Monitor scherm met command: locomotief adres 6; achteruit rijden; snelheid stap 14; functies FL;F5;F11 aan.
Outputs: >:MFD Adr: 6
Instel scherm, standaard, begin instelling
De drukknop [scherm] wisselt tussen het instel scherm en het monitor scherm.
Bovenstaand voorbeelden van de schermen.
Links het monitor scherm. Getoond wordt een willekeurig gekozen command. Een command voor een locomotief decoder bedoeld. Loc adres 6, rijrichting achteruit, snelheid stap 14. FL, koplichten zijn ingeschakeld samen met F(unctie)5 en F11.
Onder in het scherm 16 blokken, deze tonen de stand van de 16 outputs. Output ingesteld op MFD en adres 6.
Rechts het instel scherm. In het voorbeeld de basis instelling waar nog niks in is aangepast. Alle instellingen van DCCmonitor kunnen terug worden gezet door een factory reset. De 4 presets worden dan weer in de basis instelling terug geladen die in dit voorbeeld wordt getoond.
Locomotief
Rijrichting, vooruit
Accessoire, afslaand
Pulsduur
Blokjes en rechthoeken in het monitor scherm zijn bits. Als gevuld is het bit waar (aan). Als blokje niet gevuld of de rechthoek alleen een streep dan is het bit onwaar(uit). Blokjes in het instel scherm zijn checkboxen, gevuld is de parameter aan, niet gevuld uit.
Het bovendeel van monitor scherm laat de ontvangen commands zien, kan als lijst van de 5 laatst ontvangen commands onder elkaar, of het laatst ontvangen command apart. Onder de doorlopende streep weergave van de stand van de outputs door 16 blokken. Paar voorbeelden ter verduidelijking.
Apart weergave
Accessoire (uit) Adres 397
Afslaand Puls duur 256ms
Outputs op BAD, accessoire decoder decoder adres (Adr.) op 100
Adressen: 397, 402 en 405 staan aan.
Lijst weergave
accessoire dcc adres 1 afslaand
Loc met adres 12 vooruit stap 4
Loc adres 3 CV29 waarde 2
Loc adres 12 vooruit stap 13 koplampen nu aan.
Outputs op *** converter, toont laatste command (bovenste) als adres en instructiebyte.
Loc adres 3 CV29 waarde 2
Waarde ook als byte getoond links boven de streep.
Outputs uitgeschakeld.
Loc met adres 6, achteruit rijdend met snelheid stap 14. Boven de streep worden de functies getoond. FL, F5 en F11 staan aan.
Outputs op MFD loc decoder adres 6
Op de output X-out aansluiting staat PWM met 50% duty cycle.
Het instelscherm toont alle instellingen, parameters. Om aan te geven welke parameter de focus heeft, die je dus kunt aanpassen, wordt deze parameter onderstreept met een cursor. In het voorbeeld staat de cursor op Preset. Drukken op de knop [cursor] zet de cursor naar de volgende parameter. Met de knop [waarde] is daarna de waarde van deze parameter aan te passen.
De volledige set van instellingen worden opgeslagen in een van de vier presets. Kiezen van een preset laad direct alle opgeslagen instellingen terug. Alle veranderingen die je daarna maakt worden in dit preset opgeslagen en bewaard, ook als DCCmonitor wordt uit gezet. Bij opnieuw aanzetten wordt het laatst gebruikte preset weer geladen.
Commands kunnen in het monitor scherm worden getoond als een lijst van de 5 laatst ontvangen commands. Of apart, 1 command tegelijk. In lijst weergave worden, vanwege ruimte op het display, minder gegevens getoond dan in Apart weergave. Een druk op de knop [waarde] wisselt tussen de twee opties.
Als checkbox niet-waar is, open worden GEEN commands bedoeld voor locomotief decoders weergegeven in de monitor.
Als checkbox waar is worden commands weergegeven die de rijrichting of de snelheid stap voor locomotief decoders instellen.
Als checkbox waar is worden commands weergegeven die functies voor locomotief decoders instellen.
Als checkbox waar is worden commands weergegeven die CV's van locomotief decoders instellen.
Als checkbox open is worden GEEN commands weergegeven die accessoire decoders aansturen.
Als checkbox waar is worden commands weergegeven die van accessoire decoders een poort uitzetten. Centrales sturen meestal een command voor accessoire decoder als een puls. Eerst een command die de geadresseerde poort aanzet en na bv. een 250 ms een command die deze poort weer uitzet. Accessoire decoders gebruiken (vaak) alleen de 'aan' commands en bepalen daarna aan de hand van instellingen welke actie de decoder daarop neemt. Acties zijn dan (onder veel meer) omzetten servo, verschillende manieren van laten branden leds, en omschakelen met puls duur van een magnetische wisselaandrijving. Met dit filter kunnen de toch niet gebruikte uit-commands worden uitgefilterd.
Als de vorige S checkbox waar is, dus aan en uit commands tonen, kan hier worden gekozen of de commands gecombineerd worden getoond met de puls duur. Alleen het uit command wordt getoond met de verlopen tijd tussen het aan command en het uit command.
