Draairichting bij opstarten. Draait de motor linksom of rechtsom na opstarten van StePPer. Vooral in de twee-positie mode is het belangrijk dat na opstarten de motor draait in de richting naar de homeswitch (referentie schakelaar) om de positie van de stappenmotor te bepalen.
Uitslag, hoeveel rotatie. In twee positie mode wordt 1 van de posities bepaald door de plek van de homeswitch. De tweede positie wordt bepaald door deze instelling, hoe ver de motor moet verdraaien.
Snelheid van de rotatie.
Knopmode. Mono of duo. Meerdere functies, in het kort. In mono mode gebruik je 1 knop, in duo mode 2 knoppen aangesloten op de Sw1 en Sw2. (zie 5 in aansluitingen)
Bedrijfsmode. Twee positie mode of rotatie mode. In twee positie mode beweegt de stappenmotor tussen twee posities. In rotatie mode draait de stappenmotor rechtsom of linksom. Door drukken van Sw1 of Sw2 of een DCC commando. Een melder is aangesloten op (7), bij het bereiken van de melder bepaald stePPer het midden waar de melder actief is en stopt daar.
DCC adres instellen.
Factory reset. Terug naar de begin instellingen.
Instellen over DCC door middel van een CV. (configuratie variabele)
Speling is de vrije slag die optreed bij omdraaien van de draairichting. Deze wordt gecompenseerd met de instelling speling. Is alleen via een CV in te stellen.
De meeste instellingen zijn te veranderen zonder aangesloten extra onderdelen. Er zijn enkele uitzonderingen, hierover verderop meer.
Op StePPer zit 1 drukknop en een twee kleuren led. In bedrijfsmode is de twee kleuren led zeer bruikbaar, in programmeer mode is het af en toe iets lastiger te lezen, maar met een beetje oefening komt het helemaal goed.
Met de drukknop kun je drie handelingen doen:
(kort) Kort indrukken. Indrukken en direct weer loslaten.
(lang) Indrukken en ingedrukt houden.
(los) Loslaten.
De 7 programmeer modes worden geactiveerd door (lang), de knop in drukken en vasthouden. Na ongeveer 3 seconden brand de led even rood, led flitst nu 1x rood, afwisselend met groen of afwisselend uit. Houd de knop ingedrukt...na weer ongeveer 3 seconden, weer even een rood signaal, daarna flitst het rood 2x, knop nog steeds vasthouden. Weer na 3 seconden rood signaal gevolgd door 3x rood flitsen. en zo verder 4x flitsen, 5x flitsen, 6x flitsen, 7x flitsen. Blijf je knop ingedrukt houden dan wordt de programmeer mode afgesloten.
Voor aanpassen van een instelling laat dan de knop los (los) tijdens het flitsen. Het aantal flitsen geeft dan aan welke instelling je gaat aanpassen.
Na het aanpassen van de instelling kun je dit opslaan in het geheugen zodat deze instelling wordt onthouden als StePPer wordt uitgezet.
Druk (lang) tot een rood signaal, en stePPer gaat weer in bedrijfsmode.
Het uit en aan zetten van StePPer om de programmeer fase te verlaten is te gebruiken als een annulering, er wordt dan niks aangepast aan de instelling.
Soms kan het voorkomen dat StePPer niet juist terugkomt in bedrijfsmode na een verandering van een instelling. Zet dan StePPer even uit, stroom eraf, en weer aan om dit te herstellen.
Knop losgelaten na 1 roodsignaal, 1x flitsen.
Twee mogelijkheden, twee richtingen, linksom of rechtsom. De led is uit en flitst rood of led is groen en flitst rood. Door (kort) kort drukken van de knop kun je dit wisselen en wisselt ook de draairichting van de stappenmotor. Linksom of rechtsom is ook nog afhankelijk van de stappenmotor, er zijn twee typen in omloop waarbij de volgorde van de 4 spoelen, en daarmee de draairichting, tegengesteld van elkaar is.
Deze instelling is specifiek bedoeld voor de twee positie bedrijfsmode.
Druk (lang). (los) Knop losgelaten na 2x roodsignaal en flitst nu 2x rood. Motor staat tegen de homeswitch of draait er naar toe en stopt.
