WisselAandrijving-Aansluitingen
Basis aansluiting van WisselAandrijving
De 28byj48 stappenmotor in de 3D aandrijving heeft een 5 pins JST XH connector. Past in een van de 4 aansluitingen voor de 4 aandrijvingen. De houder heeft ook een snoertje met een stekkertje, deze aansluiten op de Hs schroefconnector die overeenkomt met de aan te sluiten aandrijving.
Voor de stroomvoorziening van het geheel een adapter van 9V1A aansluiten op de entree van de onderste print, de Arduino.
Daarmee is de WisselAandrijving klaar om te gebruiken.
4 Aandrijvingen kunnen worden aangesloten op A1~A4 XH connectors. De home switches van de 4 aandrijvingen op de overeenkomende Hs1~Hs4 schroefconnectors. Met de 4 drukknoppen 1~4 wisselt de stand van overeenkomende aandrijving. De meer-kleuren led is blauw na aanzetten van de module, omdat dan de stand van de aandrijving nog niet bekend is, in stand 1, tegen de homeswitch aan, is de led groen, in stand 2 van de homeswitch af, is de led rood. Tijdens het draaien tussen de standen is de led weer blauw.
Alle aansluitingen van WisselAandrijving
Aansluiting 9V
Je kan de module van stroom voorzien met een adapter van 9V1A aangesloten op de dc-entree van de arduino, waarop de WisselAandrijving shield is gestoken. Maar er kan ook worden gekozen om een andere voeding aan te sluiten op deze schroefconnector. Niet alle twee tegelijk. 9V~12V is mogelijk maar 9V is het beste.
DCC
Schroefconnector verbinding met het digitale systeem, digitale railspanning, om de aandrijvingen vanaf je centrale te kunnen bedienen.
WisselAandrijving werkt op standaard DCC.
USB
Niet nodig voor normaal gebruik. Hiermee kan indien nodig een update in de arduino worden gezet.
Externe knoppen
Voor inbouw van de module kunnen externe drukknoppen geplaatst op een zelbedienpaneel worden aangesloten.
S1-S2-S3-S4-P-com. S1~S4 en de programknop P. Zijn de contacten per drukknop.
Com is het gemeenschappelijke contact voor de drukknoppen.
Extra: Op deze aansluiting kunnen ook (hoogactieve) sensoren als Infrarood of hall sensoren worden aangesloten. De VCC (voeding) van de sensor aansluiten op de com, de GND van de sensor op de GND van de module (bv. van de aparte voeding aansluiting rechts), de out van de sensor op de S1~P die de sensor moet activeren.
Externe leds
Zoals bij de knoppen kunnen ook voor inbouw op een zelfgemaakt bedien paneel externe leds hier worden aangesloten.
L1-L2-L3-L4-LP-RD-GR-BL.
L1~LP zijn de aansluitingen voor de gemeenschappelijke anodes van de leds behorende bij de knoppen 1~4 en P.
RD,GR en BL zijn de aansluitingen naar de gemeenschappelijke cathodes van de leds. De drie kleuren RD=rood GR=groen BL=blauw.
RGB leds, zoals op de module kunnen worden aangesloten, maar ook aparte rode en groen leds voor de indicatie van de stand van de wissel.
Als voorbeeld een aparte rode en groene led voor aandrijving 1.
L1 verbinden aan de anodes(lange pootje) van beide leds.
RD verbinden, eventueel via een weerstand om de helderheid te reduceren (470 Ohm) met de cathode (Korte pootje, en ' platte kantje' ) van de rode led.
GR verbinden, ook weer eventueel via een weerstand, met de cathode van de groene led.
Extra 1: Deze aansluitingen voor leds kunnen ook gebruikt worden voor wisselseinen op de modelbaan.
Extra 2: In twee-rail modelbanen heb je vaak dat het hartstuk van een wissel van polariteit moet wisselen. Om dit met WisselAandrijving elektronisch te realiseren is een extra schakeling nodig gebruik makend van 1 of beter 2 relaismodule(s) die de polariteit omkeert en een schakeling van een optocoupler, een weerstand en een condensator. Stuur me een email voor deze schakeling. Maar natuurlijk kun je dit ook maken met een drukknop, microswitch of een sensor die door de beweging van de schuif van de aandrijving wordt geactiveerd.
Logische outputs
B1-B2-B3-B4. Instelbaar tussen extra 4 DCC decoder outputs of bezetmelding van de aandrijvingen.
De logische uitgangen kunnen zowel sourcen als sinken met max. een 25mA.
GND-5V
Een uitgaande voeding van 5V dc. Te gebruiken als voeding voor optioneel aan te sluiten zaken zoals sensoren of relaismodules. max.100mA.
Home switches
In tegenstelling tot een servo weet een stappenmotor gewoon niet waar het is na het aanzetten. Daarom draait de motor na starten eerst richting de homeswitch, drukt deze in, en weet dan zijn positie. Daarna draait de motor super precies naar de gewenste positie.
Zonder een goed werkende home switch is de aandrijving niet te gebruiken. In de 3D houder voor de aandrijving is deze switch ingebouwd.
Extra 1: Natuurlijk kun je de stappenmotor ook zonder de houder gebruiken, maar ook dan is een homeswitch nodig.
Als voorbeeld een 180graden draaischijf met twee standen. De motor drijft via een tandwiel vertraging van 1 op 4 de draaischijf aan. De home switch moet dan door de draaischijf, niet de motor-as, voor de eerste stand worden ingedrukt. In dit voorbeeld maakt de motor dus 2 volledige rotaties tussen de twee standen.
Extra 2: In plaats van schakelaars, microswitches of reedcontacten kan ook een (hoog-actief) sensor worden gebruikt. VCC van de sensor op de common van de Hs aansluiting (dat is van alle Hs aansluitingen de bovenste), de GND van de sensor op de GND van de module en de out van de sensor op de Hs aansluiting.
A1~A4 Spoelen
Standaard zijn alle 28byj-48 stappenmotoren al voorzien van een 5-delige JST XH stekker.
A1 is dan aansluiting voor de spoelen van aandrijving 1, homeswitch van aandrijving 1 is Hs1 en de knop 1 bedient de aandrijving. Led 1 direct boven de knop 1 toont de stand van de aandrijving.
Extra: Er zitten exemplarische verschillen tussen de verschillende stappenmotoren, soms is de draairichting precies verkeerd om. In de hardware kun je dit oplossen door de spoelen om te keren A<>D B<>C. Maar veel eenvoudiger is het dit in de instellingen van de WisselAandrijving module te doen. Zie hiervoor de instellingen.