Inspelade föreläsningar

Föreläsningar från 2024

Vad betyder artificiell intelligens för skolan i dag och i framtiden? Här ger Martin Lossman, utbildare i skolfrågor och själv lärare, en introduktion till AI-system och hur de kan användas i skolan. Han diskuterar fördelar och risker, såsom bias, fusk och integritet, möjliga användningsområden och vem som egentligen bör använda AI-verktyg. Martin Lossman menar att det än så länge snarare är pedagoger än elever som bör använda verktygen. 

Föreläsningar från 2023

Hur kan du som lärare och undervisare använda AI-tjänsten ChatGPT?  Vilka möjligheter finns och vilka risker behöver man se upp för? Välkommen till en öppen föreläsning om ChatGPT med Johan Falk, lärare, webbutvecklare och vetenskapsjournalist. 

Spelades in 20 februari 2023. Ca 40 min lång,

I det här inspelade föredraget pratar Linda Mannila, forskare och föreläsare med fokus på digitalisering, utbildning och samhällsutveckling, om AI:s betydelse inom utbildningssektorn och de utmaningar som samhället står inför när teknologin snabbt utvecklas. 

Spelades in 5 maj 2023. Ca 1 timme lång.

Sal Khan, grundaren och VD för Khan Academy, tror att artificiell intelligens kan vara den största positiva omvandlingen som utbildningen någonsin har sett. Han delar de möjligheter han ser för elever och pedagoger att samarbeta med AI-verktyg – inklusive potentialen för en personlig AI-lärare för varje elev och en AI-undervisningsassistent för varje lärare – och demonstrerar några spännande nya funktioner för deras utbildningschattbot, Khanmigo. 

Under Learning Forum 2023 riktade vi vårt fokus mot hur forskning kan hjälpa oss att förstå olika aspekter av lärande och med det som klangbotten utforska nya tankar och idéer för att utforma lärresor inom både skola och arbetsliv.  Under ett dygn i hjärtat av Göteborg tog vi bl.a. del av forskning om hur man lär genom att lära andra, hur man kan mäta lärande samt hur den snabba tekniska utvecklingen påverkar våra kognitiva förutsättningar för lärande. 

Utifrån detta tittade vi närmare på hur den kunskapen kan tillämpas för att förnya och förbättra förutsättningarna för livslångt lärande. 

Här nedan kan du ta del av de talare som delade med sig av kunskap och erfarenheter under Learning Forum.

Var med och lär dig av experter som pratar om hur vi kan använda oss av AI och hur det kommer förändra undervisningen och det pedagogiska uppdraget!

Experter: Linda Mannila är professor i AI vid Helsingfors universitet och Johan Falk är undervisningsråd på Skolverket och författare till boken ”AI i skolan”.  

Föreläsning från konferensen "Att möta framtidens utbildning: AI i näringsliv, akademin och samhället" 5 oktober 2023.

ChatGPT och framstegen inom AI är minst sagt en het snackis både i och utanför skolvärldens väggar och utvecklingen går snabbt framåt. Hur kan du som lärare eller skolhuvudman förhålla dig till denna utveckling? Är den ett hot eller kan du till och med dra nytta av den? Vilken bild har eleverna av utvecklingen?

I webinaret kommer Skolon och deras skolpanel i form av lärare, elev och skolhuvudman, att prata och diskutera om:

Webinarhållare: Skolon

Ett webbinarium från EdAider

Den 12 januari  2023 anordnade EdAider ett webbinarium där ledande lärare och forskare diskuterade hur den omtalade chatbot-modellen ChatGPT påverkar den svenska skolan – och hur lärare och skolledare bör förhålla sig till utvecklingen. Du kan nu se webbinariet i efterhand. 

Webbinariet, som är cirka 45 minuter långt, har väckt mycket stort intresse inom den svenska skolan. Tusentals personer har redan sett det och även du är varmt välkommen att se inspelningen i efterhand.  Klicka på länken och fyll i formuläret!

Webinarhållare: EdAider

AI i skolan

Inspelning från Tekniska museets inspirationsföreläsning om AI i skolan.  Här får du en genomgång av hur ChatGPT fungerar och tips - möjligheter och utmaningar - att använda i undervisningen.  Föreläsare är Anders Enström och Peter Parnes.

Här hittar du presentationen från föreläsningen

Utmaningar och möjligheter med generativ AI

Vad är det som gör just ChatGPT så attraktivt? Peter Parnes ger en introduktion till hur verktyg för generativ AI (artificiell intelligens) kan användas både professionellt och privat samt presenterar både möjligheter och utmaningar med att använda AI för att generera text, bild, film, musik, dataspel med mera. Peter kommer också att ge en framtidsspaning gällande AI och dess påverkan på våra liv. 

Seminariet organiserades av TeMa Linné, centrum för skolsamverkan på fakulteten för teknik vid Linnéuniversitetet och Kodcentrum.

Vill du fortsätta hålla dig uppdaterad så har Johan Leitet och Fredrik Ahlgren en podd “Teknik i akademi” där de pratar om hur teknik påverkar och formar den akademiska världen och utbildningen. Finns där poddar finns!

Framtidens Lärande Väst 2023 i Karlstad – scenpass 4

Hållbar framtid – nästa steg

– Vägen mot framtidens AI börjar med tillit till människan

Fredrik Heintz, professor vid Linköpings universitet samt bland annat ordförande i Svenska AI-sällskapet och koordinator för det Europeiska AI-nätverket.

– AI – en del av den digitala kompetensen 

Linda Mannila, docent och forskare vid Linköpings universitet, digital förändringsagent och entreprenör.

– På andra sidan krönet – en framställning som roar och kanske oroar

Troed Troedsson, samhälls- och framtidsanalytiker.

Framtidens Lärande Väst arrangerades av stiftelsen DIU, Karlstads universitet och Karlstads kommun i samverkan med partners.