Digital kompetens

Vad säger Skolverket om adekvat digital kompetens? 

Se filmer och lyssna på poddar om vad digitaliseringen innebär för samhället, skolan och oss som individer. 

Här har vi samlat några intressanta artiklar, föreläsningar och program med tillhörande frågor att diskutera för att få en samsyn kring arbetet med digitaliseringen i förskolan.

Ett kommentarmaterial till läroplanerna för förskoleklass, fritidshem och grundskoleutbildning.

Kommentarmaterialet riktar sig till lärare och rektorer och behandlar digital kompetens så som det finns framskrivet i läro- och kursplanerna för grundskolan, grundsärskolan, sameskolan och specialskolan.

Få syn på digitaliseringen på gymnasial nivå

Ett kommentarmaterial för gymnasieskolan, gymnasiesärskolan samt komvux och särvux på gymnasial nivå 

Internetstiftelsens lärarhandledningar

Fördjupa dina kunskaper om hur undervisning i källkritik, värdegrund, digitalisering, programmering och teknik stärker dina elevers digitala kompetens. I lärarhandledningarna får du även bra förslag på teman och praktiska ingångar till undervisningen i klassrummet. 

Podden Digitala lektioner är en fortbildningssatsning för lärare från Internetstiftelsen. Varje avsnitt är max 20 minuter. Så att du ska hinna lyssna medan du diskar, åker buss eller tar en promenad. Kort kompetensutveckling för lärare på språng.

Internetstiftelsens Kristina Alexanderson samtalar med gäster om hur de arbetar med digital kompetens i undervisningen. Häng med på inspirerande och reflekterande samtal om skolans uppdrag att erbjuda digital kompetens för alla.

Använd podden för kollegiala samtal - Podden kan också användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla elevernas och din digitala kompetens. Lyssna och fundera på hur din arbetsvardag ser ut. Få inspiration och få tips på hur du kan utveckla din undervisning. Till varje avsnitt hittar du tips på vidare läsning, lektionsmaterial och tips på samtalsfrågor som ni kan använda vid nästa konferens.

Digitala lektioner är en öppen digital lärresurs från Internetstiftelsen. Du hittar färdiga lektioner inom olika ämnesområden för alla stadier i grundskolan. 

Lågstadieläraren Emma Frisk Carlström ger konkreta tips och exempel på hur lärare kan väva in källkritik, digital kompetens och frågan om integritet i sin undervisning.  

Här kan ni läsa EUs ramverk för digital kompetens (en del av ramverket för livslångt lärande) som har uppdaterats och huvuddelarna har översatts till svenska.  

Här lyfts digital kompetens utifrån fem områden: Datakunnighet, Kommunikation, Digitalt innehåll, Säkerhet och Problemlösning.

Föreläsningar om digital kompetens i skolan - som anordnades av Internetstiftelsen på SETT-mässan 2022

Välkommen till ett digitalt event med fokus på hur vi kan bli mer säkra och medvetna internetanvändare! Här får du: Viktig kunskap om internetrelaterade bedrägerier och desinformation Konkreta tips och metoder på hur vi kan lära oss digitala verktyg samt underhålla de kunskaperna Grundläggande förståelse för vad AI är och vad digitaliseringen gör med oss människor.

Eventet genomförs av Internetstiftelsen i samarbete med Digitalidag, SeniorNet Sweden, PRO, SKPF, SPF Seniorerna, Digidel och Tänk säkert-kampanjen (MSB och Polisen) 

Skolväsendet och samhällets digitalisering 

Detta är en föreläsning Carl Heath höll inom ramen för Skolverkets konferensserie Leda Digitalisering, som riktade sig till skolhuvudmän och politiker i hela Sverige. Föreläsningen är en introduktion till ett samtal om skolväsendets möjligheter och utmaningar i ljuset av samhällets pågående digitalisering, och även en reflektion kring vad beslutsfattare behöver kunna för att möta den samhällsförändring som pågår. 

5 maj 2023, ca 13 min

Alla dessa ord - begrepp och koncept i i samhällets digitalisering

Carl Heath, senior forskare på RISE, berättar i denna föreläsning om aktuella ord och begrepp kopplade till samhällets digitala strukturomvandling. Cloud, Edge, AI, GPT-3, DALL-E 2, Blockchain, Bitcoin, DAO, NFT, IoT och mer därtill introduceras på ett översiktligt plan. 

Presentationen avslutas också med en förhoppningsvis oväntad twist, som syftar till att väcka fler frågor och tankar om den pågående digitala förändring vi befinner oss i, och hur det kommer att påverka oss i våra liv. 20 sep. 2022.