StePPer, toepassingen

Op deze plek, gedetailleerde voorbeelden van toepassingen van StePPer.
Gebruikers die iets hebben gemaakt met StePPer en dit willen delen, stuur een email, dan zet ik het erbij.

Een 28BYJ-48 stappenmotor als wisselaandrijving

Dit is de basis configuratie van StePPer. Om StePPer als wisselaandrijving in te zetten hoeft er niks aan de instellingen van StePPer te worden veranderd. Nodig zijn een 28BYJ-48 stappenmotor, een of andere vorm van homeswitch, een microswitch bv. een voeding van ongeveer 9V1A en StePPer.
Wisselmotor heeft ook een stappenmotor in een speciale 2mm laser gesneden MDF houder waarin de 28BYJ-48 en de homeswitch al zijn gemonteerd. Alleen de de XH5P stekker in (3) (zie tekening in aansluitingen), het dupont stekkertje van de homeswitch in (2) en de 9V in (1) en de wisselaandrijving is bedrijfsklaar. Met de drukknop op StePPer bedien je de wissel. Kan ook met een DCC signaal, staat in de basisconfiguratie op DCC adres 1. Zie StePPer, instellingen voor info over hoe het DCC adres te veranderen.

StePPer met stappenmotor in houder. Schuif beweegt heen en weer, te gebruiken als Wisselaandrijving.

3D geprint houder

Nieuw is er van wisselmotor.nl ook een 3D geprinte houder voor de 48byj-28 stappenmotor.
Deze houder is voorzien van montage gaten horizontaal en verticaal boven en onder.
Op de houder twee tandwielen met een 1:2 reductie. Motor heeft meer kracht, en snelheid kan nog langzamer.
Groot voordeel is dat de beweging nog gelijkmatiger gaat.
Zeker is de 'nieuwe' houder perfect te gebruiken voor een wissel. Maar ook bewegingen die een veel grotere uitslag nodig hebben, denk bv. aan een ophaalbrug, spoor(draai)brug, worden met deze houder mogelijk.

Op de houder zit een micro hall sensor gemonteerd. Een kleine magneet van 2x1mm gemonteerd in het grote tandwiel activeert de hall sensor. Dit werkt als positie, home switch, voor 1 van de twee posities.
Maar er kunnen meerdere van deze magneetjes worden geplaatst, wat dus meerdere stopplaatsen geeft. Voor de rotatie mode. Op het grote tandwiel kunnen meerdere 2mm schroeven. Een kleine draaischijf is dan met StePPer aan te drijven.
De magneetjes zijn te plaatsen in meervouden van 30 graden.

Stappenmotor BYJ48-28 in 3D geprinte houder.
Op beurzen heb ik er een paar mee. Compleet met 2 minimagneetjes, 1 2mm schroef, hall sensor en alle bedrading. Klaar voor gebruik met StePPer.

Instellingen StePPer bij de houders

StePPer staat in basisinstelling afgesteld op de laser geprinte houder.
Om de 3D houder te gebruiken moeten meerdere instellingen worden veranderd. Zoals de start draairichting, zeker kan met de 3D houder de beweging in twee positie mode nu in twee richtngen worden gebruikt.
De basis uitslag in twee positie mode zal ook aangepast moeten worden.
Groot voordeel hier is dat de beweging niet mechanisch wordt geblokkeerd zoals bij de laser houder.

Stappenmotor in onderbouw

Ook zonder de speciale houder zijn er vele manieren te bedenken hoe voor de verschillende wissels en schalen StePPer en een 28BYJ-48 in te zetten is als aandrijving. Nevenstaand een voorbeeld van onderbouw van een Märklin K-wissel.
Zoals hier gedaan een angstig avontuur wat na veel experimenteren tot een stabiel goed reproduceerbaar, immers ik heb een heleboel wissels op mijn baan, heeft geleid.

  • Neem een Märklin K-wissel en kijk naar de onder kant

  • Verwijder het plastic strookje met de 'oorwurm' klemmetjes

  • maak van 0,4mm berkentriplex een bruggetje als het oorwurm plastic. En plaats dit triplex terug in de wissel. Check of het vrij genoeg loopt om de wissel te bedienen.

