Källkritik

Källkritik

Källkritik en nödvändig färdighet för att elever ska kunna navigera i dagens informationsöversvämmade värld. Det hjälper dem att bli självständiga tänkare, skydda sig mot manipulation och fatta välgrundade beslut. 

I dag sprids falsk information och desinformation snabbt och enkelt. Våra elever behöver kunna skilja mellan pålitliga och opålitliga källor för att undvika att sprida eller lita på felaktig information.

Genom att förstå källkritik blir eleverna dessutom mer medvetna om olika strategier och metoder som används för att manipulera och påverka genom information. De blir mindre mottagliga för manipulativa budskap och kan skydda sig själva och andra från att luras eller utnyttjas.

Källkritik handlar inte bara om att sålla bort falsk information, utan också om att utveckla grundläggande färdigheter som att ifrågasätta, analysera och tolka information. Genom att introducera dessa färdigheter tidigt lägger man grunden för ett kritiskt tänkande och en förmåga att bedöma information även senare i livet. 

FILMER OCH VIDEOKLIPP

Emma Frans, vetenskapsskribent, författare och källkritiksexpert, berättar om det digitala informationslandskapet och ger tips på hur vi kan tänka för kunna skilja sant från falskt.

Detta är en del av Internetstiftelsens event Säker som digital idag under temadagen Digitalidag den 14 oktober 2022. Säker som Digital idag. 

Under källkritikens dag den 13 mars 2023 arrangerade Internetstiftelsen och Källkritikbyrån eventet "Ny teknik och kunskapsresistens - källkritiska utmaningar i en digital tid". Fokus ligger på digital källkritik och källkritiska utmaningar i skolan!

Eventet riktar sig främst till lärare, skolbibliotekarier och alla som på något sätt jobbar med källkritik, barn och unga.

Har du någonsin läst ett inlägg på sociala medier som gjorde dig riktigt arg eller ledsen? Eller verkade det för bra för att vara sant? Tänkte du om det var sant?

Människor som lägger upp desinformation använder starka känslor för att manipulera oss och sprida sitt budskap.

Europaparlamentets kommunikationsteam hjälper dig att förstå hur de gör detta och hur du kan undvika att falla i deras fälla.

TIPS & INSPIRATION

I internetstiftelsens olika lektionspaket hittar du lektioner kopplade till olika aspekter av digital källkritik, som vad en källa är, hur du söker och granskar information på nätet samt hur du kan och får använda andras källor. Alla lektioner om källkritik innehåller moment som tränar elevernas förmåga att värdera information från nätet och ha ett källkritiskt förhållningssätt. 

På internet sprids konspirationsteorier som aldrig förr, och många lockas av berättelserna om hemliga syften bakom händelser. Många konspirationsteorier verkar oskyldiga och lustiga, men kan leda till allvarliga konsekvenser i samhället. 

Källkritikbyrån är ett projekt för att hjälpa människor att bli självsäkra och medvetna nätanvändare. Här hittar du inspiration och kunskap om källkritik på nätet och vilka det är som luras på den svenska fejkarenan. Vi granskar systematiskt påståenden på nätet och för vidare kunskapen vi har till allmänheten.

Bakom Källkritikbyrån står Åsa Larsson, Linnéa Jonjons och Jack Werner. Tillsammans grundade vi Viralgranskaren på tidningen Metro 2014, ett projekt som bland annat vann Stora journalistpriset och Årets folkbildare.

Skriv bara in din text och tryck på Generate. 

Obs, sidan innehåller reklam!

Break Your Own News - Skapa egna fejkade headlines!

Superenkelt! skriv din text och ladda upp en bild.

Obs, sidan innehåller reklam!

Ge eleverna webbadressen: www.asneryd.se eller låt de google efter sidan om skånska orten Åsneryd.

Elevernas uppgift blir att ta reda på var orten ligger, hur många invånare det finns och så naturligtvis vilka sevärdheter orten har att bjuda på. 

MIKportalen är en sajt där vi samlat uppgifter och material för att arbeta med grundskoleelevers medie- och informationskunnighet. MIKportalen är uppbyggd efter läroplanens mål och progression kring informationssökning, källkritik, digitala verktyg och säker kommunikation. Alla dessa delar faller inom ramen för MIK.

MIKportalen är utformad årskursvis med en tydlig röd tråd som löper från år 0 upp till år 9. Årstaskolans MIK-plan finns inbakad i varje del. ­­­­­Delarna innehåller information till pedagog såväl som övningar att använda direkt med eleverna. Vissa övningar är direkt kopplade till biblioteket och vissa uppgifter passar bra att utföra i klassrummet.