Een voorbeeld hoe een automatische pendel automaat is te realiseren met PenDelDCC.

Een baan met 4 opstelsporen en twee wissels. De bedoeling is dat de locs willekeurig tussen de 4 melders, stations gaan pendelen.

Begin met het maken van de baan. De wissels moeten voorzien zijn van elektrische bediening via een DCC signaal. Iedere commerciële wissel-decoder van b.v. Märklin of Esu kun je gebruiken. Natuurlijk kun je ook WisselAandrijving, SerVoControl of StePPer gebruiken.

Sluit een 9V adapter aan op de DC entree van de Arduino, de arduino is de onderste van de twee op elkaar gestoken printen. Of sluit een 9V tot 12V gelijkstroomvoeding aan op het schroefblok '12V GND'.

De rijstroom, waar de locs op moeten rijden, sluit deze aan op het schroefblok '<18V'. We gaan even uit van H0 DCC locs, met bv een ESU lokpilot als decoder, 18V is dan een mooie waarde. De adapters heb ik ook altijd bij me op de modelspoorbeurs Houten.

Sluit 'DCC rails' aan op de rails en op de DCC ingang van de wissel-decoder.

Zet de wissels beide rechtuit, en plaats loc 1 op de rails. Let op! Loc 2 NIET op de rails.

Stel je weet het DCC adres van de loc. Druk dan knop 3 en knop 4 gelijk in, programmeer-mode wordt geopend. Navigeer, indien nodig, naar 'Instellen DCC adres' met de knoppen 1 en 2. Druk op knop 3 [V].

Kies met knop 1 en 2 Loc 1, druk weer op knop 3 [V].

Met knop 1 en 2 kun je nu het adres van Loc 1 instellen. Druk daarna op knop 3 [V] om dit op te slaan.

Druk 1 x op knop 4 [X]. Je blijft in programmeer-mode, navigeer naar 'Testen'.

Druk weer op knop 3 [V]. Kies weer Loc 1 en druk weer op 3 [V].

Display toont richting '>' en snelheid van de loc. Aan te passen met knoppen 1,2 en 3. Speel hier even mee, laat de loc rijden.

Herhaal dit alles voor Loc 2.

Stel je weet NIET het adres van de loc. Ga dan naar programmeer-mode (knop 3 en 4), navigeer naar schrijf DCC adres, druk 3[V], kies de loc die NU op de rail staat. LET OP! De andere loc mag NIET op de rails staan. en druk weer 3 [V]. Adres wordt nu in de loc geprogrammeerd.

Vanaf dit punt moet je beide locs met 'Testen' kunnen laten rijden. Ga pas verder als dit is gelukt.

Deze baan heeft 4 melders nodig. PenDelDCC heeft 8 aansluitingen. Iedere melder aansluiting is bezet als er een positieve spanning opstaat. Ook is er voorzien in een voeding van 5V. Eenvoudigste is een of andere schakelaar, schakelrails, die contact maakt als een loc op de melder staat. Magneetjes met reed-relais. Ook actieve melders als IR sluizen of hal sensors. Alles mag als

In de baan zitten twee wissels. Eerst testen en indien nodig instellen van het DCC adres van de wissels. In stellen van het adres gaat als bij de locs. Standaard, default instelling is adres 1. Wissel 1 is dus adres 1, wissel 2 adres 2, wissel 3 adres 3 en jawel wissel 4 adres 4. Er is maar 1 decoder nodig dus geen reden om aan te passen. Als de decoder niet op adres 1 staat kijk dan even in de handleiding van de decoder hoe het adres aan te passen. Meestal is dat: de decoder in 'leesstand' zetten en dan 1 keer de wissel aansturen op het gewenste adres.

Ga naar programmeer-mode>Testen>wissels. Wissel kiezen en omzetten. Plaatje hoeft niet overeen te komen met stand van de wissel. Kun je niet aanpassen in PenDelDCC en maakt ook niet uit.

Als wissels en melders nu goed werken kun je verder naar het maken van de routes.

Naar programmeermode(knop 3 en 4)>Routes

Routes heeft meerdere 'bladzijdes' knop 4 geeft telkens het volgende blad.

Blad 1, instellen van de route en stations.

Beginnen met route 1, van melder 1 (links) naar melder 3(rechts)

Blad 2, instellen wissels, vierkantje wit is opgenomen, dus druk knop 2, met knop 3 stel je de juiste stand in, wissel moet nu ook werkelijk in de goede stand gaan staan. Beide wissels moeten in de route worden opgenomen.

Blad 3, seinen instellen, dat doen we niet.

Blad 4, blokkades en melders, doen we ook niet.

Nu even opletten met knop 3 sla je je instellingen van de route op in het geheugen, op knop 4 drukken annuleert, wist de aanpassingen die je hebt gemaakt.

Maak de andere routes.

Route 2 melder 1 naar melder 4

Route 3 melder 2 naar melder 3

Route 4 melder 2 naar melder 4

De overige routes gebruiken we niet, zorg er voor dat alle stations op 0 staan.

Nu is de baan klaar om automatisch te rijden. Plaats loc 1 op de rails op melder 1, net als op het plaatje zo dat hij vooruit rijdend van links naar rechts rijdt. Kies met knop 3 het station 1

Druk op start. Automatische treinen loop start nu vanzelf.

Als dit werkt, heb je het basis idee van PenDelDCC voor elkaar. In de grote handleiding vindt je alle andere mogelijkheden.

Succes

er maar 5V op de melder-aansluiting komt bij bezet. 3-rail rijders kunnen ook gebruik maken van de extra rail. Vaak genoemd 'massa-detectie', rare naam die eigenlijk nergens op slaat. Isoleer een stuk van 1 van de twee sporen. Verbindt dit met de melder ingang in serie met een weerstand 1 K ohm. Een loc verbindt nu het DCC signaal met de melder-ingang. Werkt perfect, niet de weerstand vergeten, anders gaat de boel kapot.Testen of de melders het doen, hiervoor weer naar programmeer-mode, navigeren naar testen. Display toont de 8 mogelijk melders. Vierkantje wordt geheel wit als melder bezet is.