  • Lijm een 5mm vierkant 4x4mm recht op het triplex plaatje.

Oorwurm plastic

Maak een gaatje in de grondplaat waar het stukje 4x4 doorheen steekt, zo dat de wissel met het stukje 4x4 van onder de grondplaat te bedienen is. Maak een arm aan de stappenmotor die precies over dit stukje 4x4 valt, en zo de wissel kan omleggen. Monteer het geheel, zodanig dat de arm in een van de posities de microswitch activeert. De microswitch aansluiten op (2) .
Mee eens, een complexe methode, maar met resultaat een 100% betrouwbare 'onzichtbare' wisselbediening.

Heb je een andere methode bedacht? Stuur me een email dan zet ik dit erbij.

Hartstuk polariteit

Bij 2 rail wissels komt het voor dat het hartstuk vanwege de lengte van de wissel stroom voerend moet zijn. Dan is het noodzakelijk dat de polariteit van het hartstuk wisselt met de stand van de wissel. Met Stepper kan dit worden gedaan met een relaismodule.
Sluit de VCC en de GND van de relaismodule aan bij (7). En de In van de relaismodule op SW2 bij (5).
Het 'knipperen' van de relais module tijdens het omleggen is voor de werking geen probleem.
Of een methode zonder knipperen, gebruik de homeswitch of sensor. Verbind de anode van een IN4148 diode met HS (linker aansluiting (2)), de cathode van de diode met de IN van een relaismodule. Verder een weerstand van 10K tussen IN en GND van de relaismodule.
De rail van het hartstuk verbinden met COM van de relaismodule, railaansluitingen op NO en NC.

Bezet indicatie

Sluit een relaismodule aan met de IN op de SW1. Dit schakelt de relaismodule als de motor draait, te gebruiken als bezetindicatie.

Met StePPer een stappenmotor als aandrijving voor een draaischijf, treinenlift of rolbrug

Verzin en maak een mechanische overbrenging zodat het draaien van de stappenmotor de schijf of brug beweegt.
StePPer heeft maar 1 sensor, melder aansluiting.

Voor meerdere stopplekken kun je meerdere sensoren parallel aansluiten met serie diodes. Alle VCC (5V) verbinden met elkaar en met een 5V voeding. Bij minder dan 4 kan dit de VCC van de aansluiting (7) zijn. Alle GND van de sensoren en de voeding verbinden.
De anode van diodes IN4148 verbinden met de out van alle sensoren, alle cathodes van de diodes aan elkaar en verbinden met HS (7)

Of gebruik 1 sensor en maak meerdere plaatsen waar de sensor actief wordt. Als voorbeeld 1x een hallsensor maar meerdere magneten.

Sluit drukknoppen aan op Sw1-COM en Sw2 naar COM. Zet instelling knopmode op DUO. Zet instelling bedrijfsmode op rotatie. (zie StePPer, instellingen)

Met een druk op knop Sw1 gaat de motor draaien in de ene richting, druk op Sw2 de andere richting. Motor draait totdat de sensor ingang HS actief wordt, draait door totdat de sensor ingang weer laag, inactief wordt. De afstand tussen actief worden en weer niet-actief worden, wordt gemeten. De motor wisselt nu van draairichting en draait de helft van de gemeten afstand (vermeerderd met de ingestelde waarde voor speling) terug. De speling compenseert dus de vrije slag in het mechaniek, brug stopt dus iedere keer op dezelfde plek ongeacht de draairichting. Hoeveelheid speling is in te stellen met een CV.

Druk op Sw1 of Sw2 laat de brug dus naar de volgende stopplek gaan en stopt daar.
Met een DCC commando werkt het ook maar gebruik dan twee verschillende knoppen op je centrale 1 die het afslaan channel aanstuurt en eentje die het rechtdoor aanstuurt. (zie hiervoor de handleiding van je centrale)

Om de draaischijf te automatiseren zodat je met een adres de schijf naar een specifiek spoor of etage toe kan laten draaien is voor gebruik met StePPer een extra microcontroller schakeling nodig. Kijk als je dit wilt ook eens naar TurN een project specifiek voor draaischijf, rolbrug of treinenlift.


Meer toepassingen volgen.