Källkritik i förskolan

Källkritik handlar inte bara om att sålla bort falsk information, utan också om att utveckla grundläggande färdigheter som att ifrågasätta, analysera och tolka information. Genom att introducera dessa färdigheter tidigt lägger man grunden för ett kritiskt tänkande och en förmåga att bedöma information även senare i livet. 

Källkritik är en viktig del av livslångt lärande. Genom att introducera detta koncept tidigt ger man barn en grundläggande färdighet som de kan fortsätta att utveckla och tillämpa under hela sin utbildning och i sin personliga utveckling. 

Enligt läroplanen för förskolan ska barnen få möjlighet att grundlägga ett kritiskt förhållningssätt till digital teknik. Hur går det till? Här kommer tre tips som kan hjälpa till. Tipsen är hämtade ur Lärlabbet: Digital kompetens i förskolan.

ETT LEJON PÅ FÖRSKOLAN MED GOOGLE AR

Använd appen Google. Googla ett djur, t. ex lejon. 

Klicka på View in 3D och djuret dyker upp i den miljö du är i. 

Bara rikta kameran och ha en nypa tålamod. 

Kan det komma ett lejon på riktigt till förskolan?

Använd sagan som ingång till källkritik 

Hur vet man vem som har skrivit boken?

Hur har författarna gjort för att ta reda på det som står? Är allt i boken verkligen sant och skulle man kunna kunna kontrollera att det stämmer?


I appen Polyglutt finns även en Bamse-specialtidning om källkritik. Ett rykte om ett monster i Mörka skogen får snabbt spridning bland Bamse och hans vänner. Men finns det på riktigt? Vem är egentligen källan? 

SKAPA EGNA BILDMANIPULATIONER OCH FILMTRICK

Trolla med grönt!

Åk till rymden eller sitt på bron i sagan om Bockarna Bruse! 

Möjligheterna med Green Screen är oändliga.

Använd appen Green Screen By Do ink.

Klicka här för att se hur man kan trolla med grönt!

Vill du snabba upp en film eller kanske dra ner på tempot lite ?

Här visar jag hur man gör det!

Stop-motion animation handlar om att rikta en kameran mot ett objekt och genom flera sammansatta bilder skapa en illusion av rörelse. Du kan jobba med vilket material som helst: lera, färg, leksaker, frigolit, kartong, papper, frukt, möbler eller kanske någon vätska, exempelvis saft. Du kan förändra bilden genom att flytta, klämma, rita, äta, pressa, måla, lägga till eller ta bort.

Se den här korta instruktionsfilmen och du är igång på nolltid.

Vill du lära dig mer och få mer inspiration? Klicka här

PROGRAM ATT TITTA PÅ

I den här serien möter du Jenny Josefsson som fick sparken från sitt jobb på tv eftersom hon aldrig kollade några informationskällor. Nu ska hon starta en vlogg om hundar och ger sig ut i en djungel av information för att leta fakta. Till sin hjälp har hon sin källkritiska och trogna hund Kjell och några barn som kallar sig Källkritikerna. 

Nyhetsankaret Anna Ankare tycker själv att hon leder Sveriges bästa nyhetsprogram. Men sanningen är att både hon och reportern Jenny Josefsson gör alla tänkbara misstag.  

Surfarna är ett gäng som bor inne i din dator och åker runt på internet i sin digitala farkost. På vägen tar de sig an frågor som dyker upp när vi är ute på nätet; Vad är en cookie? Varför är det viktigt att vara källkritisk? Och, varför ska man aldrig lämna ut sina lösenord på nätet? 

Det här är en film om vikten av att vara källkritisk på webben och i sociala medier.

Filmen syftar till att ge barn i åldern sex till elva år ett eget, inre internetfilter som får dem att tänka till innan de tror på saker på internet.

INSPIRATION

Få inspiration av fantasifröknarna Sara och Linda. Du hittar dem även på Instagram under namnet @fantasifroknarna.

Emma Frans, vetenskapsskribent, författare och källkritiksexpert, berättar om det digitala informationslandskapet och ger tips på hur vi kan tänka för kunna skilja sant från falskt.

Detta är en del av Internetstiftelsens event Säker som digital idag under temadagen Digitalidag den 14 oktober 2022. Säker som Digital idag. 

Under källkritikens dag den 13 mars 2023 arrangerade Internetstiftelsen och Källkritikbyrån eventet "Ny teknik och kunskapsresistens - källkritiska utmaningar i en digital tid". Fokus ligger på digital källkritik och källkritiska utmaningar i skolan!

Eventet riktar sig främst till lärare, skolbibliotekarier och alla som på något sätt jobbar med källkritik, barn och unga.