Als checkbox niet-waar is worden aan en uit commands als aparte commands getoond.
Als checkbox waar is worden CV commands getoond bedoeld voor accessoire decoders.
Een DCC centrale kan wel tot 1000 commands per seconde sturen. Wanneer commands direct na ontvangst op het scherm van DCCmonitor zouden komen geeft dat een totaal onbruikbaar en onleesbaar resultaat. DCCmonitor laat daarom alleen nieuwe commands zien en commands die zijn veranderd. Als ingesteld op automatisch worden commands opeenvolgend een vaste tijd getoond. Deze tijd is instelbaar in de volgende parameter. Ingesteld op man, van manual of handmatig, wacht DCCmonitor op een signaal op de aansluiting X-in en toont dan het volgende command. Heel bruikbaar om commands in details te kunnen zien, een command blijft in het display staan totdat het signaal op X-in wordt gegeven. Als signaal gever kunnen low-active sensoren worden gebruikt. Maar ook een drukknop verbonden met X-in en GND, de aansluiting naast X-in, volstaat.
Na factory reset ingesteld op 1 seconde. Dat is een mooie waarde. Instelbaar tussen 0.1s tot 5.0 seconde
DCCmonitor heeft 2 bytes met outputs op twee 8-voudige schroefconnectors. Daarnaast nog een 3-voudige schroefconnector [X-out] [X-in] [GND]. Meer info over de aansluitingen en voorbeelden hoe deze te kunnen gebruiken op de bladzijde DCCmonitor, hardware en aansluitingen.
Het onderste deel van het monitorscherm onder de streep tonen de twee bytes als 16 blokken. Open blok is een onwaar, dicht blok een waar.
Er zijn 4 mogelijkheden.
>: Outputs hebben geen functie.
>:BAD Outputs als accessoire decoder, 4 opvolgende decoderadressen worden geschakeld op de twee 8-voudige schroefconnectors. Eerste decoder adres instelbaar met de volgende parameter 'Adr'. Een decoderadres heeft 4 DCC adressen. Adres als voorbeeld ingesteld op 1 geeft dan op de schroefconnectors van links naar rechts DCC adressen: 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16.
>:MFD Outputs als (stationaire) locomotief decoder. Loc adres in te stellen met parameter 'Adr'. Op de twee 8-voudige schroefconnectors geeft dat van links naar rechts: niks-Richting Vooruit-Richting Achteruit-FL, koplampen-F1-F2-F3-F4 F5-F6-F&-F8-F9-F10-F11-F12.
Op de X-out (linkse aansluiting in de 3-voudige schroefconnector) wordt een PWM signaal gezet waarvan de duty cycle (verzin daar eens een Nederlands woord voor) recht evenredig is met de snelheid stap als gegeven in het command. In andere woorden: Een door de snelheid stap geregelde voeding.
>:*** Output als Converter. Op de linker 8-voudige schroefconnector wordt het 1e byte, het adresbyte, van het ontvangen command gezet, op de rechter 8-voudige schroefconnector het 2e byte, het instructiebyte gezet. Het met 'Adr' in te stellen adres werkt nu als hoog-af filter, een command gestuurd op een locomotief adres of decoder adres hoger dan deze waarde wordt genegeerd.
Wanneer er op de outputs een command staat wordt de X-out hoog gezet.
De modus BAD en MDF werken volledig onafhankelijk van de monitor instellingen. Dit zijn 'normale' decoders die direct reageren op de ontvangen commands.
De Mode *** (Converter) werkt achter de monitor instellingen. De filters selecteren de commands naar de outputs.
Ook de aut of man instelling in combinatie met de X-in aansluiting bepalen wanneer het volgende command op de outputs wordt gezet.
Toepassingen voor de Converter mode zijn, met uitzondering van het educatieve om de commands als bytes te kunnen zien, niet echt direct te geven. Te denken valt aan mechanische weergaves van DCC commands en met optioneel extra logische poorten het willekeurig starten van gebeurtenissen op de modelbaan.
Afhankelijk van de instelling gemaakt in het voorgaande parameter is hier het decoder-, locomotief- of het maximale decoderadres van het hoog-af filter in te stellen.
Knop [waarde] is heeft hier een scroll functie, ingedrukt houden laat de waarde snel oplopen.
Wisselen van de waarde achter >: zet het adres direct terug naar de basis waarde.
Wist het geheugen van de arduino en zet de 4 presets weer terug naar de basis, begin instellingen. Alle door de gebruiker gemaakte instellingen worden gewist.
Houd ingedrukt de knop [scherm] en verbind de X-in aansluiting met de GND aansluiting op de 3-voudige schroefconnector. (of houd de knop ingedrukt die daar misschien op is aangesloten). Druk de knop [reset] kort in. Wacht tot het scherm 'Factory' toont. Knoppen weer los laten en verbreek de verbinding tussen X-in en GND. Druk nogmaals kort op [reset] om DCCmonitor normaal op te starten.
X-in is de meeste rechtse aansluiting op de reeks. het blokje van 3. De linkse aansluiting op dit blokje van 3 is de GND.