Arduino

Toen Alan Turing in de jaren 30 van de vorige eeuw zijn ideeën over een universele ' rekenmachine' beschreef had zelfs de grootste fantast of futurist uit die dagen niet kunnen bedenken dat je 70 jaar later voor een bedrag van enkele euro's zo een universele rekenmachine kunt kopen die echt door iedereen te gebruiken is.

Een Arduino is een volledige computer op een printje.

Meest populair zijn de Arduino UNO en de Arduino NANO.

De NANO is kleiner dan de UNO, heeft geen aparte aansluiting voor een adapter. En heeft een USB-mini aansluiting, de UNO heeft een USB-B aansluiting.

Er zit een voeding op de print, een kristal van 16mHz, reset knop, diverse leds, een geheugen, een heleboel aansluitingen en een USB serial interface voor directe communicatie met een pc. (waarover meer...)

Feitelijk een volledige computer op 1 printje.

De Atmel ATmega328P microcontroller is al voorgeprogrammeerd met een ' bootloader'. Een programma wat de ATmega328P duidelijk maakt dat hij een onderdeel van een Arduino is, en het programmeren via een USB aansluiting mogelijk maakt.

Om zelf te programmeren zul je je wel even moeten verdiepen in een computertaal, de Arduino IDE gebruikt een lichtere versie van C ++. Deze taal is echt heel eenvoudig te leren en de uitleg op de Arduino site is perfect.

De prijs van een 'originele' arduino ligt meestal rond de € 25,00.

Maar er zijn tegenwoordig ook heel veel klonen meestal afkomstig uit Azië te koop.

Arduino is een initiatief van een Italiaanse universiteit ( Ivrea Interaction Design Institute) voor een 'open-source' hardware en software platform. Om het programmeren eenvoudiger en toegankelijker te maken voor hun studenten.

Er zijn meerdere Arduino, in verschillende maten en functies.

Ik gebruik voor mijn projecten meestal een UNO, gewoon omdat het allemaal wat groter is en wat makkelijker te hanteren.

De Arduino UNO is een printje met daarop een microcontroller ATmega328P van Atmel. En verder alle onderdelen die nodig zijn om deze microcontroller te laten werken.

Je kunt de Arduino programmeren via een speciaal programma voor je thuis computer. Je kunt dit programma gratis downloaden van de Arduino site. www.arduino.cc

Heel veel standaard nuttige programma's zijn op de Arduino site te vinden. Zelf programmeren is daarmee vaak niet nodig.

Het feitelijk programmeren van de Arduino zelf, dus het programma op je arduino zetten, is heel eenvoudig, aansluiten met een USB kabel, kiezen welke Arduino je hebt aangesloten een com-poort kiezen en op de programmeerknop drukken. De rest wordt allemaal automatisch door het Arduino programma gedaan.

De mogelijke toepassingen van de Arduino voor de modelspoorbaan is welhaast oneindig. Denk aan aansturen verlichting of motortjes en servo's. En alles wat je verder maar kan verzinnen.

Kopen kun je de Arduino echt op een heleboel plekken.

Die klonen zijn echt prima en mogen gewoon verkocht en gebruikt worden, is dus niks illegaals aan, mits dat er wel bij wordt vermeld. Deze arduino's worden meestal aangeboden als Arduino compatibel.

Er is echter wel 1 ding waar je bij aanschaf van zo een compatibel op moet letten. De ' originele' Arduino maakt gebruikt van een seriële USB chip, de FTR232. Dat dingetje is een beetje duur. Daarom gebruiken veel Aziatische producenten niet deze chip maar een andere de CH340 om hun prijzen goedkoper te kunnen maken.

Op zich helemaal niks mis mee.... maar een gewone standaard Windowsmachine heeft WEL een driver geïnstalleerd voor die originele FTR232 chip maar NIET voor deze CH340. Dus moet je zelf ergens zo een driver zien te vinden en installeren wat niet voor iedereen even eenvoudig te doen is.

Daarom gebruik ik voor al mijn projecten uitsluitend Arduino's met de originele FTR232 chip. Deze zijn wel wat duurder dan de allergoedkoopste Arduino's die je op Chinese sites kunt vinden.