Druk (kort) motor draait nu langzaam naar de tweede positie, van de homeswitch af.
Heeft de motor de gewenste tweede positie bereikt. Druk dan (kort). Motor stopt, draait terug naar de homeswitch, stopt, StePPer slaat de geprogrammeerde tweede positie op in het geheugen gaat in bedrijfsmode.
Druk (lang). (los) als de led 3x rood flitst. In twee positie mode beweegt de stappenmotor nu continue heen en weer tussen de twee posities.
(kort) verhoogt of verlaagd de snelheid, als het minimum is bereikt dan versneld de motor met (kort) met 1 stap, is het maximum bereikt dan verlaagd een (kort) weer de snelheid met 1 stap.
Om de ingestelde waarde op te slaan in het geheugen druk (lang). StePPer gaat weer in bedrijfsmode.
Om de snelheid in rotatie mode aan te passen zet dan eerst StePPer in de twee positie mode. Programmeer een tweede positie indien nodig en pas de snelheid aan op de hierboven beschreven methode.
Druk (lang). (los) als de led 4x rood flitst.
Met (kort) wissel je tussen de mono mode (led brand groen, flitst rood 4x) en de duo mode (led is uit, flitst 4x rood).
Alleen geschikt voor twee positie mode. StePPer is volledig met 1 knop te bedienen en programmeren.
(kort) Wisselt de motor tussen de twee posities.
Optioneel kan een drukknop aangesloten worden tussen S1 en Com (5) De werking ervan is gelijk aan de knop op StePPer.
Optioneel kan een twee standen schakelaar (aan en uit) aangesloten worden tussen S2 en Com (5). Stand van de schakelaar bepaald stand van de stappenmotor. Open=positie 1 gesloten=positie 2
In twee positie mode
Drukknoppen aansluiten op (5) Sw1 en sw2. Hierbij is com de gemeenschappelijke aansluitingen.
Knop sw1 (en de knop op StePPer) bewegen de stappenmotor nu van positie 1 (bij de homeswitch) naar positie 2. Knop aangesloten op Sw2 beweegt de motor van positie 2 naar positie 1.
In rotatie mode.
Knop Sw1 stuurt de motor de ene kant op, sw2 stuurt de motor de andere kant op. Linksom of rechtsom hangt dan ook nog af van de spoelvolgorde in de stappenmotor, 2 soorten zijn in omloop.
Extra toepassingen:
Een led aangesloten met de cathode in serie met een weerstand van 1K op de Sw1 en de anode op 5V gaat branden als de motor draait. ipv.de led kan ook een relaismodule worden gebruikt om een bezet melder te maken.
Aangesloten op de Sw2 (ipv. de Sw1) brandt als de motor in positie 1 staat, knippert als het naar positie 2 draait en gaat uit in positie 2.
Ook te gebruiken met een relaismodule voor hart-stuk polariteit omschakeling of met een extra schakeling om positie met rode en groene led aan te geven.
Voeding voor de relaismodule is af te pakken van (7)
In duo mode is de werking van de knop op StePPer ook veranderd. Zodanig dat je deze niet meer kan gebruiken voor de lange druk. (lang) zoals in de mono mode. In duo mode moeten BEIDE drukknoppen ingedrukt blijven om de programmeer mode te openen en sluiten. Is de programmeer mode gestart kan optioneel sw2 worden losgelaten. Knop sw1 wel ingedrukt houden om langs de 7 programmeerfases te gaan.
Op (5) dus twee drukknoppen aansluiten. Eerst S2 indrukken, daarna S1 en vasthouden.
Om deze instelling op te slaan en terug te gaan naar de bedrijfsmode, als in DUO mode beide knoppen indrukken (eerst Sw2 daarna Sw1) en ingedrukt houden totdat de programmeerfase wordt afgesloten. Als in MONO mode is een 'normale' (lang) voldoende.
Druk (lang). (los) als de led 5x rood flitst.
(kort) wisselt tussen de twee. Groen met rode flitsen is twee positie mode, uit met rode flitsen rotatiemode.
Twee positie mode:
Bedoeld voor heen en weer bewegingen als wissels en deuren.
