Wat kun je aansluiten op de shield

Beginnend links boven en met de klok mee, alle aansluitingen.
Voor de leesbaarheid, met brug wordt bedoeld een draaischijf, rolbrug of treinenmagazijn. 

DCC,  rail aansluiting

TurN kan  zeker heel goed worden gebruikt voor een  brug op een volledig analoge modelbaan. Met de 4 drukknoppen kan de brug worden bediend. Voor digitale rijders heeft TurN een on-board DCC decoder zodat de brug kan worden bestuurd vanuit je centrale. Ook modelbaanbesturing met Itrain of koploper is mogelijk. De uitgang van je centrale, rail aansluiting, verbinden met deze aansluiting.

NEMA17 stappenmotor

Op de TurN shield zit standaard een A4988 stappenmotor driver module. De vier draden van een NEMA17 stappenmotor kunnen direct op deze aansluiting worden verbonden. De NEMA17 is een bi-polaire stappenmotor met 'twee' spoelen. Een spoel A en een spoel B. De volgorde op de aansluiting is 1B-1A-2B-2A  meestal de kleuren groen-rood-geel-blauw. Meestal, want dit kan per fabrikant van de stappenmotor verschillen. In de specificaties van de motor is dit te vinden, of meet de spoelen met een multimeter. Er is voor gekozen om de stappenmotor zijn eigen voeding te geven deze kun je aansluiten op de Vmot en GND. 

TB6600 stappenmotor driver

Zeker heeft een NEMA17 motor al heel veel kracht, meer dan voldoende voor een draaischijf. Toch zijn er situaties waarin de NEMA17 niet sterk genoeg is daarom heeft TurN ook een aansluiting om een aparte stappen motor driver aan te sluiten als bv. de TB6600. Met deze driver of vergelijkbare typen kunnen dan NEMA23 of NEMA34 of nog grotere modellen worden aangestuurd.
De aansluitingen zijn hoog actief. Geven plus 5V als de uitgang actief is.
ENA Hiermee wordt de motor stroomloos gezet, draait en remt niet meer, kan vrij draaien. Verbinden met ENA+ van de TB6600.
DIR De draairichting van de motor wordt hiermee aangestuurd.
Verbinden met DIR+ van de TB6600.
PUL Een puls komt op deze uitgang. Met iedere puls maakt de motor een kleine stap.
Verbinden met PUL+ van de TB6600
GND Verbinden met  ENA-, DIR- en PUL- van de TB6600. Niet met de GND (in het 'high voltage'  blokje) van de TB6600
Voor overige aansluitingen van de TB6600 zie de beschrijving van de TB6600.

Terugmelding

De brug moet zijn positie weten. Daarvoor dienen deze terugmelders. Voor bepaling van de positie zijn er twee manieren. Home en melders. Gebruik je de Home methode hoeft er alleen 1 sensor aangesloten te worden op M1 (melder 1)
In de melder mode moet er op de 4 melder aansluitingen een binair adres worden gezet. Simpel, melder 1 krijgt de waarde 1, M2 de waarde 2, M3 de waarde 4 en M4 de waarde 8. Maximaal kunnen dus tot 15 terugmelders op TurN worden aangesloten.  Je kunt dit realiseren met een diodeschakeling of door gebruik te maken van een 15To4 module. Verder op deze connector een VCC (plus 5V) en GND aansluiting.

EC11 encoder

TurN is volledig te bedienen met de 4 drukknoppen, een optionele encoder kan worden aangesloten met een XH2.54 4 pins female connector en in je bedienpaneel worden gezet zodat je met een draaiknop de gewenste nieuwe positie kan kiezen.  Een EC11 encoder heeft twee schakelaars S1 en S2, sluit deze aan op pin 2 en pin 3 van de connector.  Je kan draaien aan een encoder en je kan de schacht indrukken daar zit ook weer een schakelaar dat is de top, pin 1 van de connector. Pin vier is de common de gemeenschappelijke aansluiting.
(Orientatie: Witte female XH4P, 1(S-top)  2(S1) 3(S2) 4(GND) 4(gnd) zit dus naast de groene schroefconnector.
In bedrijf kies  je met het draaien de nieuwe stopplek, de top schakelaar is de noodstop. In programmeer mode zijn de waardes met de encoder in te stellen.

