ämnet. I seriens tio avsnitt deltar barn i allt klurigare utmaningar som handlar om logiskt tänkande, sortering, algoritmer och att uppmärksamma mönster och samband. Fokus ligger inte på att lära sig skriva kod eller programmeringsspråk utan på själva tankesättet - något som med fördel kan kopplas till flera olika skolämnen!
Här hittar du lärarhandledning till serien.
Lyssna på Farzad som pratar med Vilmer, 9 år. Han har koll på en speciell typ av språk som datorer och robotar förstår, nämligen programmering.
Lyssna på barn som berättar om sina bästa uppfinningar och idéer. Allt från eldrivna dinosaurier som kan städa rummet åt en till dansrobotar och pannband som kan läsa folks tankar.
Kort film från Skolverkets lärmodul. I filmen visar en pedagog hur hon arbetar med analog programmering först för att sen programmera med Blue-Bot.
Skolverket erbjuder ett brett utbud av kompetensutveckling i programmering för lärare i grundskolan.
I förskolan handlar programmering om att få en första förståelse vad det kan innebära. Att det är människor som styr tekniken och att alla kan lära sig att programmera, tjejer och killar.
Programmering kan ses som ett arbetssätt där man har möjlighet till att arbeta brett med många olika ämnesområden.
Om man börjar programmera redan i förskolan får barnen träna matematisk förmåga, problemlösning och logiskt tänkande på ett kreativt och skapande sätt. Vi ger dessutom barnen möjligheter att utveckla viktiga färdigheter för framtiden.