Rotatie mode
Bedoeld voor draaiende toepassingen. Draaischijf, draaispoorbrug, hijskranen of molens.
In deze mode kan niet een homeswitch worden gebruikt, gebruik een sensor aangesloten op (7) die actief wordt als de motor, of een arm die bewogen wordt door de motor, er langs komt. De sensor mag de beweging van de motor niet blokkeren.
De 3D geprinte houder is hier perfect voor te gebruiken. Er kunnen meerdere stopplekken mee worden gemaakt door plaatsen van meerdere magneetjes. StePPer zal automatisch het midden van een stopplek bij een magneetje opzoeken . Daarom stopt de motor komend van beide richtingen altijd op precies dezelfde plek.
Met de knop(pen) in MONO mode. (kort) laat de motor draaien in de richting ingesteld bij instelling 1.
Blijft draaien tot de sensor actief wordt en daarna weer inactief (voorbij de sensor gedraaid.) motor wisselt van draairichting en draait de helft van de afgelegde afstand tussen actief worden en niet actief worden van de sensor terug. De motor stopt in het midden van de sensor. De motor komend van beide richtingen stopt altijd op dezelfde positie.
Met de knoppen in DUO mode. Druk op de knop aangesloten op Sw1 laat de motor in de ene richting draaien, druk op Sw2 in de andere richting.
Actief worden en weer niet-actief worden van de op (7) aangesloten sensor laat de motor in het midden van de sensor stoppen.
Opslaan van deze instelling in MONO mode met (lang), in DUO mode door beide knoppen ingedrukt te houden.
Druk (lang). (los) als de led 6x rood flitst. (in DUO mode beide knoppen indrukken)
Stuur een accessoire (wissel) command over het DCC adres waar je StePPer mee wilt bedienen.
Is een geldig command ontvangen dan wordt dit adres opgeslagen en StePPer gaat in bedrijfsmode.
Wist alle aangepaste instellingen en zet StePPer in de basis configuratie voor gebruik als een wisselaandrijving.
Druk (lang). (los) als de led 7x rood flitst. (in DUO mode beide knoppen indrukken)
Led flitst 7x.
(kort) Led brand groen, flitst 7x rood.
(kort) Led knippert groen
(kort) Led brand even groen, geheugen wordt in basis configuratie gezet, StePPer gaat naar bedrijfsmode
Speedcursus DCC. Een 'basic accessory decoder command' zeg maar een boodschap voor een wisseldecoder bevat een decoder adres. Ieder decoder adres heeft 4 DCC adressen voor 4 wissels, ieder DCC adres heeft een poort rechtdoor of afslaand zoals bij een wissel, en iedere poort heeft weer een aan of uit.
Voor bediening van een wissel gebruik je het DCC adres, voor CV instellingen van de decoder als geheel gebruik je het decoder adres.
Om vele redenen, waar hier verder niet op wordt ingegaan, is er voor gekozen het afstellen over DCC alleen mogelijk te maken als het DCC adres overeenkomt met het eerste kanaal in een decoder adres. Alleen op de DCC adressen 1-5-9-13-17-21-25 enz enz. is CV instellen mogelijk. Zeker verwarrend en ingewikkeld, helaas...meer info over DCC bij de NMRA.
Bij instelling 6 kun het DCC adres programmeren. Het basis, default adres wat ingesteld wordt na een factory reset = 1.
Gebruik bij voorkeur telkens het eerste dcc adres in een decoder adres.
Dus: DCC adressen 1-5-9-13-17 etc. De andere drie adressen werkt ook voor de bediening, maar de CV's instellen kan alleen over deze dcc adressen.
In de twee positie schakelt het ingestelde adres tussen de twee posities.
Ook als de mode 4 mono/duo op duo staat schakelt dit adres tussen de twee standen.
In rotatie mode. Gebruik nu twee bedien elementen in je centrale. Beide op het ingestelde adres. 1 die een 'wissel' altijd alleen in rechtdoor stand zet, en een die de 'wissel' altijd in afslaand stand zet. Een van de elementen laat StePPer links om draaien, het andere element laat StePPer recht om draaien.