Тестови погодни за оцењивање у реалним условима

Сваки тест након извршеног тестирања шаље комплетне статистички обрађене резултате тестирања погодне за штампање 

на мејл адресу унету на почетку тестирања. 

Ова функција је неупотребљива ако се разултати шаљу на мејл школе а иста има дигитални кабинет где је по десет ученика на једном CPU - резултати ће стићи на мејл адресу школе само за једног ученика, првог који одради тест.

Препоруке за наставнике (и ученике) заинтересоване за употребу ових тестова у практичне сврхе и у школским условима

Тестови су креирани да раде и у условима дигиталних учионица. Међутим, због њихових техничких карактеристика, као и брзине конекције, које варирају, могући су проблеми, који се лако превазилазе. Уколико постоје проблеми који се огледају у предугом учитавању тестова ( тест почне да се учитава и заустави се на неком проценту) урадите следеће:

  1. Користите Chrome (ово не мора да буде пресудно за успешну реализацију),
  2. Немојте дозволити масовно и истовремено отварање странице са истим тестом већ се постарајте да ученици један по један отварају тест ( ово јесте пресудно, ако имате проблеме са учитавањем ). Дакле, у случају неучитавања тестова у условима дигиталне учионице нек у неком тренутку само један кандидат отвара тест. Кад се њему учита, онда други отвара тест, па трећи, четврти, и тако док сви не отворе.

Тест се учитава у просеку 5. до 6. секунди, највише десет, или се неће никада учитати. Поштовањем горњих препорука успешно ћете извести тестирање, уколико имате приступ интернету, а проблеме једино у виду застоја при учитавању тестова. Након се тест учита на сваки појединачни монитор сви проблеми са брзином требало би да су превазиђени.


Напомена: На овако великом броју тестова свакако су могуће и појединачне случајне грешке од стране аутора. Молио бих сваког наставника да самостално одради тест уколико намерава да га зада ученицима, у циљу провере теста, те да га не користи уколико му се нешто не допада. 

Пети разред

Шести разред

  1. Тест за прво полугодиште
  2. Тест за друго полугодиште
  3. Годишњи тест

Седми разред

  1. Тест за прво полугодиште
  2. Тест за друго полугодиште
  3. Годишњи тест

Oсми разред


Тестови погодни за оцењивање у реалним условима методом случајног избора комбинују питања из масе питања тако да кандидати немају иста питања, што знатно смањује могућности налажења одговора путем гледањем суседних монитора. Такође, они не нуде тачне одговоре ученицима на увид након тестирања, тако да је немогуће подвалити отварањем новог теста у новој картици, након краја првог теста, простим уносом тачних одговора у новоотворени тест. Понаваљањем теста или отварањем два теста истовремено могућност подвале од стране кандидата је врло мала, чак и да кандидат некако дозна тачне одговоре свог првог покушаја, јер тест неће поновити иста питања, пошто се питања појављују методом случајног избора. Дакле, да би кандидат методом неке подвале дознао све тачне одговоре на сва питања ових тестова и без икаквог сопственог знања потребно му је да их јако велики број понови, као и да негде бележи све тачне одговоре које би му или неко говорио, или које би проналазио претрагом овог сајта, или путем уџбеника. Као такви могу се користити за практично оцењивање ученика, јер обезбеђују довољну објективност.

Тестови би били крајње објективни уколико би се у њих убацила и опција да кандидат може само једном отворити тест, односно да при сваком новом покушају одговарања на питања тест изврши блокаду кандидата. Како би ова опција сасвим сигурно изазавала бројне проблеме наставницима који би и практично тестирали ученике оваквим тестом, због бројних жалби ученика који пробају да подвале током тестирања, или једноставно, оних који без икакве пажње кликћу мишем где год стигну, иста није убачена у тест. Такође, велика је вероватноћа да би тест који дозвољава само једну једину употребу кандидату био процењен као производ нека грешка аутора теста, а не као намера да уради максимално објективан тест. На крају крајева, тест који дозвољава кандидату само један покушај практично не би могао да се користи за оцењивање ученика у условима нових дигиталних учионица, јер тест рачунаре познаје као кандидате, а не мониторе.