DCCmonitor is een arduino project van wisselmotor.nl.
DCC is een digitaal besturing 'protocol' om een modelbaan aan te sturen.
DCC maakt aansturing tot 9999 locomotieven mogelijk.
Stationaire accessoires als wissels, verlichting in gebouwen straatverlichting kunnen tot 2048 verschillende accessoires door DCC worden bediend.
Van een locomotief kan rijrichting en snelheid in 28 stappen worden geregeld samen met een 13 functietoetsen. De functietoetsen schakelen verlichting en geluidseffecten. En een ontkoppel systeem of rookgenerator.
Ook meer specifieke instellingen van een locomotief of accessoire decoder, als CV (configuration variabelen) kunnen met DCC worden ingesteld.
Bovengenoemde toepassingen van het DCC zijn basis en het meest gangbaar en worden door DCCmonitor als leesbare opdrachten getoond.
Zeker is het zo dat daarmee het hele verhaal van DCC nog lang niet is verteld. DCC is nog volop in ontwikkeling met telkens weer nieuwe mogelijkheden.
Deze geavanceerde mogelijkheden van DCC zoals: 128 snelheid stappen, 128 analoge functies, 28 functie toetsen, multi-tractie en nog veel meer, worden (nog) niet door DCCmonitor verwerkt. Meer info hierover op de website van de NMRA.
Het totale project bestaat uit een standaard Arduino Uno. Hierop een speciaal door wisselmotor.nl gemaakte shield.
Op de shield een OLED zwart/wit display van 128x64 pixels, 32x22mm. Het display toont voor ons leesbaar de DCC opdrachten, de 'commands'.
Display is ook nodig om DCCmonitor te kunnen instellen.
Op de shield een drietal leds. Een gele led brandt als er een werkend DCC signaal aangesloten is op de schroefconnector DCC aansluiting. Een groene led brand als er een of meerdere valid (geldig) commands in de command-buffer zitten die nog moeten worden getoond.
De rode led brand als de command-buffer vol zit. Nieuwe commands worden niet meer verwerkt als de buffer vol zit.
De ontvangen commands worden achter elkaar in een instelbaar tempo, standaard 1 command per seconde, in een lijst of gedetailleerd apart op de display getoond. Buffer heeft plaats voor maximaal 10 loc decoders. Wanneer de rode led telkens oplicht, verminder dan het aantal rijdende locomotieven.
Verder op de shield aansluiting voor voedingspanning. Niet gekozen is om DCCmonitor ook met het DCC signaal te voeden zoals je vaak bij decoders ziet. DCCmonitor heeft zijn eigen voeding nodig, adapter aansluiten op de DC-entree van de Arduino of max.12V van een andere beschikbare voeding op de schroefconnector op de shield. Het geheel kan ook worden gevoed met een 9V batterij met (niet inbegrepen) apart snoertje.
Op de shield een 19 schroefconnector aansluitingen.
Als 'bonus' heeft DCCmonitor de mogelijkheid om ook als een accessoire decoder met 16 outputs te werken. Of als 'stationaire' locomotief decoder met 13 functie uitgangen , rijrichting en een door de 28 snelheid stappen geregeld PWM signaal.
Naast de twee 8-voudige schroefconnectors zit een kleine 3-voudige schroefconnector. Aansluiting X-in is een aansluiting voor sensor of een 4e drukknop. De middelste aansluiting is X-out, een output onder meer gebruikt voor een door de snelheid stap geregeld PWM signaal.
De rechtse aansluiting is een GND. Deze als gemeenschappelijk minpool (common ground) te gebruiken voor alle outputs.
De outputs zijn niet bedoeld om zware artikelen aan te sturen, daar moet dan een 'driver' bij worden gebruikt. Maximaal 25mA per output.
Onder het display hebben we dan nog drie drukknoppen. [Scherm] waarmee we tussen het monitorscherm en het instelscherm wisselen. [cursor] om de cursor, de focus te verplaatsen in het instelscherm en [waarde] waarmee de waarde van de instelling met de focus wordt veranderd.
Belangrijk is om te beseffen dat de hoeveelheid DCC commando's die DCCmonitor kan verwerken beperkt is. Een paar locomotieven en af en toe een instelling van een wissel of sein gaat prima. Maar een automatisch treinenloop van Itrain of koploper naar een modelbaan met 15 locomotieven en vele wissels en seinen geeft zoveel DCC verkeer dat de monitor dit niet kan bijhouden en vastloopt. De Filters op DCCmonitor kunnen veel commands weg filteren. Voor specifieke test methode om te zien of een loc goed wordt aangestuurd kan het vaak nodig zijn de loc te isoleren op een apart programmeertrack.
De combinatie van monitor en decoder outputs maken DCCmonitor tot een handig experimenteer- en analyse gereedschap.