4 knoppen

Hier kunnen optioneel 4 drukknoppen worden aangesloten, ook weer met zo een XH connector die je kunt plaatsen in je bedienpaneel, de functie is volledig gelijk aan de drukknoppen op de TurN shield.
Deze xtra drukknoppen zijn niet nodig voor de bediening in bedrijfsmode, de encoder is dan voldoende.
Voor het kunnen programmeren van TurN voor het geval je niet de knoppen op TurN kan bereiken na inbouwen, zijn ze wel nodig.
Oriëntatie van beneden naar boven naar de rij schroefconnectors: 1-S4 2-S3 3-S2 4-S1 5-GND 

Xtra display

Optioneel kun je een extra OLED 128x64 pixels display aansluiten en plaatsen op je bedienpaneel.
Oriëntatie XH4P female connector van beneden(9V connector) naar boven (rij schroefconnectors: 1-GND 2-VDD 3-SCK 4-SDA 

Ook verkrijgbaar een setje "Turn, inbouwset" met daarin encoder, display, 4 drukknoppen en 2-kleuren led. 
Met 20cm draad en XH male connectors, direct aan te sluiten op TurN als je de arduino/ shield combi ergens wilt inbouwen.

9v

Sluit hier een gelijkspanning aan tussen de 9V en 12V. Of gebruik een standaard 'arduino' adapter van 9V1A en sluit deze aan op de dc-entree  van de arduino.

Xtra outputs

Optioneel zijn de twee extra outputs 'Run' en 'Lock' aangesloten op deze 4 pins 2.54 male header. Dus gelijk aan de schroefconnector 'Output' die hieronder volgt. Verschil is wel dat deze outputs een serieweerstand hebben van 1K Ohm. Primair bedoeld voor, extra de twee leds die dan weer op het bedienpaneel kunnen komen.


In de 'Turn, inbouwset' zit een 5mm twee kleuren led met 20cm draad en een dupont header die past op deze aansluiting. Natuurlijk zo plaatsen dat de led rood is bij bezet, en groen bij vrij. (omdraaien kan geen kwaad)

Outputs

Schroefconnector met 4 aansluitingen:
Run Gaat hoog, komt 5V op, als de motor draait. Gelijk op met de rode led.
Lock Gaat hoog, komt 5V op, als de brug vrij is. De brug wacht op nieuwe draaiopdracht.
GND GND massa van de voeding
VCC 5V van de voeding, te gebruiken als voeding voor bv. een relaismodule. Te gebruiken als S88 bezetmelder.

Wat zit er verder nog op de shield.

Display

Een OLED (organic light-emitting diode) display van 128x64 pixels in zwart/wit is belangrijk onderdeel van de GUI (graphic user interface) en toont veel informatie. In bedrijf toont het display het huidige of toekomstige stopplek. In melder mode rechts boven in de hoek de melder die actief is.  Tijdens het programmeren is het display onmisbaar om te kunnen zien wat en hoe je aan het programmeren bent. Zie hiervoor de bladzijde 'Turn, programmeren, de instellingen' voor meer informatie. 

leds

Drie leds, links boven naast de DCC aansluiting een gele led. Deze brandt als er een werkend DCC signaal op de DCC aansluiting is. Verder links onder een rode led, die brand als de motor draait en een groene led die brand als de brug vrij is.

Drukknoppen

5 Drukknoppen zijn er te vinden op de shield. 4 Direct boven het display. En eentje links onder in de hoek 'reset'. Met deze toets laat je TurN opnieuw opstarten. In bedrijf kies je met knop 1, boven het display, een stop lager als de huidig stop. Met knop 2, een stop hoger als huidige stop. Het duurt een paar seconden voordat de brug reageert dus is er alle tijd om met deze twee knoppen het gewenste volgende doel stopplek te kiezen. Knop 3 is een noodstop. Het gaat wel eens vaut op een draaischijf, trein zit bv. klem tussen de wal en de brug, een druk op noodstop schakelt direct de stroom naar de motor uit. Met knop 4 schakel je naar de programmeer omgeving voor de vele instellingen van TurN, maar daarover meer op de bladzijde 'TurN, programmeren. de instellingen'.

A4988 stappenmotordriver en microstep instellingen

Op de shield standaard gemonteerd de eerder genoemde A4988 stappenmotor driver. Op deze module zit een kleine potentiometer hiermee is het stroomverbruik van de stappenmotor, en daarmee de kracht, in te stellen. Ongeveer in het midden neemt de NEMA17 dan een 150mA op. Hoger instellen geeft meer koppel en.... meer herrie, motor gaat harder brommen dus daar moet je de 'gulden middenweg' in vinden. Die door mij al ingestelde 150mA is een goede waarde. Naast de module zitten drie jumpers waarmee de microstep instelling van de driver wordt geregeld. Super ingewikkeld verhaal, voor wie er alles van wil weten verwijs ik graag naar het internet, maar in het kort hoe meer microstep, hoe rustiger en langzamer de motor draait.